Turvallisesti raiteilla

Miten koronatilanne on huomioitu junassa? Miten sujui Julian matka lasten kanssa junalla Helsingistä Turkuun? Lue, mitä kirjailija ja bloggaaja Julia Thurén pohtii junamatkustamisesta lasten kanssa.

"Voi miten ihanalta tuntui nousta taas junan kyytiin. Olemme vältelleet liikkumista kotoa, mutta nyt oli aika päästä taas moikkaamaan perhettäni Turkuun. Myös 4-vuotiaamme odotti serkkujen näkemistä – ja leikkivaunun hupeja. Hän usein puheli, että koska mennään junalla Turkuun, vieläkö se korona on?

No, ikävä kyllä koronan vaara ei ole kadonnut, vaikka me suomalaiset olemme noudattaneet niin mallikkaasti kaikkia ohjeita ja suosituksia. Niin on syytä tehdä jatkossakin. Myös VR on ottanut koronatoimet tosissaan."

Siisteys ja turvallisuus junissa

"Minua ilahdutti lukea, että VR huolehtii siisteydestä entistä vahvemmin: liikkuvissa junissa on ylimääräisiä siivouspartioita, suurimmilla asemilla sekä lähi- ja kaukoliikenteen junissa on käsidesipisteitä ja juniin on hankittu erikseen desinfiointilaitteet tarkempaa puhdistusta varten.

Olen huomannut, että vessat ja leikkivaunut ovat olleet erityisen siistejä.

Toiseksi väljyyteen on satsattu. Nyt kaukoliikenteen junalippu täytyy ostaa ennen junamatkaa. Junalippuja ei enää myydä junassa siksi, että kaikilla olisi varmasti istumapaikka. VR:n algoritmi pyrkii sijoittamaan liput mahdollisimman kauas toisistaan.

On kuitenkin niin, että jos on täysi junavuoro ja matkustaa yksin, viereen saattaa edelleen tulla tuntematon henkilö. Tätä VR pyrkii taklaamaan niin, että väljempien vuorojen liput ovat edullisempia, jotta matkustajat tasaantuisivat mahdollisimman paljon eri juniin.

Me olemme ehtineet jo matkustaa Helsinki–Turku-väliä, ja kokemuksemme on ollut, että junat ovat olleet väljiä, siistejä ja turvallisia.

Olemme tarkoituksella valinneet ruuhkattomia vuoroja. Ruuhka-aikoja ovat arkiaamut, iltapäivät, perjantai-illat sekä sunnuntai-illat. Koska työni on joustavaa, emme ole matkustaneet näinä ajankohtina.

VR:n sivuilla on hyvät ohjeet siitä, miten voi itse pyrkiä turvalliseen matkustamiseen."

Lasten kanssa leikkivaunussa

"Tärkeintä junissa on kuitenkin se, että ihmiset itse käyttäytyvät kivasti ja kohteliaasti. Olen havainnut tämän esimerkiksi leikkivaunussa. Vanhemmat ovat ekstrakohteliaita, ja jos leikkivaunuun on sattunut useampi lapsi kerrallaan, on vuoroteltu nätisti. Monilla on lapsille mukana äänikirjat ja kuulokkeet lapsille niin, että matkalla on muutakin viihdykettä kuin ne leikkivaunun välineet.

Meidän perhe tekee reissuja aika lailla junalla. 1-vuotiaamme alkaa huutaa helposti autossa, 4-vuotiaamme taas kärsii herkästi matkapahoinvoinnista ja tylsistyy auton penkissä. Sen sijaan junassa lapsemme ovat aivan liekeissä. Kuopus rakastaa tutkia ja taapertaa ympäriinsä. Meillä ei ole kotona portaita, joten nuo liukumäen portaat ovat hänelle unelmien täyttymys.

Okei, on myönnettävä, että välillä taaperon perässä hiihtäminen on vähän raskasta, kun 1-vuotias hakee vielä aika paljon tasapainoa hieman heiluvassa junassa. Tästä syystä teemme usein puolisoni kanssa niin, että välillä jompikumpi on lasten kanssa ja toinen lepää toisaalla.

4-vuotiaamme on nykyään aivan täydellistä junaseuraa. Poika viihtyy helposti äänikirjan tai ohjelman parissa. Lisäksi leikkivaunun kirjavalikoimat ovat kasvaneet entuudestaan, joten hyllystä löytyy aina jotain uutta ja kivaa.

Yleensä poikamme tutustuu junassa muihin lapsiin ja järjestää upeat leikit. Kerran hän esimerkiksi lainasi osan autoistaan yhdelle pojalle, ja sitten he ajoivat koko matkan kilpa-ajoja katsoen, kumman autot liukuvat liukumäestä pidemmälle. Se oli hauskaa menoa.

Tänä kesänä teimme Suomi-reissun taas junalla. Suunnitelmamme oli vähän vaatimattomampi kuin viime vuonna, mutta kävimme Tampereella, Siilinjärvellä ja Jyväskylässä tapaamassa sukua ja ystäviä. Ja tietenkin nauttimassa maailman ihanimmasta Suomen kesästä.

Kannattaa siis tutustua VR:n turvallisuusohjeisiin. Ja kannattaa ehdottomasti matkustaa Suomessa! "

Pääset tutustumaan lisää Thurénin luotsaamaan Juliaihminen-blogiin täältä.

Koko perhe junaan

Juna on ylivoimaisesti mukavin tapa matkustaa lasten kanssa. Junassa takapenkkiläiset pääsevät leikkimään ja liikkumaan, eivätkä vessa- tai evästauot hidasta matkaa.

Lasten kanssa matkaan

Uusimmat artikkelit