Hyppää sisältöön

Junamatka ja turvallisuus

Lue täältä, miten huolehdimme turvallisuudestasi.

Turvallisuutesi on meille tärkeää

Päivitämme tietoja jatkuvasti turvallisuuteesi ja mahdollisiin matkustamisen muutoksiin liittyen.

Yleisimmät kysymykset
Suosittelemme maskin käyttöä kaikissa VR:n kauko- ja lähiliikennejunissa.

Joustavat muutosehtomme

Voit tehdä muutoksia joustavasti kaukoliikenteen kertalippuihin sekä autojunalippuihin.

Kaukoliikenteen kertalippujen muutokset

 • Muutoksen tekeminen onnistuu soittamalla asiakastukeemme 0100 3232 (hinta 0,06 €/min + mpm/pvm), tai vierailemalla palvelupisteellämme asemalla.
 • Muutosmaksu on 5 € / lippu.
 • Muutos tulee tehdä ennen junan aikataulunmukaista lähtöä.
 • Voit muuttaa matkan ajankohtaa vain myynnissä olevalle kaudelle, eli 26.3.22 asti. Yöjunissa (muissa kuin autopaketeissa), pätee sama sääntö ja ne ovat myynnissä 14.8.2022 asti.
 • Jos vaihdat lipun kalliimpaan junavuoroon, hinnan erotus peritään muutoksen yhteydessä. Erotusta halvempaan lippuun ei hyvitetä rahana eikä hinnanhyvityksenä.
 • Palvelupisteellä perimme aina 1 € palvelumaksun.

Tutustu täällä autojunalippujen muutoksiin ja peruutuksiin

Koronapassi

Koronapassi otetaan käyttöön kaukojunien ravintolavaunuissa su 28.11. ja se tarkistetaan ravintolavaunun kassalla yli 16-vuotiailta ravintolavaunun asiakkailta. Junaan pääsee ilman koronapassia.

Oma hytti tai tyhjä viereinen paikka

Haluatko matkustaa mukavan väljästi? Nyt voit varata 2, 4 tai 6 hengen hytin käyttöösi tai tyhjän paikan viereesi.

Lue lisää

Junissamme on maskisuositus

Suosittelemme kasvomaskin käyttöä kaikilla VR:n lähi- ja kaukojunamatkoilla. Turvallisuutesi on meille tärkeää ja teemme kaikkemme, jotta pääset matkustamaan turvallisesti ja muuttamaan joustavasti lippujesi matkustusajankohtaa.

Lue lisää kasvomaskin käytöstä

Näin teemme juna­matkustamisesta mahdollisimman turvallista

Olemme tiiviissä yhteistyössä viranomaisten kanssa pyrkineet tekemään junamatkustamisesta mahdollisimman riskitöntä. Huomioimalla tämän muistilistan kohdat, autat meitä tekemään yhteisistä matkoistamme turvallisempia.

6 tapaa, joilla huolehdimme teistä

 1. Junissamme on maskisuositus. Suosittelemme kasvomaskin käyttöä kaikilla junamatkoilla. Kaukojunissa voit ostaa maskin konduktööriltä.
 2. Puhtaat junat. Siivoamme junia ja tilojamme tehostetusti desinfioivilla puhdistusaineilla ja desinfiointilaitteella. Suurimmilla asemillamme ja junissa on käsidesipisteitä.
 3. Turvaetäisyys. Minimoimme lähikontaktit asiakkaiden kanssa sekä henkilökuntamme kesken. Suosittelemme lipun ostamista etukäteen ja kontaktittomasti digitaalisista myyntikanavistamme. Helsingin, Tampereen, Järvenpään ja Hyvinkään lipunmyyntipisteet ovat auki. Tavoitat meidät myös puhelimitse ja somessa.
 4. Joustavuutta lippuihin. Ruuhkattomiin vuoroihin on tarjolla enemmän edullisia kertalippuja normaalitilanteeseen verrattuna. Mahdollisissa poikkeustilanteissa pidennämme sarjalippujen voimassaoloaikaa.
 5. Juniin on lisätty vaunuja. Olemme lisänneet ruuhkaisiin junavuoroihin lisää vaunuja, ja seuraamme jatkuvasti liikennetilannetta. Myyntikanavissa on käytössä algoritmi, joka valitsee paikan mahdollisimman kauaksi muista matkustajista.
 6. Terveenä junassa. Työskentelemme vain terveenä. Noudatamme huolellisesti ohjeita mahdollisten tartuntaketjujen jäljittämiseksi ja katkaisemiseksi VR:llä. Jos matkustaja saa hengitystieoireita junassa, ohjaamme hänet erilleen muista.

