Hyppää sisältöön

Sujuvampaa lähiliiken­nettä Pirkan­maalla

Samalla lipulla junassa ja kaupungin paikallisliikenteessä

Koko matka samalla lipulla

Matkusta paikallisliikenteessä ja hyppää samalla lipulla junaan. VR:n ja Nyssen välinen yhteistyö laajenee elokuussa 2021 koskemaan myös Tesoman seisaketta. Yhdessä kaukoliikenteen junavuorojen kanssa Tampereen seudun lähijuna tuo Pirkanmaan joukkoliikenteeseen vihreän ja nopean vaihtoehdon matkustaa laajasti koko Tampereen seudulla.

16.8.2021 lähtien VR:n lippuyhteistyö Nyssen kanssa Tampereen seudulla laajenee koskemaan myös Tesoman seisaketta.

Millaisissa junissa voin matkustaa Nysse-lipuilla?

Nysse-lipuilla voi matkustaa Tampereen seudulla sekä VR:n lähi- että kaukoliikenteen junissa.

Tampereen lähijunavuorojen linjatunnus on M niin kuin Manse. Osa vuoroista kulkee koko reitin Nokia-Toijala-välillä ja osa vain Tampere-Nokia ja Tampere-Toijala-väleillä. Tesoman seisakkeen avauduttua M-juna pysähtyy myös siellä.

Tampereen ja Toijalan välillä kulkee lisäksi R-junia, jotka ajavat Tampere-Riihimäki-Helsinki -väliä päivittäin molempiin suuntiin.

Useat VR:n kaukojunat pysähtyvät Toijalassa, Lempäälässä, Tampereella, Nokialla, Orivedellä, ja Oriveden keskustassa.

Näin matkustat Nysse-lipuilla

 • Nyssen matkakortin kausilipulla sekä mobiililipuilla (kerta- ja vuorokausiliput sekä opiskelijan kausilippu) voi matkustaa VR:n lähi- ja kaukoliikenteen junissa Tampereen alueella.
 • Tampere-Lempäälä- ja Tampere-Nokia –reiteillä tarvitset ABC-vyöhykkeet.
 • Tampere-Orivesi -reitillä tarvitset ABCDE –vyöhykkeet.
 • Tampere-Tesoma -reitillä tarvitset AB-vyöhykkeet.
 • Tesoma-Nokia -reitillä tarvitset BC-vyöhykkeet.
 • Rekisteröi matkakorttisi tai mobiililippusi asemalaiturilla matkakortinlukijassa ennen junaan nousemista.

 • Huomaa, että Nysse-lippu ei kata Viialaa tai Toijalaa, vaan näille asemille matkustaessasi tarvitset VR:n kertalipun.
 • Nysse-lipuilla matkustaessa voimassa ovat Nyssen ikärajat. Muut matkustamisen ohjeet noudattavat VR:n ohjeistuksia.
 • Lisätietoa Nyssen sivuilla.

VR:n kertaliput helposti tästä

Meno
Paluu
Matkustajat, lisäpalvelut ja esteettömyys

Vinkit Nysse-lipuilla matkustamiseen

Tampereen seudulla kulkee sekä lähijunia (R- ja M-junat) että kaukojunia (Pendolino- ja IC-junat sekä kiskobussit). Suosittelemme matkustamaan Nysse-lipuilla ensisijaisesti lähijunissa, joissa voi varmistaa paremmin istumapaikan (ei ennakkovarausta). Orivedelle kulkee vain kaukojunia, mutta osa vuoroista liikennöidään kiskobussilla, johon ei myöskään varata paikkaa etukäteen.

Huomaathan, että Nysse-lippu ei kata matkoja Viialan tai Toijalan asemille. Näitä matkoja varten tarvitset VR:n kertalipun.

Lastenvaunujen kuljettaminen niille merkityissä vaunuissa on kaikissa junissa maksutonta, myös Nysse-lipulla matkustaville.

VR:n lähijunissa Nysse-lipulla matkustava voi kuljettaa lemmikkejä ja polkupyöriä ilmaiseksi niille merkityissä vaunuissa.

Kaukojunissa Nysse-lipulla voi matkustaa lemmikin kanssa, mutta matkustajan tulee maksaa erillinen lemmikkimaksu konduktöörille. Mikäli junassa ei ole vapaita lemmikkipaikkoja, tulee matkustajan odottaa seuraavaa junaa. Varmistaakseen itselleen lemmikkipaikan tiettyyn junaan matkustajan tulee ostaa VR:n lippu ennakkoon.

Polkupyörän kanssa kaukojunissa matkustavalla tulee olla VR:n lippu sekä varattu polkupyöräpaikka.

Pyörätuolin kanssa voit matkustaa tavalliseen tapaan Nysse-lipulla VR:n kauko- ja lähijunissa. Pyörätuolimatkustajien kannattaa suosia esteettömiä IC- ja Pendolino-junia. Pyörätuolipaikan voi varmistaa ostamalla VR:n lipun pyörätuolipaikalle etukäteen. Huomioithan, että Pirkanmaan M-lähijunat eivät ole matalalattiaisia ja siten esteettömiä. R-junat ja joitain M-junavuoroja ajetaan Sm4-kalustolla, joissa on pyörätuolipaikkoja ja mahdollisuus kuljettaa lastenvaunuja. Huomioithan, että Sm4-junissa voit pyytää junahenkilökunnalta apua junaan nousemisessa.

R-junien pysähtymisasemille pyörätuoliasiakas voi tilata ramppipalvelun aikaisintaan 36 h tai viimeistään 2 h ennen matkaa. Palvelu on käytössä ma-su 5-22 ja sen voi tilata maksuttomasta puhelinnumerosta p. 0800 188 822 (maksuton numero) tai sähköpostitse ramppipalvelu@vr.fi.

VR:n maksuttomat saattajaliput koskevat myös Nysse-lipulla matkustavia sekä kauko- että lähijunissa. Oikeus saattajalippu todennetaan VR:n sääntöjen mukaan.

Nyssykkä-palvelu

Nyssykkä-kutsuliikennepalvelu tarjoaa junamatkustajille pikkubussikyydin Oriveden keskustan ja Oriveden rautatieaseman välillä aina, kun reittiä liikennöivä Nysse-vuoro 95A ei liikennöi.

 • Voit matkustaa Nyssykällä ilman lisämaksua, jos sinulla on samalle päivälle junalippu Orivedelle/Orivedeltä.
 • Voit tilata kyydin lähettämällä tekstiviestin tai soittamalla numeroon 040 3501 456 (pvm/mpm). Tilaa kyyti viimeistään 60 minuuttia ennen junasi aikataulunmukaista lähtö- tai saapumisaikaa Orivedellä.
 • Kuljetukset aamulla klo 7:25 lähtevään junaan (Orivesi–Tampere) on tilattava edellisenä iltana klo 22 mennessä.
 • Puhelinpalvelu on avoinna arkisin klo 6-22 ja viikonloppuisin klo 9-22.
 • Maksutapana käy myös Nyssen kausilippu ABCDE-vyöhykkeille, Nyssen arvolippu sekä Nyssen kertalippu (hankittavissa Nysse Mobiili -sovelluksesta).