Tågresandets ABC: Biltåg

En del av nattågen har biltransportvagnar, så du kan köpa ett förmånligt BilTågpaket och ta bilen med på tåget.
 

Tidtabeller och BilTågpaket

BilTågens tidtabeller hittar du lätt via tidtabellssökningen genom att välja avgångs- och ankomststation. Du kan också se alla BilTågens rutter på sidorna med natt- och BilTågens tidtabeller.

 

1-6

Antal passagerare
 


I BilTågpaketet ingår tågresa och sovplats för 1-6 personer och biltransport. Priset på ett BilTågpaket varierar enligt resdag, förbindelse och antal passagerare och kan köpas för förbindelser utan byten.

På BilTåg kan du resa med sittplats eller i sovvagn.


Bekanta dig med sovkupé- och platsalternativen på nattågssidan.

Biltåg kan köpas i VR:s webbshop.


Kontakta VR Kundservice om du vill transportera andra motorfordon såsom motorcyklar eller snöskotrar.

Mer information om  BilTågpaket i avsnittet Tågbiljetter.

 

 

Köp av bilpaket i webbshopen

Nu kan du köpa bilpaket även i VR:s webbshop. Innan du sätter igång, se till att du har bilens registerutdrag tillhands så att du vid behov kan kontrollera t.ex. bilens mått.

Gör så här

  1. Välj önskad förbindelsesträcka. Du kan endast välja bland de stationer mellan vilka BilTågen åker.
  2. Sökresultatet består av tidtabeller och prisuppgifter som motsvarar dina sökkriterier. Välj den avgång som passar dig bäst och övergå, om du så vill, till att köpa ett bilpaket.
  3. Välj de platser som passar dig och ditt sällskap bäst. Om du väljer sovplats som platstyp, väljer du enskilda platser i olika kupéer. Genom att välja sovkupé/-kupéer, väljer du hela kupéer. Exempel: Om du vill resa i samma kupé som din make/maka, välj sovkupé samt kupétyp och -storlek. Om du vill ha en separat plats för män och en för kvinnor i olika sovkupéer, välj sovplats samt en plats för en man och en plats för en kvinna.
  4. Ange bilens mått enligt registerutdraget för att vi ska kunna reservera en tillräckligt stor plats för din bil.
  5. Ange också om det på bilens tak transporteras takbox eller motsvarande.
  6. Ange bilens uppgifter, välj om du själv lastar bilen eller om VR gör det åt dig och skriv in dina kontaktuppgifter. Om du är registrerad Veturi-kund syns de tidigare angivna uppgifterna redan på sidan
  7. På betalningssidan kan du kolla de uppgifter du angett, välja leveranssätt och sedan övergå till att betala biljetterna.

 

Barn på BilTåg

När du köper BilTågpaket eller din nattågsresa i webbshopen kan du beställa en avgiftsfri biljett för ett barn i samma sovkupé på stationer med service eller genom att ringa VR Kundservice.

Ett barn som är 10 år eller yngre reser gratis på nattåg i samma sovkupé som föräldrarna om man inte köper en sovplats åt barnet.

Barn under 6 år behöver ingen tågbiljett.

 

Lastning av bil

Kolla lastningstiden på din biljett och kom till BilTågstationen i god tid. Bilarna lastas på vagnen i den ordning som de anländer till lastningsplatsen. Anteckningen på biljetten garanterar inte en bestämd plats, endast att den plats som reserverats för bilen är tillräckligt hög.

Jag lastar bilen själv


När bilen körs upp på vagnen får endast föraren sitta i den.

Bagaget som behövs under tågresan ska tas ur bilen före lastningen.

Under transporten ska bilen vara låst och friskluftsintagen stängda. Anvisningarna för enskilda bilmärken ska beaktas.

Bilens förare lastar alltid en kombination av bil och släpvagn själv.

Bilnycklarna kan avhämtas på destinationens biljettförsäljning och i Böle på lastningsplatsen.

 

VR:s personal lastar bilen


Du kan även låta VR:s anställda på platsen lasta din bil på tåget. Lastningen ska alltid avtalas i förväg när man gör beställningen. Då skickas nycklarna till destinationen.

  • Parkera din bil på parkeringsplatsen på stationen på avresedagen. Du kan kolla upp vilka parkeringsplatser som reserverats för ändamålet på VR Kundservice eller vid biljettförsäljningen på en station.
  • Lämna bilnycklarna på avgångsstationens biljettförsäljning, i Tammerfors på byrån vid plattform 1, i Böle lämnas nycklarna och biljetten i en postlåda som finns på byggnadens vägg.

Obs! När VR lastar och lossar din bil och den är utrustad med alkolås ska du se till att det inte är i användning. Av hygienskäl kan personalen inte blåsa i bilägarens alkolås.

VR ansvarar inte för utebliven lastning, ifall VR inte varit orsak till det.

Om du vill kan du skicka din bil till destinationen redan 1–5 dygn i förväg. Då sköter VR lossningen av bilen.

Man kan inte få förseningsersättning för eventuella förseningar i lastning/lossning av bilar.

Lägg till en studerande, barn, senior ...

Upplev Lappland!

Sommaren i Lappland är full av upplevelser. Norra Finland är fullt av möjligheter för dig som vill vara aktiv mitt i sommaren. Den ljusa sommarnatten är som vackrast i Lappland. Vi har samlat tips för din Lapplandsresa.

Lappland-tips

Bilens storlek

Bilens bredd får vara max 2,20 m i sin helhet. Bredden mellan ringarnas utkanter kan vara högst 2m. Bilens höjd bör mätas inklusive skidbox.

Längd max. 5,05 m inkl. ev. dragkrok

Breda/tunga skåpbilar kan inte transporteras i heltäckta biltransportvagnar. T.ex. följande modeller kan inte transporteras i bilvagnen: Ford Transit (100 T300 och större), Nissan Primastar, Opel Vivaro, Renault Trafic, VW Transporter (ny modell 7/2003->), VW Transporter Long, Transporter Caravelle, Transporter Multivan, Toyota Proace och Hyundai H1.

Bilen som lastas bör få plats i bilvagnen så att chauffören lätt kan komma ut ur bilen.

Kontrollera om din skåpbil kan transporteras hos VR Kundservice, tel. 0600 41 901 eller på stationens biljettförsäljning.