5 vinkkiä junamatkustamiseen

 1. Yhteisellä matkalla terveenä. Matkustetaan yhdessä vain terveenä.
 2. Yhteisellä matkalla digitaalisesti. Hanki lippusi turvallisesti ilman kontaktia omalla laitteellasi ja valitse vaunukartalta istumapaikka, jonka ympärillä on mahdollisimman paljon tyhjää tilaa. Sinun tulee varata istumapaikka junaan myös sarjalippua käyttäessäsi. ​Halutessasi voit vaihtaa paikkaa samassa matkustusluokassa myös matkan aikana.
 3. Yhteisellä matkalla turvavälin päässä. Vältä mahdollisuuksien mukaan ruuhkia ja muista turvaväli myös junaan noustessa sekä sieltä poistuessa. Valitse mahdollisuuksien mukaan junasi ruuhka-aikojen ulkopuolelta. Ruuhka-aikoja ovat arkiaamut, iltapäivät, perjantai-illat sekä sunnuntai-illat.
 4. Yhteisellä matkalla siististi. Huolehdithan käsi- ja yskimishygieniasta koko matkan ajan. Vältä myös ylimääräistä pintojen koskettelua.
 5. Yhteisellä matkalla hyvillä mielin. Yhteispelillä ja positiivisin mielin pääsemme turvallisesti perille!​

Täytyykö junassa käyttää kasvomaskia?

Suosittelemme kaikille matkustajillemme kasvomaskin käyttöä VR:n kauko- ja lähiliikennejunissa. Henkilökuntamme käyttää maskia junissa koko työvuoronsa ajan.

Kotimaisen kasvomaskin saa ostettua kaukoliikenteen junissa konduktööriltä ja ennen matkaa palvelupisteiltämme Helsingissä ja Tampereella. Kasvomaskin hinta junissa ja palvelupisteillä on 1 €.

Onko ravintolavaunut auki normaalisti?

Ravintolavaunut ja myyntikärryt palvelevat normaalisti. Koronapassi otetaan käyttöön kaukojunien ravintolavaunuissa su 28.11. ja se tarkistetaan ravintolavaunun kassalla yli 16-vuotiailta ravintolavaunun asiakkailta. Junaan pääsee ilman koronapassia.

Uskaltaako junalla matkustaa?

Kyllä uskaltaa. Teemme kaikkemme, jotta junamatkustaminen olisi sinulle mahdollisimman turvallista. Seuraamme ja noudatamme THL:n ja viranomaisten ohjeistuksia.

Olemme toteuttaneet yhteensä noin sata toimenpidettä, joilla edistämme junamatkustamisen turvallisuutta poikkeustilanteessa.

Kuinka täyttä junissa on?

VR seuraa jatkuvasti junavuorojen täyttöasteita ja lisää niihin vaunuja mahdollisuuksien mukaan matkustajamäärien noustessa. Jos haluat matkustaa mahdollisimman väljästi, kannattaa valita junavuoro ruuhka-aikojen ulkopuolelta. Ruuhka-aikoja ovat arkiaamut, iltapäivät, perjantai-illat sekä sunnuntai-illat. Matkustusväljyyden voi varmistaa myös varaamalla hytin omaan käyttöön, viereisen istumapaikan tyhjäksi tai Ekstra-luokan paikan, jossa viereinen tyhjä paikka kuuluu aina hintaan.

Miten voin ylläpitää turvaväliä junassa?

Junassa on joukkoliikennevälineistä eniten tilaa. On kuitenkin huomioitava, että joukkoliikenteessä pahimpina ruuhka-aikoina voi olla haastavaa ylläpitää riittävää turvaväliä koko matkan ajan. Junissa on tällä hetkellä väljää.

Teemme kaikkemme vähentääksemme tartuntariskin junassa. Voit ostaa tyhjän paikan viereesi tai oman hytin käyttöösi. Tämän lisäksi algoritmimme maksimoivat etäisyyden muihin matkustajiin.

