Sovplatser och sovkupé

På nattåget kan du resa med en sittplats eller en sovplats. Priset på sovplatsen eller kupén beror på tidpunkten för resan samt om du reser på den övre eller den nedre våningen i en tvåvåningsvagn.


Sparbiljett för sovplats från 49 €!

Res förmånligt med en sovplats på nattåget med en Sparbiljett för sovplats. Priset på en Sparbiljett för sovplats är alltid detsamma, oberoende av resans längd:

  • sovplats på nedre våningen endast 49 €
  • sovplats på övre våningen endast 54 €

Observera att inga rabatter ges på Sparbiljetter. Sparbiljetten för en sovplats gäller endast för resor med nattåg. Eventuella anslutningar till eller från nattåget kräver alltså separata biljetter.​

Observera att det finns en begränsad mängd nedsatta biljetter till vissa avgångar​.

Lägg till en studerande, barn, senior ...

 

Sovplatser

När du reser i en sovvagn kan du köpa en sovplats i en kupé för 2 eller 3 personer eller boka en hel kupé för dig och ditt sällskap.

En sovplats i en kupé på övre våningen med dusch kostar fem euro mer än en plats i en kupé på nedre våningen. Priset för en sovplats i en blå vagn är detsamma som på nedre våningen i en tvåvåningsvagn.

Sovplatser för barn

Barn som är 10 år eller yngre reser gratis på nattåget på samma sovplats som sin förälder, om de inte har en egen sovplats.

Biljettvillkor

Priser

Du kan kontrollera priserna för sovplatser och sovkupéer i VR:s webbshop. När man köper en biljett från biljettförsäljningen vid en station läggs en serviceavgift på 1 euro till biljettpriset.

Resklass

Eko-klass

Försäljningskanaler

Du kan köpa sovplatser eller sovkupéer på följande sätt: webbshopen, servicestationerna, biljettautomater (bara sovplatser, inte sovkupéer), per telefon via VR Kundservice och hos VR:s återförsäljare/Matkahuoltos försäljningsställen och ombud (se närmare)

Betalning

Webbshopen och biljettautomater: Tågbiljetter som inkluderar sovplats eller sovkupé betalas i samband med biljettköpet.

Sovplatser och sovkupéer som köpts på andra försäljningsställen ska betalas inom 24 timmar från bokningen eller i samband med biljettköpet, om bokningen görs högst 24 timmar före tågets avgång. Om bokningen inte betalas inom den angivna tiden säljs platserna eller kupéerna vidare.

Giltighetstid

Biljetter som inkluderar en sovplats eller sovkupé gäller under den dag och på det tåg som anges på biljetten.

Leveranssätt

Pappersbiljett avhämtas på stationen eller R-kiosken (reserverad via VR Kundservice), e-biljett (bilaga till e-post eller biljett som kunden skriver ut själv)

Ombokning

Du kan omboka biljetter som inkluderar sovplatser eller sovkupéer innan tåget avgår. Du kan ändra avgångsdatum eller -tid (inte förbindelsesträcka eller riktning). 

Ombokningsavgiften är 5 €/ombokning. Vänligen notera att en 1 euro avgift tar plats i tilläg till andra möjliga avgifter på stationers biljettförsäljning. 

Avbokning

Du kan avboka biljetten om du vid biljettköpet köpt Avbokningsskydd för 5-13 euro. Du får tillbaka priset på biljetten i stationernas biljettförsäljning eller i VR Kundservice. I R-kioskerna endast för biljetter köpta i en R-kiosk. Läs mer om avbokningsskyddet

 

Återkommande frågor

Jag ska resa med mitt lilla barn i en sovvagn, men jag är rädd att barnet ska falla ur sängen. Vad ska jag göra?

I sovvagnarna kan de nedre (blå sovvagnar) eller nedre och mellersta bäddarna (i sovvagnar med två våningar) utrustas med ett skyddsnät så att barnet inte kan falla ur sängen. Man kan be om ett skyddsnät i samband med att man köper biljett vid stationens biljettförsäljning eller genom att ringa VR Kundservice, tfn 0600 41 901.

I hur god tid måste jag köpa en resa med sovplats i webbshopen?

När du köper en resa med sovplats i webbshopen måste det vara minst en timme kvar tills tåget avgår från den ursprungliga avgångsstationen. Du kan kontrollera avgångsstationen genom att klicka på tågets nummer på sidan tidtabeller och priser i webbshopen.

Jag skulle vilja ta med mig skidor på tåget, går det?

Det är lätt att ta med skidor på tåget. Var de placeras varierar beroende på tågtyp. Det kostar ingenting att ta med sig skidor, utom om de transporteras i bagagevagnen på de blå tågen. När man transporterar skidor ska man dock se till att de inte medför olägenheter för de andra kunderna.

Visa alla

I sovvagn på nattåg

I en sovvagn kan du resa bekvämt mellan söder och norr över natten, antingen i en modern sovvagn i två våningar eller i en traditionell blå sovvagn.

Resa i sovvagn

Till Lappland med BilTåget

En del nattåg har biltransportvagnar så du kan ta med dig bilen på tåget och köpa ett förmånligt BilTåg-paket om du vill. På nattågen kan du resa med sittplats eller i en sovvagn.

Resa med BilTåg