Hyppää sisältöön
Käytössäsi on vanhentunut selain
Suosittelemme käyttämään Firefoxin, Chromen, Safarin, Edgen tai Operan uusimpia versioita.
Tuija Pehkonen vinkkaa suosikkikohteensa kotimaan kesästä

Suomen kesän helmet - Tuija Pehkonen vinkkaa viisi suosikkiaan

”Mikä ihana kesäkaupunki”, huudahduksia kuulee siellä täällä, eikä turhaan. Suomi on täynnä upeita helmiä, jotka kirjaimellisesti puhkeavat kukkaansa kesän keskellä.

Koska minulla keskikesä menee perinteisesti työn touhussa, päätimme perheen kanssa reissata Suomen kesäkohteita jo loppukevään ja alkukesän korvilla. Erityisesti Oulu ja Kuopio vakuuttivat. Mieleen tuli pari muutakin omaa suosikkia. Toivottavasti saat näistä vinkkisiä kesän kotimaan seikkailuille. VR:n lomalipulla kesäreissaajalle on käytössä koko Suomen rautatieverkosto, joten samalla reissulla ehtii katsastaa useammankin kohteen!

Iisalmi

Iisalmen tyttönä en voi olla mainitsematta Iisalmea yhtenä suosikkikesäkohteenani. Pieni Pohjois-Savon helmi herää eloon yhdessä auringon kanssa ja tarjoaa leppoisan, savolaisen tunnelman lisäksi kauniin, puhtaan luonnon ulkoiluun. Juhani Ahon museo, maailman pienen ravintola Kuappi sekä vanha kunnon Olutmestarin terassi kannattaa ainakin tsekata! Ja ihan siinä vieressä Sonkajärvellä järjestetään vuosittain ne maailmankuulut Eukonkannon MM-kisat!

Tampere–Iisalmi alk. 20,60 €

Oulu

Kävin alkukesästä Oulussa, jossa olen pistäytynyt viimeksi vuosia (ei kai sentään vuosikymmeniä) sitten. Yllätyin, miten paljon nähtävää ja koettavaa Oulun alueella onkaan. Tänne pääsee tosi kätevästi raiteita pitkin ja pääkaupungista jopa autojunalla. Suurimman wau-elämyksen minussa sai aikaan Nallikarin ranta, joka ei todellakaan kalpene keski-eurooppalaisille kilpailijoilleen. Upea rantabulevardi ja Ravintola Nallikari terasseineen tarjoaa hienot mahdollisuudet rantalomaan Suomessa. Meidän porukka mummien ja ukkien täydentämänä yöpyi Nallikarin poijuvillassa, josta muuten lainattiin pyörät aina, kun kipaistiin kaupunkiin. Jos kaipaa majoitusta ihan keskustasta, uskallan vahvasti suositella Sokos Hotel Arinaa lapsiperheille. Meidän pikkumiestä ei olla huomioitu missään niin vimosen päälle kuin Arinassa. Hotellista löytyy mm. leikkihuone, jossa perheen pienimmät pääsevät purkamaan energiansa tai viihtymään sadepäivinä.

Helsinki–Oulu alk. 24 €

Kuopio

Iisalmen asukkina Kuopio oli minulle pitkään ”place to be”. Sinne lähdettiin shoppailemaan, rilluttelemaan, syömään hyvin, mitä milloinkin. Edelleen Kuopion tori tuntuu kesäisin melkein kuin toiselta kodilta. Ehdinhän asumaankin kaupungissa yhden välivuoden verran. Kuopiossa parasta on rento, vieraanvarainen ilmapiiri, jota ei voi olla aistimatta. Pieniä, kivoja putiikkejakin löytyy sieltä täältä. Perinteisen torivisiitin ja kalakukkomaisteluiden lisäksi on suositeltava ainakin Kuopion satamaa, muikkuravintola Sampoa sekä todellista fine dining helmeä, legendaarista Musta Lammas -ravintolaa. Yöpaikoista keskustassa, ihan rautatieaseman vieressä sijaitseva Lapland Hotels Kuopio vastaa lapsiperheen tarpeisiin täydellisesti. Vähän etäämmälle haluavan valinta on tunnelmallinen Sawohouse, jossa on majoituksen lisäksi tarjolla keikkoja läpi kesän.

Jyväskylä–Kuopio alk. 9,70 €

Mikkeli

Mikkelistä en osaa kertoa paljon, mutta sen tiedän, että yksi Suomen todellisista helmistä sijaitsee täällä! Vaaleanpunaisessa Tertin kartanossa on tullut käytyä juomassa maailman parhaat kakkukahvit ja voin luvata, että tarjolla on myös aivan vietävän hyvä lounaspöytä. Lisäksi eksyn joka kerta ostelemaan kesän keskellä joululahjoja paitsi läheisille myös itselleni. Paikka tarjoaa myös majoitusta ja yksi todo-listalla odottava asia on yöpyminen Tertin idyllisessä kartanohotellissa. Kuulemma ikimuistoinen kokemus!

Helsinki–Mikkeli alk. 15,70 €

Punkaharju

Saimi Hoyerin omistama Hotelli Punkaharju on Suomen vanhin valtionhotelli, jossa tunnelmaa ja tarinoita riittää. En malta olla mainitsematta todella kovatasoista ravintolaa, jonka illallisia ei ainakaan himmennä ikkunasta avautua maisema Suomen luontoon. Läpi kesän hotellilla voi kuulla artisteja Waltteri Torikasta Vestaan ja elokuussa on luvassa myös sieniviikonloppu – onhan Saimi itse intohimoinen sienestäjä. Ehkä kaikista eniten paikka kutsuu kuitenkin ihan vain rauhoittumaan. Täällä ollaan todellakin luonnon keskellä, pois hälinästä ja kiireestä. Mieli lepää.

Tikkurila–Punkaharju alk. 20 €

Aurinkoisia, rentouttavia kesähetkiä ja -retkiä! Tuija

Uusimmat artikkelit