Minkälaiset peruutusehdot junalipuissa on?

Junalippujen osalta normaalit peruutusehdot ovat voimassa. Tarkista lippusi peruutusehdot lippusivuilta ja tutustu peruutusturvaan.

Voinko vaihtaa kaukojunassa istumapaikkaa väljempään kohtaan, jos junassa on tilaa?

Lippua varatessasi voit jo valita vaunukartalta paikan, jonka ympärillä on tilaa. Voit myös junamatkan aikana halutessasi siirtyä istumaan vapaalle paikalle väljempään vaunuun tai osastoon samassa matkustusluokassa. Muistathan kuitenkin, että kanssamatkustajasi voi nousta kyytiin myös väliasemalta ja paikkatilanne vaunussa saattaa muuttua matkan aikana. Konduktöörimme opastavat sinua tarvittaessa.

Miten toimin jo ostetun Interrail-lipun kanssa?

 • Jos olet ostanut lippusi VR:ltä, voit siirtää tai perua käyttämättömän Interrail-lippusi palvelupisteillämme Helsingissä, Hyvinkäällä, Järvenpäässä ja Tampereella.
 • Huomioithan myös, että fyysinen Interrail-lippu ja lippukansi tulee olla mukanasi VR:n palvelupisteillä asioidessasi.
 • Jos olet ostanut Interrail-lipun interrail.eu-sivuston kautta, löydät ajantasaisimman ohjeistuksen täältä.
 • Lippuihin, jotka on ostettu 1.4.2020 jälkeen, sovelletaan normaaleja muutos- ja peruutusehtoja.

Normaalihintainen Interrail-lippu. Lippu on ostettu ennen 1.4.2020 ja lippu on käyttämätön:

 • Voit siirtää lipun voimassaoloaikaa. Siirto toiseen ajankohtaan on tehtävä 30.4.2021 mennessä.
 • Voit perua lipun kuluitta

Tarjoushintainen Interrail-lippu. Lippu on ostettu ennen 1.4.2020 ja lippu on käyttämätön:

 • Voit siirtää lipun voimassaoloaikaa. Siirto toiseen ajankohtaan on tehtävä 30.4.2021 mennessä.
 • Voit perua lipun 15 % peruutuskulua vastaan.

Miten VR:n junissa toimitaan, jos matkustajalla epäillään koronavirustartuntaa?  

Junissamme on varauduttu mahdollisiin tartuntaepäilyihin. Olemme laatineet ohjeistuksen yhdessä THL:n kanssa, ja junahenkilökuntamme toimii sen mukaisesti.

 • Jos on syytä epäillä tartuntaa, henkilö siirretään mahdollisuuksien mukaan istumaan kauas muista matkustajista ja jos mahdollista, hänelle annetaan käyttöön oma WC matkan ajaksi tartuntavaaran minimoimiseksi
 • Olemme varanneet tartuntaepäilytilanteita varten kaukojuniin hengityssuojaimia ja suojakäsineitä henkilöstön ja tartuntaepäillyn henkilön suojaamista varten
 • Yhteystiedot pyritään ottamaan ylös raportointia varten
 • Henkilö ohjataan matkan päätyttyä terveydenhuoltoon THL:n ohjeistuksen mukaisesti

Terveysviranomaiset kartoittavat kaikkien vahvistettujen koronavirustapausten kohdalla sairastuneen kanssa lähikontaktissa olleet henkilöt, ja heihin ollaan yhteydessä.

Miten VR ohjaa matkustajavirtoja ja varmistaa hygienian asemilla ja junissa?

Oheisessa suunnitelmassa on kuvattu VR:n toiminta ja perusperiaatteita matkustajavirtojen ohjaamisessa ja hygienian varmistamisessa. Toimenpiteiden tavoitteena on ehkäistä Covid 19 -tartuntojen leviämistä sekä varmistaa, että matkustaminen sekä asemilla että junissa säilyy terveysturvallisena.

Suunnitelma matkustajavirtojen ohjaamiseen (PDF)

Kulkeeko juna Suomen ja Venäjän välillä?

Junaliikenne Suomen ja Venäjän välillä on keskeytetty korona-pandemian vuoksi. Tiedotamme liikenteen avaamisesta verkkosivuillamme.