Aktuellt

H-tåget börjar trafikera mellan Hangö och Karis den 8.1.2024

Tågtrafiken mellan Hangö och Karis blir VR:s närtrafik den 8 januari. H-tåget kommer också att trafikera till Helsingfors tre dagar i veckan.

Tidigare körde vi tågtrafiken mellan Hangö och Karis med fjärrtrafikens rälsbussar, och under banans elektrifieringsarbete med ersättande bussar från och med juni 2021.

Måndagen den 8.1.2024 börjar närtåget H sin trafik på rutten, vars hållplatser mellan Hangö och Karis är Hangö-Norra, Sandö, Lappvik, Skogby, Ekenäs och Dragsvik. Tågens servicenivå blir bättre, och resevillkoren och biljetterna uppdateras så att de motsvarar närtrafiksmodellen.

Biljettpriserna för barn, studerande och pensionärer mellan Hangö och Karis sjunker jämfört med tidigare, medan priset på en enkelbiljett för en vuxen stiger med 0,60 euro.

Vi lägger ut biljetterna till H-tåget till försäljning onsdagen den 13.12.2023 kl. 10. Samtidigt träder närtrafikens priser i kraft på biljetter till ersättande bussar på rutten mellan Hangö och Karis 13.12.2023–7.1.2024. Onsdagen den 13.12 kl. 10 lägger vi ut till försäljning även alla andra biljetter till närtågen för perioden 5.2–30.3.2024.

Prisexempel, Hangö–Karis (vuxen)

  • Enkelbiljett 7,20 €
  • Seriebiljett för 10 resor 57,60 € (5,76 € per resa)
  • Periodbiljett 30 dagar 116,70 €

Inom närtrafiken får barn, studerande, pensionärer samt beväringar och civiltjänstgörare som reser på sin fritid 50 % rabatt på priset för enkel- och seriebiljetter. Barn får också -50 % av periodbiljettens pris. Barn under sju år reser gratis. Läs mer om rabatte

Man får resa gratis med barnvagn på närtåg, och sällskapsdjur och cyklar reser också med utan tilläggsavgift.

Direkt förbindelse med Helsingfors tre dagar i veckan

30 fjärrtågturer stannar i Karis varje vardag. H-tågets tidtabeller betjänar passagerare med anslutningsförbindelser till både Helsingfors och Hangö.

På onsdagar, fredagar och söndagar kör H-tåget även direkt mellan Helsingfors och Hangö. H-tåget avgår från Helsingfors kl. 20.53 och anländer till Hangö kl. 22.45. Från Hangö avgår H-tåget kl. 20.05 och det anländer till Helsingfors kl. 21.53.

Du kan endast resa på H-tåget med en VR-biljett. Helsingfors-Karis är den första hållplatsen som du kan köpa en biljett till från Helsingfors, eftersom de tidigare hållplatserna (Böle, Alberga, Esbo, Kyrkslätt, Sjundeå) är stationer i HRT-området. Du kan inte resa på H-tåget med en HRT-biljett.

På H-tåget kan du endast resa med en VR-biljett. Helsingfors-Karis är den första stationen till vilken du kan köpa biljett från Helsingfors, eftersom de föregående stationerna (Böle, Alberga, Esbo, Kyrkslätt, Sjundeå) är inom HRT-området. Man kan inte resa på H-tåget med en HRT biljett.

En enkelbiljett för en vuxen till H-tåget för rutten mellan Helsingfors och Hangö kostar 14,90 euro. Du kan också skaffa en serie- eller periodbiljett för fjärrtrafiken mellan Helsingfors och Hangö. Med dessa biljetter kan du resa med H-tåget och sådana fjärrtrafikförbindelser som har tågbyte i Karis.

Biljetter till närtåget

Du kan köpa en närtågsbiljett i VR Matkalla-appen, på webbplatsen vr.fi, i stationernas biljettautomater och i R-kiosker. Du måste ha biljett innan du stiger på tåget. På VR:s närtåg kan konduktören påföra en kontrollavgift på 80 euro för personer som reser utan biljett.

Har du en serie-, period- eller enkelbiljett till fjärrtrafiken för rutten Hangö–Karis?

Biljetter till fjärrtrafiken som redan köpts kan användas på Hangö–Karis-rutten så länge de är giltiga. Om du vill kan du ändra din period- eller seriebiljett för Hangö–Karis-rutten från en fjärrtrafiksbiljett till en närtrafiksbiljett i VR:s kundservice. Rabattgruppernas biljetter är förmånligare i närtrafiken än i fjärrtrafiken.

Man kan fortsättningsvis resa mellan Hangö och Karis till exempel med biljetter till fjärrtrafiken mellan Hangö och Helsingfors som inkluderar ett byte i Karis. Fjärrtrafikens serie- eller periodbiljetter som köpts för rutten mellan Hangö och Helsingfors kan också användas i den direkta H-tågtrafiken som körs mellan Hangö och Helsingfors på onsdagar, fredagar och söndagar.

Mer aktuellt

Aktuellt

Trafikledsverkets banarbeten under sommaren – var och när?

Trafikledsverket utför banarbeten på flera olika bansträckor under sommaren för att säkerställa en smidig och punktlig tågtrafik även i fortsättn…

Läs artikeln

Aktuellt

Vi höjer priserna på biljetterna till närtåg

Vi höjer priserna på enkel-, serie- och periodbiljetter för närtrafiken (linjerna D, G, H, M, O, R, T och Z) den 3 juni. Priset på en enkelbiljet…

Läs artikeln

Aktuellt

Trafikavbrott på kustbanan 24/6–28/7 – information om avvikande arrangemang

Banarbeten under Trafikledsverkets projektet Esbo stadsbana orsakar ett trafikavbrott på fem veckor på kustbanan väster om Alberga från och med d…

Läs artikeln