Med tåg till Ryssland

Du kan resa till Ryssland med Allegro tåg, restid till St. Petersburg är 3,5 timmar. Till Moskva reser du över natten med Tolstoi-tåg. Båda tågen stannar också i Viborg.

 

Resedokument

För resa till Ryssland behövs pass och visum. Anskaffning av visum tar vanligtvis 1–2 veckor. Behändigast är det att skaffa sitt visum på en resebyrå. Du ska ha ett pass vars giltighetstid fortsätter minst ett halvt år efter avslutad resa. Barn kan inte längre resa på samma pass som en förälder, utan behöver ett eget pass.

När man anländer till Ryssland ska man fylla i ett inresekort, som finns i tåget. Inresekortet ska fyllas i i två exemplar. Det exemplar som de ryska gränsmyndigheterna stämplat på tåget ska man ha med sig hela den tid man befinner sig i Ryssland. När du reser till Ryssland ska du ha ett visum som är i kraft den dag då tåget åker över gränsen. Om du reser med Tolstoi-tåget till Moskva ska visumet vara i kraft hela tågresan, dvs. även dagen efter avfärdsdagen, då tåget åker över gränsen.

E-visumet införs ännu inte på Allegro-tågen

E-visumet börjar inte användas på Allegro-tågen den 1 oktober 2019. Fördröjningen beror på brist på teknisk kapacitet och är enligt de ryska myndigheterna tillfällig. E-visumet kommer att införas inom tågtrafiken senare, uppskattningsvis senast år 2021.

Ett brett införande av e-visum förutsätter enligt Ryssland att det finns behövlig utrustning på alla gränsövergångsställen. Inom tågtrafiken skulle detta innebära att de ryska gränsmyndigheterna utvecklar mobila lösningar som möjliggör visumkontroll på ett tåg i rörelse. 

Tills vidare behöver man fortfarande ett vanligt visum på Allegro-tågen. Vi följer situationen och informerar om eventuella förändringar via våra olika kanaler. Mer information hittar du här (på engelska).
 

Resgods

Särskilda resgodsvagnar finns inte i trafiken mellan Finland och Ryssland. Resenären kan ta med sig handbagage ifall transport av resgods inte är i strid med tullbestämmelserna eller myndighetsföreskrifterna.

Med en tågbiljett kan man ta med sig:

  • föremål som är max 100 x 60 x 40 cm stora.

  • den som reser med en vuxenbiljett kan ta med sig två resväskor utan extra kostnad och två resväskor mot extra avgift om det finns plats på tåget. Avgift för extra bagage betalas i förväg på biljettförsäljningen på stationen.

  • Golfbag.

  • Skidor och stavar, slalomskidor eller en snowboard då de är inpackade i en skidpåse.

  • Cyklar då de är inpackade i en förpackning som är 100 x 60 x 40 cm.

Mer information om transport av resgods

 

Sällskapsdjur

På Rysslandstågen kan man ha med sig hundar och katter. Den som reser med sällskapsdjur måste köpa tågbiljetten på VR:s stationer med service eller genom att ringa VR Kundservice.

Allegro har egna platser för dem som reser med sällskapsdjur. Till Tolstoi-tåget bör personer som reser tillsammans med sällskapsdjur köpa biljett för alla platserna i en kupé.

Mer information om transport av sällskapsdjur

 

Så här köper du biljett

Biljetter kan förutom vid järnvägsstationernas biljettförsäljning även köpas i webbshopen, genom att ringa VR Kundservice och på många resebyråer. Passet behövs redan vid platsbokningen.

Den som reser med sällskapsdjur måste köpa tågbiljetten på VR:s stationer med service eller genom att ringa VR Kundservice.

Val av plats via vagnkartan i VR webbshop är tills vidare möjligt endast i riktningen Finland-Ryssland.

Gränskontroll

Gräns- och tullkontroller görs ombord på tåget. Under kontrollen måste resenärerna sitta på sina egna platser. Pass och visum ska visas upp under kontrollen.

Personer som reser med gruppvisum ska känna till sin gruppledares namn och sittplats i tåget och de ska resa i samma vagn. Om alla som reser med samma gruppvisum inte ryms i samma vagn ska det i varje vagn finnas en kopia av gruppvisumet. Tågets toaletter och restaurangvagn stängs medan kontrollen pågår.

Resenären kan på tåget göra en tulldeklaration till tullen om han eller hon har gods som ska deklareras med sig.
 

Tåg

Allegro

Allegro trafikerar mellan Helsingfors och St. Petersburg (Finljandski station). I Ryssland stannar tåget även i Viborg. I tåget finns både 1 och 2 klass. I första klass ingår bl.a. mellanmål som serveras vid din sittplats i biljettpriset. Vidare finns det en restaurangvagn och en försäljningsvagn som cirkulerar i tåget

Det finns platser för resenärer med funktionshinder, en lekhörna för barn och platser för dem som reser med sällskapsdjur. Tåget är helt rökfrit.

Tolstoi

Det ryska nattåget Tolstoi trafikerar mellan Helsingfors och Moskva. I Ryssland stannar tåget i Viborg, St. Petersburg (Ladozhski station), Tver och Moskva (Leningradski station). Det finns bara sovvagnar i tåget. Under returen till Finland kan kupéerna vara mixkupéer.

I tåget finns Business-klass, 1 klass, 2 klass, restaurangvagn och sovkupé för rörelsehindrade.

 

Allegro™ är ett registrerat varumärke.

Med Allegro till S:t Petersburg

Med Allegro reser du snabbt och bekvämt till S:t Petersburg. Det finns en hel del saker att besöka och se i S:t Petersburg. Vi har samlat tips för din resa till S:t Petersburg.

S:t Petersburg -tips

Obs! Importera inte vildsvinskött till Finland

Det förekommer afrikansk svinpest (ASF) nära EU:s gränser särskilt i Ryssland, Vitryssland och Ukraina. Sjukdomen smittar inte människan, men om den sprids till Finland kan den äventyra den finländska svinköttsproduktionen.

Det finns skäl att undvika jaktresor. Import av alla köttprodukter från Ryssland, Vitryssland och Ukraina är förbjudet.

Läs mer om afrikansk svinpest

Resenärer till/från Viborg

De som stiger av eller på tåget i Viborg går igenom tullkontrollen på andra våningen på Viborg station.

För enskilda passagerare och små grupper ska man reservera 40 minuter för kontrollen, för en stor grupp ska man reservera en timme.