Hyppää sisältöön
Käytössäsi on vanhentunut selain
Suosittelemme käyttämään Firefoxin, Chromen, Safarin, Edgen tai Operan uusimpia versioita.

Junamatka ja turvallisuus

Lue täältä, miten huolehdimme turvallisuudestasi.

Turvallisuutesi on meille tärkeää

Päivitämme tätä sivua jatkuvasti turvallisuuteesi ja mahdollisiin matkustamisen muutoksiin liittyen.

Yleisimmät kysymykset

Voit muuttaa lippuasi vielä lähtöpäivänä

 • Muutosmaksu on 5 € / lippu kaukoliikenteen perus- ja säästölippuihin.
 • Autopaketin muutomaksu on 10 % lipun hinnasta.
 • Muutos onnistuu ennen junan aikataulunmukaista lähtöä soittamalla asiakaspalveluumme tai vierailemalla palvelupisteellämme asemalla.
 • Autopaketti tulee perua 7 vrk ennen junan lähtöä.
 • Palvelupisteellä perimme myös aina 1 € palvelumaksun.
 • Jos vaihdat lipun kalliimpaan junavuoroon, hinnan erotus peritään muutoksen yhteydessä.
 • Erotusta halvempaan lippuun ei hyvitetä rahana eikä hinnanhyvityksenä.

Joustoa muutosehtoihin

 • Jos sinun pitää muuttaa suunniteltua matkaasi useammin kuin kerran, veloitamme muutosmaksun ainoastaan ensimmäisestä muutoksesta. Seuraavat muutokset voit tehdä siis ilman muutosmaksua.
 • Matkan voi muuttaa vain myynnissä olevalle kaudelle. Perus- ja säästölipussa tällä hetkellä 27.3. asti ja autopaketissa 30.10. asti.
 • Voit muuttaa kaukoliikenteen perus- ja säästölippuja sekä autopakettia.
 • Muutosmahdollisuus on voimassa 31.5. asti asiakaspalvelun ja aseman palvelupisteiden kautta.

Sarjalippujen voimassaoloaikaa on jatkettu. Lue tarkemmin täältä.

Kiitos, että käytät maskia

Voit ostaa kaukoliikenteen junien konduktööreiltä käsidesejä ja kasvomaskeja. Ekstra-luokan lippuun kuuluu tyhjä viereinen paikka ja maski, jonka saat konduktööriltä. Ekstra-luokassa tulee käyttää maskia.

Lue lisää kasvomaskin käytöstä

Oma hytti tai tyhjä viereinen paikka

Haluatko matkustaa mukavan väljästi ja entistä turvallisemmin? Nyt voit varata 2, 4 tai 6 hengen hytin käyttöösi tai tyhjän paikan viereesi. Ekstra-luokan lippuun kuuluu aina tyhjä viereinen paikka ja maski, jonka saat konduktööriltä.

Lue lisää

Lipunmyynti junissa on tauolla

Ostathan lipun muista myyntikanavistamme ennen kuin nouset junaan. Lisäpalveluita – kuten lemmikkipaikkoja, saa ostettua edelleen konduktööriltä. Huomioithan, että konduktöörit tarkastavat edelleen matkalippuja junissa.

Osta lippusi verkosta

Ravintolavaunun herkut omalle paikalle

Nyt voit tilata omalle paikallesi tai yöjunan makuuhyttiin ravintolavaunun tuotteita. Makoisaa junamatkaa!

Näin tilaat

Näin teemme juna­matkustamisesta mahdollisimman turvallista

Olemme tiiviissä yhteistyössä viranomaisten kanssa pyrkineet tekemään junamatkustamisesta mahdollisimman riskitöntä. Huomioimalla tämän muistilistan kohdat, autat meitä tekemään yhteisistä matkoistamme turvallisempia.

