Tips på resmål: Hur man ska förbereda sig

Planering

När du förbereder dig inför resan är det bra att fundera på hur noga du egentligen vill planera din resa på förhand. Vissa vill tänka färdigt ett noggrant program, andra vill vara spontana utan att slå fast något i förväg. Det kan vara bra att diskutera detta speciellt om du reser med en eller flera vänner.

"För ett par år sedan reste jag runt i Storbritannien med min syster. Vår princip var att alltid hoppa på nästa möjliga tåg som rullar in på plattformen utan att veta vårt mål. På detta sätt hamnade vi på överraskande ställen, och vi kunde slippa planera onödigt mycket på vår semester". - Liisa, 25 år.

Förutom dessa två motpoler finns det även ett bra mellanting: är man väl förberedd inför resan kan man kombinera de positiva sidorna av dessa två sätt att resa. Du kan låta bli att planera för mycket och lämna utrymme för spontana beslut om du redan på förhand tagit reda på vad det finns att se och göra i resmålen och gjort en lista över intressanta resmål.

Detsamma gäller även boende. I stället för att redan hemifrån boka alla vandrarhem du kommer att övernatta på så kan du göra upp en lista över potentiella boende med sina webbadresser och telefonnummer längs den kommande rutten. På detta sätt kan du boka boende en eller ett par dagar i förväg efter att du bestämt dig vilken stad som ska vara ditt nästa resmål. Det gör det möjligt att hitta det lämpligaste eller exempelvis billigaste boendet redan innan du åker och du slipper lägga ned tid på att surfa runt på nätet på internetcaféer på resan.

Vaccinationer och försäkringar

De vanligaste vaccinationerna har du redan fått som barn. Vissa vaccin ger ett livslångt skydd, men andra har du fått förnyelsedos av i skolan eller som värnpliktig i armén. Oftast räcker det med dessa vaccin i Europa. Men vid upprepade och längre resor i de baltiska länderna och Östeuropa rekommenderas att man vaccinerar sig mot hepatit A. Vid resa i vissa europeiska länder kan det även vara bra med vaccin mot hepatit B.

Reseförsäkringen ska vara giltig. Ta redan i förväg reda på vad du ska göra ifall du blir sjuk, dvs. var du får hjälp och råd. Inom EU är det åtminstone i princip lättare att besöka läkarmottagningen än någon annanstans. Be alltid att få kvittot och se till att du har det kvar för en eventuell ersättningsansökan!

Andra sätt att resa på

Ibland händer det att det inte går tåg dit man vill, t.ex. en liten intressant by uppe på bergen eller en fantastisk hemlig sandstrand där det inte finns turister. Då lönar det sig att göra en avstickare från tågrutten och hitta en lämplig buss. I synnerhet i Östeuropa och på Balkanhalvön kan en bussresa vara förvånansvärt billig, bara ett par euro. Du kan även lifta men då ska du vara införstådd med vad du ger dig in på. Ibland händer det också att tåg ersätts med buss.

På vissa rutter kan man åka färja med Interrailkortet, men det är bra att på förhand ta reda på vilka rutter det gäller och boka plats på färjan i god tid. Billiga flyg har under de senaste åren fört med sig helt nya möjligheter till budgetresande. Det är helt möjligt att kombinera tågluffandet med ett par billiga flyg från plats A till B.

"Vi hade just rest runt på Balkan med tåg och var på väg till Spanien för att träffa några bekanta till oss. Vi förhandsköpte billiga flygbiljetter för 10 euro från Milano till Santander, eftersom vi ville spara på tid och kunna vistas lite längre i Spanien. Milano blev en lämplig mellanetapp för oss då vi fick möjligheten att resa runt på Balkan, bara vi skulle komma i tid till flygplatsen i Bergamo." - Markus, 24 år

Tips

  • Innan du åker är det bra att ta en kopia på passet och skicka kopian som bilaga i ett mejl till din mejladress. Mejlboxen fungerar som förvaringsställe även för andra viktiga dokument, såsom telefonnummer och adresser.
  • På bibliotek finns det gott om guideböcker och kartor över de länder man ska åka till som kan man bekanta sig med. Du behöver inte låna alla böcker, det räcker med att ta kopior på intressanta sidor.
  • Vill du boka boende redan innan du åker är det bra att lämna några "tomma" dagar i resekalendern ifall det händer något oväntat eller uppstår förseningar på vägen, så att du vid behov kan flexa på tiderna.
  • Mer information om vaccinationerna får du på www.rokotus.fi och www.rokote.fi
  • Kreditkort är bra att ha när du bokar boende. Det finns många siter där man kan boka vandrarhem men där du ska betala en liten summa för din bokning på förhand. Om du inte har kreditkort, kan du koppla en nätbetalningsfunktion till ditt VISA Electron-kort innan du åker. I vissa fall kan du ersätta VISA med det.