Hyppää sisältöön

Tuija Pehkosen parhaat vinkit vauvan kanssa matkustamiseen

TV:stä ja radiosta tuttu Tuija Pehkonen koosti meille parhaat vinkkinsä vauvan kanssa matkaamiseen junassa.

Muistan raskausaikana harmitelleeni, että matkustelu taitaa jäädä, kun pikkukaveri saapuu maailmaan. Hankalaa ja vaivalloista, ajattelin, kun puhisin vauvavatsani kanssa eteenpäin. Vähänpä tiesin tuolloin. Elämä tai matkaaminen ei päättynyt vauvan tuloon, päinvastoin.

Me ollaan perheenä reissattu vajaan kahdeksankuisen pikkukaverin kanssa jo useaan otteeseen Lappiin ja ehditty tehdä muutama lyhyempikin visiitti mm. Tampereelle kummitädin luo. Hyvin on mennyt, uskallan nyt todeta! Myönnetään toki, että välillä on ollut naurussa pidättelemistä, kun kakkavaippoja on vaihdettu milloin missäkin, mutta kaikesta on selvitty. Tekevä oppii ja kysyvä ei tieltä eksy. Huumorikin auttaa pitkälle.

Meille juna on ollut luonteva vaihtoehto matkustaa pikkuisen kanssa. Hän on ollut tyytyväinen matkaaja ja myös äippä ja iskä ovat välttyneet pahimmalta väsymykseltä, kun kummankaan ei ole tarvinnut hikoilla auton ratissa.

Ekologisuus tuntuu entistä tärkeämmältä arvolta nyt, kun yhä enemmän mietitään, mitä tänne jälkeensä jälkipolville jättää.

Muutama hyväksi havaittu vinkki jokaiselle, joka harkitsee vauvan kanssa reissuun lähtemistä:

Älä ylipakkaa

Tämä hyvänä muistutuksena myös itselleni. Puolimetrinen pikkukaveri triplasi meidän perheen matkatavaramäärän. Arvaat varmaan, miten tarpeellista tuo kaikki on ollut… Jokaisella reissulla olemme lähteneet matkaan edeltävää vähemmällä tavaramäärällä, mutta vieläkin tavaraa on aina liikaa. Vaatteita voi pestä, vaippoja ostaa lisää ja muutenkin lopulta pärjää aika vähällä.

Tee etukäteen lista asioista, joita todella tarvitset, pakkaa jo lähtöä edeltävänä päivänä (mä lupaan, että pakkausruljanssi kestää tavallista kauemmin) ja muista pakata mukaan vauvan luottojutut: helpoimmat vaatteet, lempparikirja ja turvaa tuova unilelu. Meille myös leikkimaton, kunnon hoitoalustan ja unipesän raahaaminen ovat osoittautuneet kullanarvoiseksi, vaikka varmasti ilmankin olisi selvitty.

Rennot aikataulut helpottavat

Vauvan kanssa reissaaminen vaatii toki aiempaa enemmän suunnittelua, mutta liian tarkasti mietityt aikataulut ja tiukat raamit tuovat matkalle todennäköisesti vain painetta ja stressiä. Todettu on, että mitä kovempi kiire, sitä enemmän kommelluksia, pukluja ja odottamattomia käänteitä tulee vastaan. Ohjelmaan kannattaa mieluummin jättää väljyyttä. Reissun päällä tulee myös takuulla vastaan yllättäviäkin houkutuksia, joihin on kiva tarttua! Vauva ei tunne minuuttiaikatauluja, joten matkanteko on helpompaa, kun pikkuinen saa määrätä tahdin. Rento asenne ja leppoisa mieli takaavat koko perheelle mukavamman tunnelman.

Akuuttilaukku

Meille on ehtinyt muodostua termi ”akuuttilaukku”, joka tarkoittaa koko perheen kaikista olennaisimpia matkatavaroita, jotka kulkevat aina mukana. Vauvan hoitolaukun lisäksi siis. Akuuttilaukku on selässä kannettava, helposti kuljetettava reppu, josta löytyy kaikki, mitä ilman yhdestä yöstä ei selvittäisi. Se kulkee mukana yöjunan hyttiin ja reissussa oikeastaan kaikkialle. Helpottaa matkantekoa ja yllättäviä käänteitä ihan älyttömästi, kun ei joka kerta lähtiessä tarvitse käydä läpi, onko kaikki tarvittava mukana. Vauvan tarpeet valtaavat akuuttilaukun sisällöstä suurimman osan. Aikuisten akuutit tarvikkeet ovat supistuneet lähinnä hammasharjoihin, vesipulloon ja puhelimen laturiin.

Lähde reippaasti matkaan

Ehkä paras vinkki kaikista on tämä: Lähde rohkeasti matkaan, vaikka ensimmäinen reissu jännittäisikin. Lapsen kanssa reissussa takuulla sattuu ja tapahtuu. Vauvan kanssa kenties vielä enemmän. Nämä ovat kuitenkin niitä juttuja, joita todennäköisesti muistelette yhdessä perheenä vielä pitkään. Vaikka kaikki ei menisi suunnitellusti, kaikki menee todennäköisesti oikein hyvin! Ja seuraava reissu sujuukin jo rutiinilla.

Hyvää matkaa!

Ps. Jos matkaat yöjunalla, vauva nukkuu helposti joko pienessä matkasängyssä, kapeissa rattaissa tai vaikkapa unipesässä vanhemman vieressä sängyssä. Alle 11-vuotiaat lapset matkustavat ilmaiseksi aikuisen kanssa samassa sängyssä. Isommalle lapselle taas voi tilata sänkyyn etukäteen asennettavan turvaverkon, joka estää lasta tippumasta ja takaa siten vanhemmillekin paremmat yöunet.

Lue lisää lasten kanssa matkustamisesta

Tutustu yöjunavinkkeihin

Kuva: Vilma Töyräs

Minne haluat matkustaa?

Meno
Paluu
Matkustajat, lisäpalvelut ja esteettömyys

Uusimmat artikkelit