Enare-Saariselkä – långt uppe i norr

Sommaren i Enare-Saariselkä är full av möjligheter! Upplev sommaren i Lapplands guldmarker – vandra i Finlands häftigaste landskap, hitta Europas bästa laxälvar, meta och åk ner för mäktiga forsar, vaska guld och bekanta dig med samekulturen. Till ditt förfogande har du de mångsidiga tjänsterna som Enare-Saariselkä erbjuder - kryssningar, restauranger och otroliga upplevelser.

 

Klara älvar och glittrande vatten lockar om somrarna till sig fiskare, guldvaskare, paddlare och dem som sysslar med forsränning och båtliv. Vandra på lättframkomliga och välmärkta leder och lyssna på lugnet i naturen i fjällandskapen i Enare-Saariselkä, prova fiskelyckan i en vildmarksälv och vaska guld tillsammans med en erfaren guldgrävare. När du har provat på Saariselkäs utbud kan du vidga dina vyer med de storslagna landskapen vid Enare träsk. Bekanta dig med samekulturen i Enare, kryssa med båt till Ukonkivi eller vänd fören mot Lemmen- eller Ivalonjoki. I Utsjoki hittar du Kevo naturreservat, vattenfallet Fiellu och den nordligaste byn i EU, Nuorgam. De bästa laxälvarna i Europa, Teno och Näätämöjoki, inbjuder till fiske. På din semester kan du också göra en dagsutflykt till de praktfulla fjordlandskapen vid Ishavet. Från Enare-Saariselkä är det bara några timmars bilresa till Nordnorge.

Saariselkä ligger nära Urho Kekkonens nationalpark, på ett sameområde och Lapplands guldmarker. I området kan du vandra eller cykla på vandringsleder och naturstigar. Saariselkä är också en vanlig startplats för långa vandringar till Urho Kekkonens nationalpark eller Hammastunturi ödemarksområde. Enare träsk ligger också nära Saariselkä. Saariselkä turistcentrum erbjuder mångsidiga tjänster året om.

Enare kyrkby är samekulturens centrum. I Enare finns service men resenären får också känna på äkta samiska traditioner genom att till exempel bekanta sig med den fascinerande lokala hantverks- och renskötarkulturen. I närheten av Enare kyrkby finns Enare strövområde som även lämpar sig ypperligt för fiskeintresserade. Enare träsk ger ständigt naturintresserade och Lapplandsvänner något nytt att göra, uppleva och hitta.

Byn Lemmenjoki ligger 45 km från Enare västerut, vid Lemmenjokis strand. Området är känt för sin guldhistoria och för den storslagna naturen i Lemmenjoki nationalpark. Lemmenjoki nationalpark är till ytan den största nationalparken i Finland. Den tiotals kilometer långa Lemmenjokidalen erbjuder älvbåtsutflykter och vackra landskap runt fjällen Maarestatunturi och Viipustunturi.

inarisaariselka.fi

 

Närmaste tågstation finns i Rovaniemi

Du reser bekvämt till Rovaniemi järnvägsstation med natt- eller dagtåg, och därifrån finns det flera bussförbindelser till Saariselkä och andra platser i Norra Lappland. Det är ungefär 260 kilometer från Rovaniemi till Saariselkä.

Du tar dig till Saariselkä genom att ta tåg till Rovaniemi. Se tidtabeller för bussar: Matkahuolto.fi.

Lägg till en studerande, barn, senior ...

Närmaste tågstation finns i Rovaniemi

I sovvagn på nattåg

I en sovvagn kan du resa bekvämt mellan söder och norr över natten, antingen i en modern sovvagn i två våningar eller i en traditionell blå sovvagn.

Resa i sovvagn

Till Lappland med BilTåget

En del nattåg har biltransportvagnar så du kan ta med dig bilen på tåget och köpa ett förmånligt BilTåg-paket om du vill. På nattågen kan du resa med sittplats eller i en sovvagn.

Resa med BilTåg