Hyppää sisältöön

Tuija Pehkosen joulutunnelmia

Kun juontaja-toimittaja Tuija Pehkonen hyppää joulun aikaan junaan, alkaa mieli hyristä joululauluja. Tutustu Tuijan joulutunnelmiin.

Olen viettänyt melkein jokaisen jouluni Iisalmessa, kotona. Siellä maa on usein joulun aikaan valkeana ja Äiti Pehkosen padat porisevat lapsuudesta tuttuun tapaan.

Muistan opiskeluaikoina, miten tärkeä siirtymäriitti matka kotiin oli. Viimeiset tentit takana, opiskelijaboksi siivottuna, minibudjetilla hankitut lahjat valmiiksi paketoituina ja pakattuina huolella isoon matkalaukkuun. Ne matkasivat ylähyllyllä ja tarkasti taiteillut paketit ja kiharretut narut säilyivät onneksi jokaisena vuonna kauniina perille saakka.

Junassa otin ravintolavaunusta höyryävän kahvin, eväsleivän ja pullan. Nappasin joulukirjan kassista ja käänsin ensimmäisen sivun. Tästä alkaisi minun jouluni. Oikein tunsin, kuinka aivot kääntyivät lepotilaan ja mieli alkoi hyristä rauhaisia joululauluja.

Tärkein aina ensin. Ilman take away -kahvia ei reissata mihinkään.

Junamatkailu on aina ollut minulle luontevaa. Olen matkannut kotiin Iisalmeen ja Suomen ristiin rastiin. Nyt perheen kanssa ollaan yhdessä todettu, että junamatkaaminen on paitsi ekologisin myös helpoin tapa reissata, kun mukana kulkee yksivuotias energiapakkaus.

En tiedä, johtuuko se omasta lapsesta, koronan aikaansaamasta ajatusmuutoksesta vai vanhenemisesta, mutta junamatkat tuntuvat nykyään entistä enemmän elämyksiltä, vähän samaan tapaan kuin 15 vuotta sitten opiskelijana.

Ensimmäinen kuulutus oli jo silloin merkki siitä, että nyt saa hengähtää. Ollaan matkalla uuteen, välitilassa. Edelleen nautiskelen jokaisella junamatkalla kahvin ja pullan katsellen ohikiitäviä maisemia. Nykyään ajoitan nuo hetket siihen, kun pikkumies on unten mailla.

Elämä on muuttunut opiskeluajoista toki muutenkin. Nyt kun kotona on oma pikku-ukkeli, vietetään joulujakin takuulla useammin myös omassa Helsingin kodissa lapsuudenmaisemien sijaan. Ehkä jo tänä vuonna roolit kääntyvät toisinpäin ja junassa matkalla joulun viettoon istuukin vuorostaan Äiti Pehkonen.

Rauhaisaa mieltä ja ihania joulumatkamuistoja toivotellen!

Tuija

Ps. Perheen pienten kanssa reissaaville tiedoksi, että tänä jouluna asemilla kannattaa olla tarkkana. Tonttuja on jo nähty juoksentelemassa siellä täällä! Ja koska jouluun kuuluvat hyvän mielen teot ja muiden auttaminen VR tukee Joulupukkisäätiötä ja säätiön tekemää hyväntekeväisyystyötä, esimerkiksi Apuu-chattia, josta tuhannet lapset ja nuoret saavat vuosittain keskusteluapua lastensuojelun ammattilaisilta ja koulutetuilta päivystäjiltä.

Tutustu VR:n jouluvinkkeihin

Minne haluat matkustaa?

Meno
Paluu
Matkustajat, lisäpalvelut ja esteettömyys

Lisää luettavaa