Sovplatser och sovkupé

På nattåget kan du resa med en sittplats eller en sovplats. Priset på sovplatsen eller kupén beror på tidpunkten för resan samt om du reser på den övre eller den nedre våningen i en tvåvåningsvagn.


Sparbiljett för sovplats från 49 €!

Res förmånligt med en sovplats på nattåget med en sparbiljett för sovplats. Priset på en sparbiljett för sovplats är alltid detsamma, oberoende av resans längd:

  • sovplats på nedre våningen endast 49 €
  • sovplats på övre våningen endast 58 €

Studerande, barn och pensionärer får rabatt också på sparbiljetter för sovplatser. Sparbiljetten för en sovplats gäller endast för resor med nattåg. Eventuella anslutningar till eller från nattåget kräver alltså separata biljetter.​

Observera att det finns en begränsad mängd nedsatta biljetter till vissa avgångar​.

Lägg till en studerande, barn, senior ...

 

Sovplatser

När du reser i en sovvagn kan du köpa en sovplats i en kupé för 2 eller 3 personer eller boka en hel kupé för dig och ditt sällskap.

En sovplats i en kupé på övre våningen med dusch kostar 9 euro mer än en plats i en kupé på nedre våningen. Priset för en sovplats i en blå vagn är detsamma som på nedre våningen i en tvåvåningsvagn.

Sovplatser för barn

Barn som är 10 år eller yngre reser gratis på nattåget på samma sovplats som sin förälder, om de inte har en egen sovplats.

Biljettvillkor

Priser

Du kan kontrollera priserna för sovplatser och sovkupéer i VR:s webbshop. När man köper en biljett från biljettförsäljningen vid en station läggs en serviceavgift på 1 euro till biljettpriset.

Resklass

Eko-klass

Försäljningskanaler

Du kan köpa sovplatser eller sovkupéer på följande sätt: webbshopen, servicestationerna, biljettautomater (bara sovplatser, inte sovkupéer), per telefon via VR Kundservice och hos VR:s återförsäljare/Matkahuoltos försäljningsställen och ombud (se närmare)

Betalning

Webbshopen och biljettautomater: Tågbiljetter som inkluderar sovplats eller sovkupé betalas i samband med biljettköpet.

Sovplatser och sovkupéer som köpts på andra försäljningsställen ska betalas inom 24 timmar från bokningen eller i samband med biljettköpet, om bokningen görs högst 24 timmar före tågets avgång. Om bokningen inte betalas inom den angivna tiden säljs platserna eller kupéerna vidare.

Giltighetstid

Biljetter som inkluderar en sovplats eller sovkupé gäller under den dag och på det tåg som anges på biljetten.

Leveranssätt

Pappersbiljett avhämtas på stationen eller R-kiosken (reserverad via VR Kundservice), e-biljett (bilaga till e-post eller biljett som kunden skriver ut själv)

Ombokning

Du kan omboka biljetter som inkluderar sovplatser eller sovkupéer innan tåget avgår. Du kan ändra avgångsdatum eller -tid (inte förbindelsesträcka eller riktning). 

Ombokningsavgiften är 5 €/ombokning. Vänligen notera att en 1 euro avgift tar plats i tilläg till andra möjliga avgifter på stationers biljettförsäljning. 

Avbokning

Du kan avboka biljetten om du vid biljettköpet köpt Avbokningsskydd för 5-13 euro. Du får tillbaka priset på biljetten i stationernas biljettförsäljning eller i VR Kundservice. I R-kioskerna endast för biljetter köpta i en R-kiosk. Läs mer om avbokningsskyddet

 

I sovvagn på nattåg

I en sovvagn kan du resa bekvämt mellan söder och norr över natten, antingen i en modern sovvagn i två våningar eller i en traditionell blå sovvagn.

Resa i sovvagn

Till Lappland med BilTåget

En del nattåg har biltransportvagnar så du kan ta med dig bilen på tåget och köpa ett förmånligt BilTåg-paket om du vill. På nattågen kan du resa med sittplats eller i en sovvagn.

Resa med BilTåg