Gå till innehållet
Aktuellt

Tågtrafiken mellan Finland och Ryssland startar den 12 december 2021

Tågtrafiken mellan Finland och Ryssland, som har haft ett uppehåll sedan våren 2020, startar igen. Ryssland undertecknade en förordning om öppnandet av persontågstrafiken den 2 december 2021. Gränsövergången i Vainikkala öppnades för persontågstrafiken genom gränsmyndigheternas beslut den 18 oktober 2021. För andra färdsätt, såsom flyg- och busstrafiken, har gränsen varit öppen under lång tid. Biljetter till Allegro-tågturer började säljas fredagen den 3 december 2021. Resor är möjliga endast med hälsointyg.

Allegro, som går mellan Helsingfors och S:t Petersburg, trafikerar två tågtur per dag i båda riktningarna från måndag till söndag från och med den 12 december. Resor mellan Finland och Ryssland har fortfarande begränsats och resorna kräver antingen finskt eller ryskt medborgarskap samt intyg utfärdade av hälsovårdsmyndigheterna i båda länderna. Under resan har hälsosäkerheten tagits om hand med hjälp av omfattande åtgärder, bl.a. effektiviserad städning. På tågen finns handdesinfektionsmedel, personalen använder munskydd och dess användning rekommenderas starkt även för passagerare. Dessutom placerar platsbokningsalgoritmen passagerare, där det är möjligt, på skilda platser för att maximera säkerhetsavstånden. Alla finska medborgare kan resa till Ryssland, men de första resorna förväntas huvudsakligen vara arbets- och affärsresor. Hälsointyg krävs för att resa. Vid resa till Ryssland krävs intyg av passagerare i alla åldrar, vid resa till Finland krävs det av passagerare födda före år 2006:

  • Vid ankomsten till Ryssland krävs ett intyg om ett negativt coronatest (mindre än 48 timmar gammalt, PCR)
  • Vid ankomsten till Finland krävs ett covidintyg som godkänts av EU, ett intyg om genomliden coronavirussjukdom (mindre än 6 månader gammalt) eller ett intyg om ett negativt coronatest (mindre än 72 timmar gammalt, PCR).

Vi berättar mer om resevillkoren här. Vänligen äs instruktionerna noggrant innan din resa.

Hälsointyg kontrolleras i tågtrafiken i samband med biljett-, pass- och visumkontroller. Passageraren ansvarar själv för kostnaderna för och godkännandet av intygen.

Priserna på tågbiljetterna börjar från 59 euro (en enkelbiljett för vuxen). Allegros tidtabeller och biljetter samt mer information om resor finns på adressen shop.vr.fi, Öppnas i en ny flik.

Nyhet uppdaterad 10.12. vid 22:30

De som anländer till Ryssland måste ha ett negativt PCR-test, vilket kan ha tagits max. 48 timmar före ankomst (tidigare 72 timmar).

Mer aktuellt

InterCity-juna Helsingin päärautatieasemalla.

Aktuellt

Fjärr- och nattågen för vintern 2022-23 till salu på tors den 11.8. kl. 10.00

Fjärrtrafikens dag- och nattåg för perioden 11.12.2022 – 25.3.23 kommer till salu på torsdagen den 11.8. kl. 10.00. biljetter för pendeltåg släpp...

Läs artikeln
Allegro-juna

Aktuellt

Allegro-trafiken upphör på måndag

På söndagen den 27.3. trafikeras endast morgonturen från Helsingfors till St.Petersbug, och eftermiddagens avgång kl 15.57 är inställd. Båda avgå...

Läs artikeln

Aktuellt

Vi minskar tågturer på grund av låg efterfrågan från och med 11.1.2021

De senaste coronarestriktionerna har minskat tågresandet ytterligare. Därför minskar vi tågturer på grund av låg efterfrågan från och med 11.1.20...

Läs artikeln