Gå till innehållet

Tågresor och säkerhet

Läs här hur vi tar hand om din säkerhet.

Din säkerhet är viktig för oss

Vi uppdaterar den här sidan ständigt för din säkerhet samt för eventuella ändringar i resandet.

De vanligaste frågorna

Egen kupé eller en tom plats bredvid

Vill du resa med mer utrymme? Nu kan du boka en kupé för 2, 4 eller 6 personer eller en tom plats bredvid dig.

Läs mer

Så här gör vi tågresandet så säkert som möjligt

Vi har strävat efter att göra tågresandet så riskfritt som möjligt. Genom att iaktta punkterna på denna minneslista hjälper du oss att göra våra gemensamma resor säkrare.

5 sätt som vi tillämpar för att ta hand om er

  1. Rena tåg Vi har intensifierat städningen av våra tåg och lokaler med desinfektionsmedel och desinfektionsutrustning. På våra största stationer har vi handdesinfektionsställen, och vi har också handspritspumpar på tågen.
  2. Säkerhetsavstånd Vi minimerar närkontakten med kunderna och bland vår personal. Vi rekommenderar att du köper din biljett i förväg och utan närkontakt via våra digitala försäljningskanaler. Biljettförsäljningen i Helsingfors, Tammerfors, Träskenda och Hyvinge är öppet. Du når oss också per telefon och via sociala medier.
  3. Flexibilitet i tågbiljetter Det finns fler billigare enkelbiljetter för turer under rusningsfria tider.
  4. Mer plats I försäljningskanalerna finns redan en algoritm som väljer en plats så långt bort som möjligt från andra passagerare.
  5. Frisk på tåget Vi arbetar endast när vi är friska.

4 tips för ansvarsfullt tågresande

  1. Mot gemensamma mål digitalt. Skaffa din biljett på ett säkert sätt med hjälp av dina enheter utan att behöva vara i personlig kontakt med någon och välj på vagnkartan en sittplats kring vilken det finns så mycket tomrum som möjligt. Du ska välja en sittplats på tåget även när du använder seriebiljett. Om du vill kan du byta plats i samma reseklass också under resan.
  2. Mot gemensamma mål med ett säkerhetsavstånd till varandra. Undvik om möjligt rusningstider och kom ihåg säkerhetsavståndet också när du stiger ombord på tåget samt när du lämnar det. Välj om möjligt din tågresa utanför rusningstider. Rusningstider är vardagsmorgnar, eftermiddagar, fredagskvällar samt söndagar.
  3. Mot gemensamma mål på ett hygieniskt sätt. Kom ihåg hand- och hosthygien under hela resan. Undvik också att i onödan vidröra ytor.
  4. Mot gemensamma mål med gott humör. Genom samspel och gott humör och genom att visa hänsyn till varandra kommer vi tryggt fram till målet!

Måste man använda munskydd på tåget?

Användning av munskydd på tåget är frivilligt. Vi rekommenderar att passagerarna följer THL:s anvisningar om att använda munskydd på vägen till koronatest, om man har symptom samt då man vet att man blivit exponerad för koronaviruset.

Ett inhemskt munskydd kan köpas på fjärrtågen av konduktören och före resan vid våra serviceställen i Helsingfors och Tammerfors. Munskyddet kostar på tåget och vid serviceställena 1 €.

Är restaurangvagnarna öppna normalt?

Restaurangvagnarna är öppna dagligen och normalt.

Vågar jag resa med tåg?

Visst. Vi gör allt vi kan för att göra det så tryggt som möjligt att resa med tåg. Vi följer uppmärksamt med THL:s och myndigheternas anvisningar.

Vi har vidtagit sammanlagt cirka etthundra åtgärder för att främja säkerheten vid tågresor under undantagssituationen.

Hur fullsatta är tågen?

VR följer ständigt upp beläggningsgraden på tågturerna och lägger i mån av möjlighet till fler vagnar då passagerarantalen ökar. Om du vill resa med så få andra passagerare som möjligt lönar det sig att välja en tågtur utanför rusningstiderna. Rusningstider är vardagsmorgnar, eftermiddagar, fredagskvällar samt söndagskvällar. Du kan även garantera att du får resa utan trängsel genom att boka en kupé eller platsen intill.

Hur kan jag hålla säkerhetsavståndet på tåget?

Tåget har mest plats i jämförelse med alla andra kollektiva trafikmedel. Det är ändå viktigt att tänka på att det kan vara svårt att hålla ett tillräckligt säkerhetsavstånd under hela resan, när det råder rusning i kollektivtrafiken.

Vi har ändå vidtagit åtgärder för att minska smittrisken. Du kan köpa en tom plats bredvid dig eller en hel kupé för eget bruk. Dessutom maximerar våra algoritmer avståndet till andra passagerare.

Vilka avbokningsvillkor gäller för tågbiljetter?

Vi har återvänt till de vanliga avbokningsvillkoren gällande tågbiljetter. Läs mer om avbokningar på tågbiljetter-sidan, och bekanta dig med avbokningsskyddet här.

Kan jag byta plats i fjärrtåget till ett mindre fullsatt område?

När du bokar biljetten, kan du redan på vagnkartan välja en plats i ett mindre fullsatt område i tåget. Om du vill kan du även under tågresan förflytta dig till en ledig plats i tommare tågvagn eller del av tåget i samma resklass. Lägg ändå märke till att medresenärer kan stiga på tåget på en senare station, så platsläget kan förändras under resan. Våra konduktörer hjälper dig gärna om det behövs.

Miten VR ohjaa matkustajavirtoja ja varmistaa hygienian asemilla ja junissa?

Oheisessa suunnitelmassa on kuvattu VR:n toiminta ja perusperiaatteita matkustajavirtojen ohjaamisessa ja hygienian varmistamisessa. Toimenpiteiden tavoitteena on ehkäistä Covid 19 -tartuntojen leviämistä sekä varmistaa, että matkustaminen sekä asemilla että junissa säilyy terveysturvallisena.

Suunnitelma matkustajavirtojen ohjaamiseen (PDF)

Vart vill du resa?

Utresa
Retur
Passagerare, tilläggstjänster och tillgänglighet