Gå till innehållet

Tågbiljetter till Ryssland

Allegro till S:t Petersburg

Med Allegro reser du bekvämt och förmånligt till vackra S:t Petersburg på bara några timmar. Allegro-biljetter mellan Helsingfors och S:t Petersburg kan köpas tidigast 90 dagar före resan. Allegro stannar också i Viborg.

Tolstoi till Moskva

Tolstoi är ett nattåg som tar dig till Moskva. Även Tolstoi-biljetter säljs upp till 90 dagar i förväg. Från 56 € Helsingfors-Moskva.

Om Allegro-biljetterna

 • Barn och grupper får rabatt på tågbiljetterna. Resenärer med Interrail- eller Eurail-kort får rabatt på den del av resan som görs i Finland.
 • Köp biljett på stationen för att få rabatten.

 • Ombokningar ska göras senast sex timmar före tågets avgång.
 • Om- och avbokningsavgift: 10 €/passagerare/biljett
 • I Allegro-biljettens pris ingår resor med närtåg till Helsingfors-Vanda flygplats. Denna förmån är i kraft 80 minuter före Allegros avgång eller efter ankomsten.
 • Grupper har särskilda betalningsvillkor. Se villkoren för trafik mellan Finland och Ryssland.

Köpställen

Allegro-biljetter kan köpas på vår gamla webbplats (endast via dator), på stationer med biljettförsäljning, via vår kundtjänst och via resebyråer.

Beakta vid bokningen

Ange alla resenärers passuppgifter (namn, födelsedatum, passnummer och nationalitet) när du köper eller bokar biljetter.

Om du reser med sällskapsdjur kan du endast köpa biljett på stationen eller via kundtjänsten. Läs mer om att resa med sällskapsdjur

Om Tolstoi-tågbiljetter

 • Barn och grupper får rabatt på tågbiljetterna. Resenärer med Interrail- eller Eurail-kort får rabatt på den del av resan som görs i Finland.
 • Köp biljett på stationen för att få rabatten.

 • Ombokningar ska göras senast sex timmar före tågets avgång.
 • Om- och avbokningsavgift: 10 €/passagerare/biljett
 • Grupper har särskilda betalningsvillkor. Se villkoren för trafik mellan Finland och Ryssland.

Köpställen

Tolstoi-biljetter kan köpas på vår gamla webbplats (endast via dator), på stationer med biljettförsäljning, via vår kundtjänst och via resebyråer.

Beakta vid bokningen

Ange alla resenärers passuppgifter (namn, födelsedatum, passnummer och nationalitet) när du köper eller bokar biljetter.

Om du reser med sällskapsdjur kan du endast köpa biljett på stationen eller via kundtjänsten. Boka hela kupén om du reser med sällskapsdjur. Läs mer om att resa med sällskapsdjur.

Resedokument

För resor till Ryssland krävs visum, som kan sökas via resebyråer. Lähialuematkat erbjuder nu 10 % rabatt på visum för fritidsresor till Ryssland. Handläggningen av ansökan tar 1–2 veckor. Du behöver också ett pass som är i kraft i minst ett halvår efter resan. Även barn ska ha eget pass.

När du reser till Ryssland ska du fylla i ett migrationskort i två exemplar. Ett exemplar stämplas av gränsmyndigheterna. Behåll det under hela vistelsen i Ryssland.

Visumet ska vara i kraft när gränsen korsas. Tänk på detta särskilt när du reser med Tolstoi-tåget över natten, eftersom tåget korsar gränsen först dagen efter avgången.

Skaffa visum till Ryssland

Alla finska medborgare behöver visum för resor till Ryssland. Skaffa visum i god tid före resan.

 • Engångsvisum passar för ensamresenären.
 • För grupper finns gruppvisum. Gruppvisum beviljas för grupper med minst 5 finska medborgare.
 • För återkommande affärsresor kan man ansöka om långvarigare visum. Priset beror på var man ansöker om visum och för hur länge.
 • E-visum gäller inte på Allegro-tågen.
 • E-visum kan inte användas vid resor över gränsen med Allegro-tåg. Fördröjningen beror på brist på teknisk kapacitet och är enligt de ryska myndigheterna tillfällig. E-visumet införs inom tågtrafiken senare, uppskattningsvis senast år 2021.
 • Ett brett införande av e-visum förutsätter att det finns behövlig utrustning vid alla gränsövergångar. Inom tågtrafiken innebär detta att de ryska gränsmyndigheterna behöver mobila lösningar som möjliggör kontroll av e-visum på ett tåg i rörelse.
 • Vi följer situationen och informerar om eventuella förändringar. Mer information (på engelska).

 • Du kan ansöka om visum via en finländsk resebyrå eller ryska visumcentralen i Helsingfors.
 • För visum krävs en inbjudan från en mottagande organisation i Ryssland. Resebyrån kan ordna en inbjudan. De dokument som behövs för visumet kan lämnas in till resebyrån per post eller personligen.
 • Om du söker visum via ryska visumcentralen måste du skaffa en inbjudan själv och besöka visumcentralen. Ryska visumcentralen debiterar endast en myndighetsavgift för visumet. Resebyråer debiterar ofta både myndighetsavgift och en egen serviceavgift.

Kontrollera före resan att uppgifterna i visumet är korrekta!

Hur länge tar det att få visum?

Visumprocessen tar normalt omkring två veckor. Om du betalar extra kan det gå snabbare.

Följande dokument ska bifogas till ansökan:

 1. Undertecknad anhållan om visum
 2. Pass, som ska gälla i ett halvår efter resan
 3. Officiellt passfoto som är högst ett halvår gammalt
 4. Intyg från försäkringsbolaget om en gällande reseförsäkring
 5. Även barn ska ha eget pass

Visumet ska vara i kraft när gränsen korsas. Tänk på detta särskilt när du reser med Tolstoi-tåget över natten. Vid både in- och utresan korsar tåget gränsen först dagen efter avresan. Om tåget exempelvis avgår på en onsdag, måste visumet gälla även på torsdagen.

När du reser med tåg till Ryssland ska du fylla i ett migrationskort i två exemplar. Konduktören eller vagnskötaren delar ut migrationskort på tåget. Ett exemplar stämplas av gränsmyndigheterna. Behåll det under hela vistelsen i Ryssland. Gräns- och tullkontrollerna sker ombord. Pass och visum ska visas upp vid kontrollen.

Allegros tjänster

Allegros tjänster

Läs mer om Allegro-tågets tjänster, som gör resan till en upplevelse!

Tolstoi-tåget till Moskva

Tolstoi-tåget till Moskva

Tolstoi är det enda tåget från Helsingfors ända till Moskva. Tåget är berömt för sin utmärkta service och för den genuina stämningen.

Resor till eller från Vainikkala

Vainikkala är en internationell gränsövergång. Vid resor från Vainikkala går man genom gräns- och tullkontrollen före påstigningen. Kom till stationen minst 40 minuter före tågets avgång för att hinna med kontrollen. Grupper ska reservera 50 minuter för kontrollen.

Resor till och från Viborg

För passagerare som stiger på eller av i Viborg sker gräns- och tullkontrollen på 2:a våningen på Viborgs station. Passagerare som reser ensamma eller i små grupper ska reservera 40 minuter för kontrollen, större grupper en timme.

Visste du

Nattåg från Helsingfors till Leningrad infördes 1953. Från 1954 fortsatte nattågen via Leningrad till Moskva.

Bekvämligheter

Moskvatåget fick en barvagn år 1990. År 1995 kom salongsvagnen, det vill säga Business-klassen.