Tips på resmål: Boende

Olika alternativ för boende

Tågluffare föredrar ofta sådana vandrarhem som är avsedda för backpackare. Sådana vandrarhem är ofta centralt belägna, relativt billiga och har kök. På vandrarhem kan man dela rum med andra resenärer (dormitory). I bästa fall kan det vara 16 sängar på ett rum, så ifall du inte brukar sova tungt så ska du ha öronproppar med dig. Sådana sovsalar är en bra lösning för dig som reser ensam eller med en kompis, för där träffar man andra resenärer. Det finns också vandrarhem som ordnar evenemang på stan, t.ex. guidade turer, restaurangbesök och utflykter utanför staden. Du kan spara pengar genom att bo på ett vandrarhem utanför centrumet eller på ett hostel.

Campingpplatserna är ett lite billigare alternativ till vandrarhem. De ligger normalt utanför staden och därmed ska man förbereda sig på att det kan ta tid att hitta dit. Kom ihåg att det i staden är förbjudet att sätta upp ett tält i parken eller ens på impediment.

Campingpplatserna är ett lite billigare alternativ till vandrarhem. De ligger normalt utanför staden och därmed ska man förbereda sig på att det kan ta tid att hitta dit. Kom ihåg att det i staden är förbjudet att sätta upp ett tält i parken eller ens på impediment.

Nattåg är ett bra och billigt sätt för kombinerat resande och boende. I liggvagnen får du sova i en säng, men det kostar extra. Vagnarna på vanliga nattåg brukar ha kupéer för sex personer där det är relativt lugnt ifall det inte är helt fullbokat. I dem kan man i bästa fall sova rätt tungt.

Visst är det också möjligt att någon gång hamna i en fullbokad flatvagn där belysningen är på hela natten och det är outhärdligt varmt. Även efter ett par nätter med dålig sömn på tåget kan leda till att man är så slut på energi att man är redo att betala mer för en bra nattsömn på ett trevligt vandrarhem.

 

Tips

  • Via länkarna nedan är det lätt att boka vandrarhem i någon viss stad. På sommaren måste man boka i god tid på förhand för att få plats på de mest populära vandrarhemmen.

  • Även om du av någon orsak inte kunde göra bokningar på nätet i förväg, är det ändå bra att gå in på de ovan nämnda sidorna och skriva upp namn på vandrarhem samt deras adresser. På det här sättet blir det lättare att senare hitta boende ifall du inte ännu har någon bokning då du anländer till staden.

  • Läs tips på vandrarhem på Internet. När du väljer vart du ska, glöm inte att läsa de kritiska kommentarerna. De ger dig en ganska realistisk uppfattning om vad som är positivt och negativt med just det boende. Det brukar ju vara gott om positiva kommentarer på dessa sidor, t.o.m. för många.

  • Mer information om couchsurfing hittar du på www.couchsurfing.org.

  • Information om boende hittar du på lokala turistsidor, i guideböcker (t.ex. Lonely Planet) och såklart i turistinformationen som ofta ligger i närheten av järnvägsstationen eller på centraltorget.