Tips på resmål

På dessa sidor kan du bekanta dig med Interrail-resande. Johanna och Markus har arbetat ihop ett infopaket för alla som vill åka ut på äventyr.
 

Det finns många bra anledningar att åka på Interrail: på en kort tid kan du se och uppleva mycket, du får nya erfarenheter och kontakter och dessutom lär du dig att känna dig själv. Det bästa med att tågluffa är dock friheten. Med Interrail Global Pass-biljett i handen har du nästan ändlösa möjligheter att resa vart du än vill. Det är knappast möjligt att hitta ett annat lika flexibelt sätt att resa! Interrailkortet gör det möjligt att skräddarsy en egen resa.

 

Med eller utan kompis?

Om du känner dig redo att resa ensam, är det helt möjligt att göra så. Den som har ett öppet förhållningssätt gentemot andra människor hittar vänner under resans gång. Tänker man tågluffa tillsammans med en kompis är det bra att på förhand diskutera vad man vill göra och se, vad målet med resan är, hur bekvämt man ska bo och hur stor budgeten får vara. Tänk på att man i en större grupp alltid är tvungen att kompromissa på något och att man ska vara flexibel när det gäller egna önskemål.

 

Vad kostar det att tågluffa?

Budgeten för resan beror mest på vad man själv är van vid samt på ens egen attityd. En målmedveten tågluffare klarar sig utan större dagliga utgifter, men det behövs självdisciplin och fantasi som brukar utvecklas genom erfarenheter. Man kan spara förvånansvärt mycket pengar genom att undvika de mest populära turistgatorna och genom att tala det lokala språket.

De största dagliga utgifterna orsakas av boende. Den som är mer bekväm av sig kan var som helst i Europa hitta boende på vandrarhem för högst 25 euro per natt. I Östeuropa kostar ett motsvarande boende 15 euro per natt. Har man en låg budget kan man övernatta i en sovsal, s.k. "dormitory", för 12 personer som kostar mindre. Den som har ett tält med sig bor på camping för 5-10 euro per natt.

Maten kostar ungefär 5-20 euro per dag. Dessutom blir det kostnader för inträdesavgifter till olika sevärdheter och museer, bussbiljetter, eventuella tilläggsavgifter på tågen och alla möjliga överraskande utgifter (som man får räkna med).

Det är alltså bra att ha en resebudget på minst 25-35 euro per dag. Det är svårt att klara sig med mindre särskilt i västra Europa ifall man inte tänker leva extremt sparsamt.

 

När är bästa tidpunkt att åka?

Juli och augusti är semestermånader på flera olika håll i Europa och därför kan det vara mycket trängsel där. På högsommaren kan det även vara mycket varmt speciellt i södra Europa. Därför tycker många att försommaren och förhösten är den bästa tidpunkten att resa. En modig tågluffare utmanar dock fördomar genom att åka ut på InterRail under någon annan årstid än på sommaren, t.ex. på vintern. Ofta går det dock så att man åker på sommaren då det är semester och därför riktar sig det här infopaketet mest till dem som reser på sommaren.

 

Vart ska man åka?

Tack vare Schengen och utvidgningen av EU har det blivit lite lättare även för tågluffare. Antalet komplicerade gränspasseringar har minskat något jämfört med tidigare. Fri rörlighet kombinerat med att det blivit allt mer populärt att resa med ryggsäck har lett till att tågluffare har utvidgat sitt revir. Det är garanterat att man hittar intressanta och annorlunda resmål i östra Europa. De baltiska länderna, Bulgarien och Rumänien har blivit väldigt populära under 2000-talet. Men även Västeuropa erbjuder fortfarande gränslösa möjligheter att uppleva fantastiska platser.

 

"Jag gillar bergvandring, så då jag åkte till Italien rekommenderade en bekant till mig att jag skulle åka till nationalparken Cinque Terre. Den ligger vid järnvägen i riktning mot Genua från La Spezia. Jag gjorde en dags vandringsutflykter mellan byarna i området; jag kan varmt rekommendera, till och med byarna i sig är värda att se." - Juuso, 25 år.

 

Det finns inte ett enda rätt sätt att tågluffa på och inte heller någon färdig mall för en resrutt. Det lönar sig att be sina kompisar och andra erfarna tågluffare om råd och tips på intressanta resmål. Men i sista hand är det dock helt och hållet upp till dig själv vart du vill åka! Ta alltså tillfället i akt och ha friheten att välja!

Hur man ska förbereda sig