Hyppää sisältöön

Junamatka ja turvallisuus

Lue täältä, miten huolehdimme turvallisuudestasi.

Turvallisuutesi on meille tärkeää

Päivitämme tietoja jatkuvasti turvallisuuteesi ja mahdollisiin matkustamisen muutoksiin liittyen.

Yleisimmät kysymykset

Oma hytti tai tyhjä viereinen paikka

Haluatko matkustaa mukavan väljästi? Nyt voit varata 2, 4 tai 6 hengen hytin käyttöösi tai tyhjän paikan viereesi.

Lue lisää

Näin teemme juna­matkustamisesta mahdollisimman turvallista

Pyrimme tekemään junamatkustamisesta mahdollisimman riskitöntä. Huomioimalla tämän muistilistan kohdat, autat meitä tekemään yhteisistä matkoistamme turvallisempia.

5 tapaa, joilla huolehdimme teistä

  1. Puhtaat junat Siivoamme junia ja tilojamme tehostetusti desinfioivilla puhdistusaineilla ja desinfiointilaitteella. Suurimmilla asemillamme ja junissa on käsidesipisteitä.
  2. Turvaetäisyys Minimoimme lähikontaktit asiakkaiden kanssa sekä henkilökuntamme kesken. Suosittelemme lipun ostamista etukäteen ja kontaktittomasti digitaalisista myyntikanavistamme. Helsingin, Tampereen, Järvenpään ja Hyvinkään lipunmyyntipisteet ovat auki. Tavoitat meidät myös puhelimitse ja somessa.
  3. Joustavuutta lippuihin Ruuhkattomiin vuoroihin on tarjolla enemmän edullisia kertalippuja.
  4. Enemmän väljyyttä Myyntikanavissa on käytössä algoritmi, joka valitsee paikan mahdollisimman kauaksi muista matkustajista.
  5. Terveenä junassa Työskentelemme vain terveenä.

4 vinkkiä junamatkustamiseen

  1. Yhteisellä matkalla digitaalisesti. Hanki lippusi turvallisesti ilman kontaktia omalla laitteellasi ja valitse vaunukartalta istumapaikka, jonka ympärillä on mahdollisimman paljon tyhjää tilaa. Sinun tulee varata istumapaikka junaan myös sarjalippua käyttäessäsi. ​Halutessasi voit vaihtaa paikkaa samassa matkustusluokassa myös matkan aikana.
  2. Yhteisellä matkalla turvavälin päässä. Vältä mahdollisuuksien mukaan ruuhkia ja muista turvaväli myös junaan noustessa sekä sieltä poistuessa. Valitse mahdollisuuksien mukaan junasi ruuhka-aikojen ulkopuolelta. Ruuhka-aikoja ovat arkiaamut, iltapäivät, perjantai-illat sekä sunnuntai-illat.
  3. Yhteisellä matkalla siististi. Huolehdithan käsi- ja yskimishygieniasta koko matkan ajan. Vältä myös ylimääräistä pintojen koskettelua.
  4. Yhteisellä matkalla hyvillä mielin. Yhteispelillä ja positiivisin mielin pääsemme turvallisesti perille!​

Täytyykö junassa käyttää kasvomaskia?

Kasvomaskin käyttäminen junassa on vapaaehtoista. Suosittelemme noudattamaan THL:n ohjetta, jonka mukaan maskia tulisi käyttää matkalla koronatestiin, oireellisena ja silloin kun tiedät altistuneesi koronavirukselle.

Kotimaisen kasvomaskin saa ostettua kaukoliikenteen junissa konduktööriltä ja ennen matkaa palvelupisteiltämme Helsingissä ja Tampereella. Kasvomaskin hinta junissa ja palvelupisteillä on 1 €.

Ovatko ravintolavaunut auki normaalisti?

Ravintolavaunut ovat avoinna päivittäin normaalisti.

Uskaltaako junalla matkustaa?

Kyllä uskaltaa. Teemme kaikkemme, jotta junamatkustaminen olisi sinulle mahdollisimman turvallista. Seuraamme ja noudatamme THL:n ja viranomaisten ohjeistuksia.

Olemme toteuttaneet yhteensä noin sata toimenpidettä, joilla edistämme junamatkustamisen turvallisuutta poikkeustilanteessa.

Kuinka täyttä junissa on?

VR seuraa jatkuvasti junavuorojen täyttöasteita ja lisää niihin vaunuja mahdollisuuksien mukaan matkustajamäärien noustessa. Jos haluat matkustaa mahdollisimman väljästi, kannattaa valita junavuoro ruuhka-aikojen ulkopuolelta. Ruuhka-aikoja ovat arkiaamut, iltapäivät, perjantai-illat sekä sunnuntai-illat. Matkustusväljyyden voi varmistaa myös varaamalla hytin omaan käyttöön tai varaamalla viereisen istumapaikan tyhjäksi.

Miten voin ylläpitää turvaväliä junassa?

Junassa on joukkoliikennevälineistä eniten tilaa. On kuitenkin huomioitava, että joukkoliikenteessä pahimpina ruuhka-aikoina voi olla haastavaa ylläpitää riittävää turvaväliä koko matkan ajan. Junissa on tällä hetkellä väljää.

Teemme kaikkemme vähentääksemme tartuntariskin junassa. Voit ostaa tyhjän paikan viereesi tai oman hytin käyttöösi. Tämän lisäksi algoritmimme maksimoivat etäisyyden muihin matkustajiin.

Minkälaiset peruutusehdot junalipuissa on?

Junalippujen osalta normaalit peruutusehdot ovat voimassa. Tarkista lippusi peruutusehdot lippusivuilta ja tutustu peruutusturvaan.

Voinko vaihtaa kaukojunassa istumapaikkaa väljempään kohtaan, jos junassa on tilaa?

Lippua varatessasi voit jo valita vaunukartalta paikan, jonka ympärillä on tilaa. Voit myös junamatkan aikana halutessasi siirtyä istumaan vapaalle paikalle väljempään vaunuun tai osastoon samassa matkustusluokassa. Muistathan kuitenkin, että kanssamatkustajasi voi nousta kyytiin myös väliasemalta ja paikkatilanne vaunussa saattaa muuttua matkan aikana. Konduktöörimme opastavat sinua tarvittaessa.

Miten VR ohjaa matkustajavirtoja ja varmistaa hygienian asemilla ja junissa?

Oheisessa suunnitelmassa on kuvattu VR:n toiminta ja perusperiaatteita matkustajavirtojen ohjaamisessa ja hygienian varmistamisessa. Toimenpiteiden tavoitteena on ehkäistä Covid 19 -tartuntojen leviämistä sekä varmistaa, että matkustaminen sekä asemilla että junissa säilyy terveysturvallisena.

Suunnitelma matkustajavirtojen ohjaamiseen (PDF)

Minne haluat matkustaa?

Meno
Paluu
Matkustajat, lisäpalvelut ja esteettömyys
Hae matkoja