Aktuellt

VR förbereder sig för en eventuell strejk inom järn­vägs­sek­torn från och med den 20 Mars

Lokförarnas förbud mot övertid och förbud mot byte av skift kan medföra ändringar eller inställda tågresor för VR: s kunder från och med den 1 mars. Strejkvarningen som riktar sig till järnvägssektorn skulle, om den genomförs, stoppa tågtrafiken från och med den 20 mars. Strejken har ännu inte bekräftats, och passagerarna behöver i detta skede inte omboka sina tågbiljetter.

Nyheten uppdaterad 14.3.2023 Järnvägsunionen (RAU) har meddelat om förbud mot övertid och byte av skift för lokförare från och med den 1 mars, vilket kan leda till inställda eller försenade tågförbindelser i fjärrtrafiken samt i pendeltågs- och godstågstrafiken. Dessutom har RAU utfärdat strejkvarningen som, om de genomförs, kan stoppa tågtrafiken från och med den 20 Mars.

”Förhandlingarna fortsätter mellan Arbetsgivarna för servicebranscherna PALTA rf och RAU. Vi hoppas naturligtvis att en lösning kan hittas innan en eventuell strejk inleds, eftersom strejken skulle inverka på många passagerares vardag och semesterplaner samt godstrafiken, säger Laura Ansaharju, personalchef på VR.

Förbud mot övertid och byte av skift från och med den 1 mars

Vi kommer att göra vårt bästa för att köra alla tågturer som vanligt eller ersätta alla inställda fjärrtåg med busstrafik. Det är dock möjligt att vi blir tvungna att ställa in tågturer och att alternativa transporter inte kan ordnas. Om din tågtur ställs in kan du ansöka om ersättning för tågbiljetterna på webbplatsen www.vr.fi/sv/ansok-om-ersattning, Öppnas i en ny flik.

Möjlig strejk från och med den 20 mars

I händelse av strejk blir vi tyvärr tvungna att ställa in alla fjärr- och närtåg. Också godstrafikens tåg kommer då att ställas in, med några få undantag. Om strejken blir av informerar vi dig om möjligheten att ändra eller avboka dina biljetter.

Vi följer med utvecklingen av situationen och instruerar våra kunder när situationen klarnar. Aktuell information om avvikelser från tågtrafiken kan kontrolleras i realtid på webbplatsen www.vr.fi/sv/tagtrafiken-nu, Öppnas i en ny flik.

Mer aktuellt

Aktuellt

Vi återställer tågturer mellan Björneborg och Tammerfors från och med onsdagen den 28 februari

Alla tågturer mellan Björneborg och Tammerfors har ersatts av busstransporter sedan onsdagen den 14 februari på grund av underhålls- och reparati...

Läs artikeln

Aktuellt

Fjärrtågtrafiken fortsätter nästan som normalt

Vi meddelade förra veckan att sportlovets tågtrafik återupptas nästan som normalt, men enstaka inställda avgångar kan fortfarande förekomma. Vi f...

Läs artikeln

Aktuellt

Trafiken nästan normal fredagen den 16.2 – endast enskilda undantag

Tågtrafiken är nästan normal fredagen den 16.2, men enskilda undantag förekommer fortfarande. Vissa rutter trafikeras med minskad turtäthet eller...

Läs artikeln