5 tapaa, joilla huolehdimme teistä

 1. Puhtaat junat. Siivoamme junia ja tilojamme tehostetusti desinfioivilla puhdistusaineilla ja desinfiointilaitteella. Suurimmilla asemillamme ja junissa on käsidesipisteitä.
 2. Turvaetäisyys. Minimoimme lähikontaktit asiakkaiden kanssa sekä henkilökuntamme kesken. Kaukoliikenteen junissa emme myy toistaiseksi lippuja. Lipun voit ostaa etukäteen ja kontaktittomasti digitaalisista myyntikanavistamme. Helsingin ja Tampereen lipunmyyntipisteet ovat auki. Tavoitat meidät myös puhelimitse ja somessa.
 3. Joustavuutta lippuihin. Ruuhkattomiin vuoroihin on tarjolla enemmän säästölippuja normaalitilanteeseen verrattuna. Mahdollisissa poikkeustilanteissa pidennämme sarjalippujen voimassaoloaikaa.
 4. Juniin on lisätty vaunuja. Olemme lisänneet ruuhkaisiin junavuoroihin lisää vaunuja, ja seuraamme jatkuvasti liikennetilannetta. Myyntikanavissa on käytössä algoritmi, joka valitsee paikan mahdollisimman kauaksi muista matkustajista.
 5. Terveenä junassa. Työskentelemme vain terveenä. Noudatamme huolellisesti ohjeita mahdollisten tartuntaketjujen jäljittämiseksi ja katkaisemiseksi VR:llä. Jos matkustaja saa hengitystieoireita junassa, tarjoamme hänelle hengityssuojaimen ja ohjaamme hänet erilleen muista.

5 vinkkiä junamatkustamiseen

 1. Yhteisellä matkalla terveenä. Matkustetaan yhdessä vain terveenä.
 2. Yhteisellä matkalla digitaalisesti. Hanki lippusi turvallisesti ilman kontaktia omalla laitteellasi ja valitse vaunukartalta istumapaikka, jonka ympärillä on mahdollisimman paljon tyhjää tilaa. Sinun tulee varata istumapaikka junaan myös sarjalippua käyttäessäsi. ​Halutessasi voit vaihtaa paikkaa samassa matkustusluokassa myös matkan aikana.
 3. Yhteisellä matkalla turvavälin päässä. Vältä mahdollisuuksien mukaan ruuhkia ja muista turvaväli myös junaan noustessa sekä sieltä poistuessa. Valitse mahdollisuuksien mukaan junasi ruuhka-aikojen ulkopuolelta. Ruuhka-aikoja ovat arkiaamut, iltapäivät, perjantai-illat sekä sunnuntai-illat.
 4. Yhteisellä matkalla siististi. Huolehdithan käsi- ja yskimishygieniasta koko matkan ajan. Vältä myös ylimääräistä pintojen koskettelua.
 5. Yhteisellä matkalla hyvillä mielin. Yhteispelillä ja positiivisin mielin pääsemme turvallisesti perille!​

Täytyykö junassa käyttää kasvomaskia?

Uuden virallisen maskisuosituksen myötä suosittelemme maskin käyttöä sekä kauko- että lähijunissa matkustaville. Henkilökuntamme käyttää maskia junissa koko työvuoronsa ajan.

Kotimaisen kasvomaskin saa ostettua kaukoliikenteen junissa konduktööriltä ja ennen matkaa palvelupisteiltämme Helsingissä ja Tampereella. Kasvomaskin hinta junissa ja palvelupisteillä on 3 €.

Olemme myös vastanneet toiveisiin vaunusta, jossa kaikki matkustajat käyttäisivät maskia.

Ekstra-luokan lippuun kuuluu tyhjä viereinen paikka ja maski, jonka saat konduktööriltä. Ekstra-luokassa tulee käyttää maskia.

Onko ravintolavaunut auki normaalisti?

Ravintolavaunut palvelevat normaalisti, mutta lopetamme anniskelun joka päivä klo 24.

Uskaltaako junalla matkustaa?

Kyllä uskaltaa. Teemme kaikkemme, jotta junamatkustaminen olisi sinulle mahdollisimman turvallista. Seuraamme ja noudatamme THL:n ja viranomaisten ohjeistuksia.

Olemme toteuttaneet yhteensä noin sata toimenpidettä, joilla edistämme junamatkustamisen turvallisuutta poikkeustilanteessa.

Ovatko kaikki vuorot jo liikenteessä? Kuinka täyttä junissa on?

Tällä hetkellä liikennöimme noin 90 % epidemiaa edeltäneestä kaukojunaliikenteestä. Lähijunaliikenteessä olemme palanneet täyteen vuorotarjontaan.

Yleisesti ottaen junissa on siis hyvin tilaa. Keskimääräinen täyttöaste junissa on edelleen alhaisempi verrattuna vuoden takaiseen, ja täysiä junia on selkeästi vähemmän. Liikennöimme lähes normaalilla vuoro- ja kalustomäärällä, jotta junissa voisi matkustaa mahdollisimman väljästi.

Miten voin ylläpitää turvaväliä junassa?

Junassa on joukkoliikennevälineistä eniten tilaa. On kuitenkin huomioitava, että joukkoliikenteessä pahimpina ruuhka-aikoina voi olla haastavaa ylläpitää riittävää turvaväliä koko matkan ajan. Ihmisten on liikuttava, jotta yhteiskunta voi toimia.

