Tips på resmål: På resan

Attityd och beteende

När du beger dig ut på ett nytt äventyr ska du vara öppen för nytt och glöm inte att du är på semester. Små (och större) motgångar kommer att ske, men om resan blir lyckad eller inte beror jättemycket på hur man tar emot motgångarna. Det är bäst att ta det makligt. Hur pratsam man är beror naturligtvis på vars och ens individuella egenskaper, men är man ute på resa lönar det sig att vara så social och fördomsfri som möjligt.

"När vi var i Sarajevo fick vi höra om ett spännande tunnelmuseum av våra rumskompisar, två amerikanska backpackare. Vi begav oss mot stället med hjälp av en mycket bristfällig karta ritad på papper. Mirakulöst hittade vi tunneln efter ett litet äventyr." - Johanna, 22 år

Om man tar sig besväret att säga "tack" och "god dag" på det lokala språket får man ofta ett varmt mottagande. Att du kan några av de viktigaste orden visar att du respekterar den lokala kulturen och blir bättre förstådd.

Chansen att bli rånad är större i de klassiska stora turiststäderna såsom Paris, Venedig och Prag än i små exotiska städer och byar. Se noga efter din handväska. På ett kafé är det säkraste stället för din väska mellan fötterna på golvet eller i famnen under bordet, absolut inte hängande på ryggstödet på din stol. I trängseln ska du se noga efter dina ägodelar. Sunt bondförnuft räcker långt.

På tåg

Att sitta på tåget är naturligtvis tågluffarens vanligaste tidsfördriv. Och trots att man inte alltid känner för det så ska man ändå ha som motto att "resan är målet". Väntar man för mycket på att komma fram till den stad som man är på väg till så kan det hända att man tröttnar på att sitta på tåget. Man ska njuta av friheten och att vara ute på resa. Det är därför man reser!

På tåget har man gott om tid för att bekanta sig med det nästa landets historia och lära sig några viktiga ord och uttryck på det lokala språket. På tåget hinner man dessutom träffa andra tågluffare och diskutera sevärdheter. Det kan också vara avstressande att lyssna på sin favoritmusik på sin iPod eller skriva resdagbok.

Andra tågluffare

Man kan få trevligt sällskap av andra tågluffare då man går ut på stan på kvällen. Det är roligare och tryggare att röra sig i grupp. Andra tågluffare kan ge dig bra tips och berätta om sina erfarenheter. De sitter i samma båt med dig - alla är i ett främmande land långt hemifrån.

En modern tågluffares viktigaste hjälpmedel: Internet

Via nätet kan du sköta nästan allt från att boka boende och kolla upp tågtidtabeller till att uppdatera din status på Facebook.

De flesta vandrarhem speciellt i mellersta och västra Europa har trådlös internetuppkoppling så det är möjligt att ta med sig sin minilaptop på resan. På datorn kan man redan i god tid spara uppgifter om olika boenden, ladda ner guideböcker från nätet och så kan man skriva resdagbok med den. Vi rekommenderar dock att inte ta med sig sin dator, eftersom man då ska se efter den och allt värdefullt man har med sig begränsar vad du kan göra på resan. Man klarar sig utmärkt utan egen dator. De flesta vandrarhem har datorer och Internet och dessutom hittar man nuförtiden ett internetcafé i nästan vilken liten by som helst.

Tips

  • Ryggsäck är bra att lämna i förvar där man bor eller i en förvaringsbox på järnvägsstationen under dagen. Du kan ta med dig en liten ryggsäck där du har t.ex. en långärmad tröja, något att dricka och annat man kan behöva under dagen.
  • Kranvattenkvalitén varierar kraftigt från land till land eller t.o.m. stad till stad. Det är säkrast att dricka vatten på flaska, trots att lokala människor ofta skryter med sitt kranvatten och säger att det är drickbart. Bakteriestammen är dock annan än hemma i Finland, så i det här fallet är det bäst att inte göra som de lokala gör.