Pe­ri­od­bil­jett

Periodbiljetter för den som reser mycket i fjärr- och VR:s närtrafik

Ett köp, många resor

En periodbiljett är det bästa alternativet till dig som reser nästan dagligen på samma sträcka i fjärr- eller VR:s närtrafik. Du kan köpa periodbiljett för antingen Eko eller Ekstra klass och använda den i båda riktningarna på rutten.

Du hittar periodbiljetten i appen VR Matkalla
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play

Så här köper du pe­ri­od­bil­jet­ter

Här hittar du anvisningar för hur du köper en periodbiljett. Längre ner på sidan hittar du mer information om produkten.

Ladde ner appen VR Matkalla

Logga in i appen

 • Logga in i appen med ditt VR-användarnamn.
 • Om du ännu inte har ett användarnamn för våra tjänster kan du skapa ett här.

Köp periodbiljetter

 • Sedan är det bara att köpa periodbiljetter.
 • Du får ett e-postmeddelande som innehåller information om din biljett, men den egentliga biljetten som berättigar till resan finns i appen VR Matkalla.
 • Vid biljettkontrollen ska du visa konduktören din giltiga periodbiljett från appen.

Periodbiljetten finns i appen VR Matkalla

Res hur mycket du vill under biljettens giltighetstid. Med en periodbiljett kan du alltid stiga på tåget.

Sådan är periodbiljetten

 • Du får en periodbiljett för flera perioder av olika längd, för minst 14 dygn och för högst ett år. Ju längre period du väljer, desto förmånligare reser du. Du kan jämföra längden på olika perioder och deras priser i appen och se längden på olika perioder under rubriken Giltighetsperioder.
 • Du kan välja att perioden börjar genast från köpstunden eller inom de nästa 120 dagarna
 • Du kan köpa en periodbiljett antigen till Eko- eller Ekstra-klass. En periodbiljett till Eko-klass är det förmånligaste alternativet för personer som reser ofta och den gäller alla sittplatser i Eko-klass. Med Ekstra-klassens periodbiljett kan du välja en plats i Ekstra-klass och dessutom på restaurangvagnens övre våning eller i Eko-klass.
 • Du kan boka en sittplats för din fjärrtågsresa i appen kostnadsfritt eller sitta på kvotplatser.
 • Periodbiljetten för fjärrtåg gäller även på närtågen på samma sträcka.
 • I appen kan du följa med ditt eget tåg, då du får meddelanden om t.ex. eventuella förseningar.
 • Periodbiljetten är personlig, så kom ihåg att ta med ett identitetsbevis på resan .
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play

3,5 månader på köpet med årsbiljett

Ju längre tid din periodbiljett gäller per gång, desto förmånligare blir dina resor. Om du köper en periodbiljett via appen VR Matkalla på en gång för hela året, sparar du alltid minst 3,5 månaders biljettpris (årsbiljettpris jämfört med priset på 30-dagarsbiljetter som köps månatligen).

Platsbokning

Du kan boka en sittplats på alla dina fjärrtågsresor med din periodbiljett i appen VR Matkalla. Du kan också göra dina individuella resor bekvämare genom att uppgradera din plats eller reservera en tom plats bredvid dig.

Lite Ekstra i din vardag

Tänk om du skulle resa lite bekvämare? Med Ekstra-klassens periodbiljett känns vardagens resor som en lyx. Nu kan du köpa periodbiljett till Ekstra-klassen enkelt från VR Matkalla appen.

Betala din biljett med Edenred, Epassi och Smartum

Använd din pendelförmån

Kom ihåg att använda din pendelförmåner före årets slut! Med Epassi, Edenred eller Smartum pendelförmåner kan du betala engångs-, serie- och periodbiljetter i appen VR Matkalla. Du kan göra både arbets- och fritidsresor med biljetterna.

Läs mer

Vad är VR:s närtrafik och vad är HRT-områdets trafik?

VR:s närtrafik omfattar närtågen med linjebokstav i området från Helsingfors till Kotka och Nokia. Det är inte möjligt att resa med en biljett till närtrafiken på VR:s fjärrtåg.

Till HRT-området köps tågbiljetter enligt zon. HRT-området delas in i fyra zoner som är namngivna med bokstäverna A, B, C och D med början från Helsingfors centrum.

Läs mer

Information om periodbiljetterna

Vart vill du resa?

Lägg till