Aktuellt

Tågtrafiken mellan Finland och Ryssland startar den 12 december 2021

Tågtrafiken mellan Finland och Ryssland, som har haft ett uppehåll sedan våren 2020, startar igen. Ryssland undertecknade en förordning om öppnandet av persontågstrafiken den 2 december 2021. Gränsövergången i Vainikkala öppnades för persontågstrafiken genom gränsmyndigheternas beslut den 18 oktober 2021. För andra färdsätt, såsom flyg- och busstrafiken, har gränsen varit öppen under lång tid. Biljetter till Allegro-tågturer började säljas fredagen den 3 december 2021. Resor är möjliga endast med hälsointyg.

Allegro, som går mellan Helsingfors och S:t Petersburg, trafikerar två tågtur per dag i båda riktningarna från måndag till söndag från och med den 12 december. Resor mellan Finland och Ryssland har fortfarande begränsats och resorna kräver antingen finskt eller ryskt medborgarskap samt intyg utfärdade av hälsovårdsmyndigheterna i båda länderna. Under resan har hälsosäkerheten tagits om hand med hjälp av omfattande åtgärder, bl.a. effektiviserad städning. På tågen finns handdesinfektionsmedel, personalen använder munskydd och dess användning rekommenderas starkt även för passagerare. Dessutom placerar platsbokningsalgoritmen passagerare, där det är möjligt, på skilda platser för att maximera säkerhetsavstånden. Alla finska medborgare kan resa till Ryssland, men de första resorna förväntas huvudsakligen vara arbets- och affärsresor. Hälsointyg krävs för att resa. Vid resa till Ryssland krävs intyg av passagerare i alla åldrar, vid resa till Finland krävs det av passagerare födda före år 2006:

  • Vid ankomsten till Ryssland krävs ett intyg om ett negativt coronatest (mindre än 48 timmar gammalt, PCR)
  • Vid ankomsten till Finland krävs ett covidintyg som godkänts av EU, ett intyg om genomliden coronavirussjukdom (mindre än 6 månader gammalt) eller ett intyg om ett negativt coronatest (mindre än 72 timmar gammalt, PCR).

Vi berättar mer om resevillkoren här. Vänligen äs instruktionerna noggrant innan din resa.

Hälsointyg kontrolleras i tågtrafiken i samband med biljett-, pass- och visumkontroller. Passageraren ansvarar själv för kostnaderna för och godkännandet av intygen.

Priserna på tågbiljetterna börjar från 59 euro (en enkelbiljett för vuxen). Allegros tidtabeller och biljetter samt mer information om resor finns på adressen shop.vr.fi, Öppnas i en ny flik.

Nyhet uppdaterad 10.12. vid 22:30

De som anländer till Ryssland måste ha ett negativt PCR-test, vilket kan ha tagits max. 48 timmar före ankomst (tidigare 72 timmar).

Mer aktuellt

Aktuellt

På sidan ”På spåret” samlar vi all aktuell information om tågtrafiken

Vår trafikinformation på vr.fi har ändrat form. Sidan ”Tågtrafiken nu” har ersatts av en ny helhet av trafikinformation, där vi informerar våra k…

Läs artikeln

Aktuellt

Vi återställer tågturer mellan Björneborg och Tammerfors från och med onsdagen den 28 februari

Alla tågturer mellan Björneborg och Tammerfors har ersatts av busstransporter sedan onsdagen den 14 februari på grund av underhålls- och reparati…

Läs artikeln

Aktuellt

Fjärrtågtrafiken fortsätter nästan som normalt

Vi meddelade förra veckan att sportlovets tågtrafik återupptas nästan som normalt, men enstaka inställda avgångar kan fortfarande förekomma. Vi f…

Läs artikeln