Ståtliga na­tio­nal­land­s­kap vid en rutt

Upplev några väl valda nationallandskap i Finland vid en tågrutt. Nationallandskapen är en del av finsk identitet, och alla som anser sig vara finländare borde bekanta sig med dem minst en gång i livet. Välj resmålen enligt din egen takt eller samla minnen från alla mål vid rutten.

Packa bekväma reskläder i din väska och hoppa på tåget! Rutten går via Åbo och Vasa till Uleåborg, varifrån järnvägen tar dig ända ner till den havsnära Helsingfors.

Åbo och Aura ådal

Den tiotals kilometer långa Aura å slingrar sig genom Åbo centrum och rinner slutligen ut i Skärgårdshavet. Ådalen som omger Aura å är en av de finska nationallandskapen där man kan se tecken av liv från flera århundraden. Om du vill njuta av livet vid åstranden fullständigt, boka ett rum på en hotellbåt eller supera på en stämningsfull åbåt.

Tammerfors och Tammerfors ström

Tammerfors är känd för den gamla industritätorten med gamla textilfabriker i rödtegel som omger Tammerfors ström. Tammerfors ström ligger i Tammerfors stadskärna, och man kan beundra forsens skum från de många broarna över strömmen. På ett veckoslut är det en bra idé att hämta sockermunkar från munkcaféet i Pynike och styra stegen mot strömmen för att beundra bränningarna.

Slätterna i Seinäjoki

De plana slätterna och oändliga åkerlandskapen är kännetecknande för Österbottens nationallandskap. Kyro älv flyter genom Seinäjoki centrum, och om man följer älven utanför centrumet stöter man på slätterna. På våren blomstrar slätterna upp när naturen vaknar upp ur sin vintersömn och åkerlandskapen får sina måleriska färger.

Vasa och Kvarkens skärgård

Vasa har ofta titulerats Finlands soligaste stad. Strandrutterna i Kvarkens skärgård, Finlands första objekt på Unescos världsarvslista, är som klippt och skuren för en perfekt dag. Det finns vandringsled för varje smak och gott om olika slags inkvarteringsmöjligheter. Du kan välja till exempel en sympatisk trästuga eller en modern villa som övernattningsställe.

Uleåborg och Beckholmen

Beckholmen, som ligger mittemot Uleåborg centrum, är ett gammalt industriområde som representerar gammalt träbyggande. Nuförtiden är Beckholmen ett konstnärsområde, och det har funnits hantverkarverksamhet där ända sedan 1600-talet bland annat i form av skeppsbyggnad.

Om Beckholmens historia och hamnlivet intresserar dig, är det bra att besöka det lokala Sjömansmuseet. Museet är som en tidsresa till dagen då en person som man mötte på gatan troligen var en sjöman.

Lapinlax och Väisälänmäki

Väisälänmäki representerar de skogsklädda höjderna som är vanliga i Norra Karelen. Nationallandskapet i Väisälänmäki har givit inspiration till många finska konstnärers verk, av vilka det bekantaste säkert är Eero Järnefelts målning ”Trälar under penningen” från slutet av 1800-talet. Målningen föreställer svedjebränning i Finland när det rådde hungersnöd, och i förgrunden drar en sorgsen ljus flicka till sig blicken. Järnefelt besökte Väisälänmäki många gånger och bearbetade målningen.

Nurmes och vaarabyarna

Vaarabyarna är kännetecknande traditionslandskap för Norra Karelen. Vaarabyarna i Nurmes bildar en mångsidig helhet som kännetecknas av svedjebränning, boskapsskötsel och spannmålsodling som Järnefelts verk föreställer. Även vaarabyarna i Nurmes är måleriska landskap, och när man tittar på dem kan man för ett ögonblick glömma att man är i 2000-talets Finland.

Nyslott och Olofsborg

Nyslotts nationallandskap ligger i närheten av Pihlajavesi, som representerar den vackra finska insjönaturen. Olofsborg är Nyslotts stolthet, och på sommaren lockar den nyfiket folk att utforska det över 700 år gamla slottet. Om du är intresserad av aktivitetssemester utöver att forska historien, är det en bra idé att hyra en kajak och paddla längs Pihlajavesi. Så får du njuta av nationallandskapet ur helt nya synvinklar.

Havsnära Helsingfors

Sveaborg och den havsnära Helsingfors som omger den är ett perfekt slut för nationallandskapsrundan. Färjresan från Salutorget till Sveaborg tar bara lite över 10 minuter. Om du har tid innan färjan avgår, drick ett traditionellt torgkaffe på Salutorget. Det kan hända att du får syn på bemärkta finländare från politiker till själva presidenten.

Om du vill njuta av presidentiell stämning även på kvällen kan du övernatta i Grand Central -hotellet, Öppnas i en ny flik som renoverats av VR:s gamla huvudkontor. Det lyxiga hotellet ligger självklart på järnvägsstationen.

Mer att läsa

På resa i Finland

Aktiv vintersemester i Lappland

Längtar du efter tystnad, frisk luft och vandringar i naturen i ett vintrigt Lappland? Lapplands tjusning kan även upplevas i små doser, och kort…

Läs artikeln
På resa i Finland

6 tips för dig som åker nattåg med barn

Med nattåget reser barnfamiljer enkelt och bekvämt till Lappland. Här får du några tips till nattåget för att göra din resa ännu trevligare!…

Läs artikeln
På framtidens spår

Tågresande kan anpassas efter alla behov

Tåget anpassar sig efter olika passagerare. Oavsett om du letar efter lugn och ro, trivs i gott sällskap eller vill ha särskilt bekväma säten und…

Läs artikeln