Hyppää sisältöön

Reissutarinoita matkoilta maata pitkin

Tie seuraaviin matkakohteisiin käy tietenkin maata pitkin! Olemme koostaneet yhteistyössä Maata pitkin -matkamessujen kanssa reissukertomuksia kotimaan raiteiden varrelta.

Yhteistyössä Maata pitkin -matkamessujen kanssa olemme koonneet vinkkejä kotimaan matkailuun. Tutustu matkakertomuksiin ja aloita oman kotimaan junalomasi suunnittelu! Lisää inspiraatiota matkustamiseen löydät Maata pitkin -matkamessuilta Helsingin messukeskuksessa 22.-24.1.2022.

Lomalla Itä-Suomessa

Viime vuosina kiinnostus Itä-Suomen matkailuun on ollut nousussa. Upeat maisemat ja herkulliset ruokakohteet ovat saaneet monet valitsemaan hurmaavan Itä-Suomen matkakohteekseen.

Savonlinnassa asuvalle Juha Konttiselle kiinnostus Itä-Suomeen ei tule yllätyksenä. Konttinen on todellinen matkailualan ammattilainen. Hän työskentelee sekä baarimestarina Hotelli Punkaharjussa että konduktöörinä. Työssään hän on kohdannut useita kotimaan matkailijoita, jotka ovat olleet yllättyneitä siitä, miten mahtavat puitteet lomalle Itä-Suomi tarjoaa.

Itä-Suomen kierros on helppo toteuttaa junalla ja esimerkiksi Hotelli Punkaharju on vain kävelymatkan päässä Luston asemalta. Juha vinkkaa, että matkaan kannattaa yhdistää myös mm. vierailu Luston metsämuseossa ja Saimaan taideluolassa. Punkaharjun lisäksi kannattaa käydä myös Savonlinnassa, Lappeenrannassa, Parikkalassa, Imatralla ja Joensuussa. Juha muistuttaa, että parhaiten Itä-Suomen makuun pääsee maistelemalla perinneherkkuja. Esimerkiksi Savonlinnasta ei saa poistua, ellei ole maistanut lörtsyä.

Lue koko tarina ja katso kuvat täältä.

Kuusi sielukasta kaupunkia

Keski-Suomessa riittää nähtävää. Sen tietää myös lähiliikenteen veturinkuljettaja Jesse Ihalainen. Helsinki-Tampere-Jyväskylä-Kuopio-Mikkeli-Kotka-reitti kokoaa yhteen kotimaan ihanat sielukkaat kaupungit, joissa riittää koettavaa.

Aikaisemmin Jesse vietti lomansa reissaamalla Keski-Euroopan kaupungeissa. Koronakausi on kuitenkin saanut myös hänet huomaamaan kotimaan hienouden. Tänä vuonna lomasuunnitelmat suuntautuvatkin Suomen kaupunkeihin. Miksi lähteä kauemmaksi, kun kotimaassakin riittää uutta nähtävää. Suomessa myös useimmat kaupungit heräävät eloon eri tavalla kuin talvella, Jesse muistuttaa.

Jesse on kotoisin Kotkasta ja hänen perheensä rakastaa kotkalaisia puistoja: palkittua puutarhamaista Sapokan vesipuistoa sekä aktiivisempaa Katariinan meripuistoa, jossa voi keinua melkein meren päällä. ”Kaikkein parasta lomapuuhaa on nousta aamulla Tuuri-laivaan ja suunnata päiväretkelle johonkin Kotkan edustan saarista: Varis- tai Kaunissaareen, Tammioon tai Rankkiin”, Jesse vinkkaa. Hän itse suhtautuu kaupunkeihin uteliaan tutkimusmatkailijan asenteella ja nauttii selvitellä, millainen on kunkin kaupungin ominaishenki.

Jesse viihtyy parhaiten veden äärellä ja Suomessahan järvi- ja merikaupunkeja riittää. Sisävesiristeilylle pääsee useimmista tämänkin reitin kaupungeista. Jo muutama tunti järvellä on iso elämys. Nykyisessä kotikaupungissaan Helsingissä Jesse kuljeskelee mielellään Lammassaareen johtavilla pitkospuilla ja nauttii eväät lintutornissa.

Raiteita pitkin näet uusia maisemia eikä kenenkään tarvitse keskittyä ajamiseen. Junalla pääset kaupungin keskustaan ilman huolta parkkipaikoista ja -maksuista. Matkatavarat on helppo jättää säilytykseen asemalle. Isoissa kaupungeissa asemalta on myös kiva hypätä kaupunkipyörän selkään. Tänä kesänä paras tapa ottaa Suomen kohteet haltuun on VR Matkalla -sovelluksen Lomalippu, joka tulee myyntiin kesäkuukausiksi.

Lue koko reitin kuvaus täältä.

Suomi päästä päähän

Yli tuhannen kilometrin matkalle mahtuu useita matkoja ja tarinoita. Yksi niistä kuuluu Maata pitkin matkustavalle Mikko Pennaselle. Turussa tietoasiantuntijana työskentelevä Mikko kertoo nauttivansa matkoillaan erityisesti vapauden tunteesta ja kotimaan matkailun sopiikin hänelle hyvin. ”Itsekseni Suomea pitkin reissatessa tunnen itseni vapaaksi”, Mikko sanoo.

Matkareitikseen Mikko valitsi matkustaa Suomen eteläisimmästä kärjestä Bengtskärin majakalta aina Nuorgamiin asti. Hän yllättyi siitä, kuinka paljon samaa Suomen ääripäissä lopulta onkaan. Erämaita löytyy niin Saaristomereltä kuin Lapistakin. ”Saaristomeri ja Lappi ovat molemmat tietyllä tavalla erämaita ja eristyksessä. Maisemissa toki on eroja, mutta näkymät ovat molemmissa hurjan kauniita”, Mikko kuvailee.

Matka Suomen halki taittui julkisilla kulkuvälineillä. Pisimmät etapit Mikko taittaa mukavasti yöjunan makuuvaunussa tai Ekstra-luokassa, jossa pienellä lisämaksulla saa lisää tilaa ja omaa rauhaa matkan tekoon.

Lue koko matkakertomus ja katso kuvat Maata pitkin -matkamessujen sivuilta.

Vertaile matkustamisen hiilidioksidipäästöjä

Kun matkustat junalla, meillä kaikilla on maailmaa nähtävänä ja matkattavana huomennakin. Junista 95 % kulkee uusiutuvalla sähköllä ja kompensoimme loput 5 %. Voit siis matkustaa täysin päästöttömästi. Testaa, kuinka paljon säästäisit hiilidioksidipäästöjä matkustamalla junalla täällä.

Seuraava seikkailu kutsuu

Meno
Paluu
Matkustajat, lisäpalvelut ja esteettömyys

Uusimmat artikkelit