Olemme kuitenkinkin ryhtyneet toimenpiteisiin vähentääksemme tartuntojen riskiä. Voit ostaa tyhjän paikan viereesi tai oman hytin käyttöösi. Tämän lisäksi algoritmimme maksimoivat etäisyyden muihin matkustajiin.

Minkälaiset muutos- ja peruutusehdot junalipuissa on?

Olemme palanneet junalippujen osalta tavallisiin muutos- ja peruutusehtoihin. Tarkista lippusi muutos- ja peruutusehdot lippusivuilta.

Sarjalipuille lisää voimassaoloaikaa 

Kauko- ja VR:n lähiliikenteen sarjaliput:

 • Jos 10 tai 30 matkan sarjalippusi voimassaoloaika on päättynyt tai päättyy 1.12.2020-28.2.2021, on lipun voimassaoloaikaa jatkettu 60 vuorokautta alkaen alkuperäisen voimassaoloajan päättymisestä.
 • Sinun ei tarvitse olla yhteydessä meihin, sillä olemme jatkaneet lippusi voimassaoloa automaattisesti. Lippusi kelpaa sellaisenaan uuden voimassaolon aikana.
 • Pidennys ei toistaiseksi koske paperisia sarjalippuja.

Voinko vaihtaa kaukojunassa istumapaikkaa väljempään kohtaan, jos junassa on tilaa?

Lippua varatessasi voit jo valita vaunukartalta paikan, jonka ympärillä on tilaa. Voit myös junamatkan aikana halutessasi siirtyä istumaan vapaalle paikalle väljempään vaunuun tai osastoon samassa matkustusluokassa. Muistathan kuitenkin, että kanssamatkustajasi voi nousta kyytiin myös väliasemalta ja paikkatilanne vaunussa saattaa muuttua matkan aikana. Konduktöörimme opastavat sinua tarvittaessa.

Miten toimin jo ostetun Interrail-lipun kanssa?

 • Jos olet ostanut lippusi VR:ltä, voit siirtää tai perua käyttämättömän Interrail-lippusi palvelupisteillämme. Helsingin ja Tampereen palvelupisteemme ovat avoinna.
 • Huomioithan myös, että fyysinen Interrail-lippu ja lippukansi tulee olla mukanasi VR:n palvelupisteillä asioidessasi.
 • Jos olet ostanut Interrail-lipun interrail.eu-sivuston kautta, löydät ajantasaisimman ohjeistuksen täältä.
 • Lippuihin, jotka on ostettu 1.4.2020 jälkeen, sovelletaan normaaleja muutos- ja peruutusehtoja.

Normaalihintainen Interrail-lippu. Lippu on ostettu ennen 1.4.2020 ja lippu on käyttämätön:

 • Voit siirtää lipun voimassaoloaikaa. Siirto toiseen ajankohtaan on tehtävä 30.4.2021 mennessä.
 • Voit perua lipun kuluitta

Tarjoushintainen Interrail-lippu. Lippu on ostettu ennen 1.4.2020 ja lippu on käyttämätön:

 • Voit siirtää lipun voimassaoloaikaa. Siirto toiseen ajankohtaan on tehtävä 30.4.2021 mennessä.
 • Voit perua lipun 15 % peruutuskulua vastaan.

Miten VR:n junissa toimitaan, jos matkustajalla epäillään koronavirustartuntaa?  

Junissamme on varauduttu mahdollisiin tartuntaepäilyihin. Olemme laatineet ohjeistuksen yhdessä THL:n kanssa, ja junahenkilökuntamme toimii sen mukaisesti.

 • Jos on syytä epäillä tartuntaa, henkilö siirretään mahdollisuuksien mukaan istumaan kauas muista matkustajista ja jos mahdollista, hänelle annetaan käyttöön oma WC matkan ajaksi tartuntavaaran minimoimiseksi
 • Olemme varanneet tartuntaepäilytilanteita varten kaukojuniin hengityssuojaimia ja suojakäsineitä henkilöstön ja tartuntaepäillyn henkilön suojaamista varten
 • Yhteystiedot pyritään ottamaan ylös raportointia varten
 • Henkilö ohjataan matkan päätyttyä terveydenhuoltoon THL:n ohjeistuksen mukaisesti

Terveysviranomaiset kartoittavat kaikkien vahvistettujen koronavirustapausten kohdalla sairastuneen kanssa lähikontaktissa olleet henkilöt, ja heihin ollaan yhteydessä.