Aktuellt

Finska VR Group förvärvar Arriva Sverige – satsar på miljövänlig kol­lek­tiv­tra­fik

Det finska statliga järnvägsbolaget VR Group har idag offentliggjort förvärvet av Arriva Sverige. VR Group tar därmed över driftansvaret för bland annat Pågatågen, Östgötapendeln samt en betydande del av kollektivtrafiken i Stockholmsområdet redan i juli 2022.

I samband med förvärvet försvinner varumärket Arriva Sverige. Operatören ska bli ett självständigt eget bolag inom VR Groups passagerartrafikenhet och kommer att fortsätta trafikera Arriva Sveriges lokal- och regionaltrafikslinjer i Sverige. Passagerare kommer inte att påverkas nämnvärt av ägarbytet eftersom Arriva Sverige verkar under sina olika samarbetspartners varumärken. De anställda kommer inte heller att uppleva några förändringar och alla anställningsavtal förblir oförändrade.

”Vi kommer att fortsätta trafikera samma linjer som tidigare men kunderna kommer att märka att namnet Arriva Sverige gradvis försvinner och ersätts med ett annat namn. I övrigt kommer vi att fortsätta verksamheten som tidigare och upprätthålla den höga kvalitet som kännetecknar Arriva Sverige", säger Topi Simola, direktör för VR Groups passagerartrafik.

Satsar på klimatsmart kollektivtrafik

Via förvärvet stärker VR Group sin ambition att växa som trafikoperatör inom kollektivtrafiken samt att utveckla miljövänligare och ännu mer hållbara trafiklösningar. VR Group är en nykomling på den svenska kollektivtrafikmarknaden. Det är första gången VR Groups passagerartrafik växer utanför Finlands gränser.

“Kombinationen av konkurrensutsatta marknader och en positiv ekonomisk utveckling utgör en möjlighet för oss. Arriva Sverige trafikerar flera av Sveriges största spårvagns-, buss- och tåglinjer och förvaltar historiska tågbanor som Saltsjöbanan och Nockebybanan. Vi ser en enorm potential i detta bolag”, konstaterar Simola.

VR Group har tidigare utvidgat sin verksamhet inom stadstrafiken i Helsingforsregionen samt i Tammerfors. Genom bussbolaget Pohjolan Liikenne äger bolaget sammanlagt över 185 elbussar runtom i Finland. Därmed är VR Group en föregångare inom elbusstrafik och siktar på att vara med och utveckla elbusstrafiken också i Sverige.

”Som trafikoperatör har vi ett stort klimatansvar och vi vill vara med och bidra till en hållbar omställning. Vårt bolag har hållit det finska samhället i rörelse i 160 år. Som en nordisk operatör har vi en omfattande förståelse för den nordiska kundens behov av högkvalitativ, punktlig och miljövänlig trafik”, säger VR Groups verkställande direktör Lauri Sipponen.

En högkvalitativ grön operatör

Utifrån en stark grund har VR Group stora planer gällande utvecklingen av Arriva Sverige. VR Group kommer att arbeta tillsammans med Arriva Sveriges medarbetare för att trygga den nuvarande kvaliteten service samtidigt som man satsar på åtgärder inom hållbarhet.

”VR Group är en erfaren trafikoperatör och en föregångare inom klimatsmart trafik som kan erbjuda Arriva Sverige stora tillväxtmöjligheter. Vi ser fram emot att kunna dra nytta av VR Groups expertis inom elbussdrift”, säger Arriva Sveriges verkställande direktör Johan Lindgren.

Transaktionen förväntas slutföras i början av 2022, förutsatt att transaktionen godkänns av Tysklands digital- och transportministerium och Deutsche Bahns styrelse samt att erforderliga myndighetsgodkännanden erhålls och att andra sedvanliga villkor uppfylls. Därefter ingår Arriva Sverige i VR Group.

Mer information: VR Media desk, viestinta@vr.fi, tel. 029 434 7123.

Mer aktuellt

Aktuellt

Trafikavbrott på kustbanan 24.6–28.7 – information om avvikande arrangemang

Banarbeten under Trafikledsverkets projektet Esbo stadsbana orsakar ett trafikavbrott på fem veckor på kustbanan väster om Alberga från och med d…

Läs artikeln

Aktuellt

Vi höjer priserna på biljetterna till närtåg

Vi höjer priserna på enkel-, serie- och periodbiljetter för närtrafiken (linjerna D, G, H, M, O, R, T och Z) den 3 juni. Priset på en enkelbiljet…

Läs artikeln

Aktuellt

Vi minskar på tågturer

Vi minskar på ytterligare tågturer från 15.3.2021 på grund av svag efterfrågan.…

Läs artikeln