Sovplatser och sovkupé

På nattågen kan du boka antingen sittplats eller sovplats. Priset för sovplatser och sovkupéer varierar beroende på när du reser och om du reser i en ny tvåvåningssovvagn eller i en traditionell blå sovvagn.
 

 

Köpp sovplatser och sovkupé

Lägg till en studerande, barn, senior ...

 

Sovplatser och sovkupé

Du kan köpa en sovplats i en sovkupé för en eller två personer eller också boka en hel sovkupé (1, 2 eller 3 personer) för eget eller resesällskapets bruk. Du kan boka sovplatser och sovkupéer på nattågen i VR:s webbshop, där du också kan kolla nattågens tidtabeller och jämföra priser för olika dagar.

 

Barn på nattåg

Ett 10-årigt eller yngre barn reser avgiftsfritt på nattåg i samma sovkupé som föräldrarna, när man inte köper en sovplats åt barnet.

Biljettvillkor

Priser

Du kan kontrollera priserna för sovplatser och sovkupéer i VR:s webbshop. När man köper en biljett från biljettförsäljningen vid en station läggs en serviceavgift på 1 euro till biljettpriset.

Resklass

Eko-klass

Försäljningskanaler

Du kan köpa sovplatser eller sovkupéer på följande sätt: webbshopen, servicestationerna, biljettautomater, återförsäljare, per telefon via VR Kundservice och hos VR:s återförsäljare/Matkahuoltos försäljningsställen och ombud (se närmare)

Betalning

Webbshopen och biljettautomater: Tågbiljetter som inkluderar sovplats eller sovkupé betalas i samband med biljettköpet.

Sovplatser och sovkupéer som köpts på andra försäljningsställen ska betalas inom 24 timmar från bokningen eller i samband med biljettköpet, om bokningen görs högst 24 timmar före tågets avgång. Om bokningen inte betalas inom den angivna tiden säljs platserna eller kupéerna vidare.

Giltighetstid

Biljetter som inkluderar en sovplats eller sovkupé gäller under den dag och på det tåg som anges på biljetten.

Leveranssätt

pappersbiljett avhämtas på stationen eller R-kiosken (reserverad via VR Kundservice), e-biljett (bilaga till e-post eller biljett som kunden skriver ut själv)

Ombokning

Du kan omboka biljetter som inkluderar sovplatser eller sovkupéer innan tåget avgår. Ombokningsavgiften är 5 €/ombokning. Du kan ändra avgångsdatum eller -tid (inte förbindelsesträcka eller riktning).

Avbokning

Du kan avboka biljetten om du vid biljettköpet köpt Avbokningsskydd för 5-13 euro. Du får tillbaka priset på biljetten i stationernas biljettförsäljning eller i VR Kundservice. I R-kioskerna endast för biljetter köpta i en R-kiosk. Läs mer om avbokningsskyddet

 

Återkommande frågor

Jag ska resa med mitt lilla barn i en sovvagn, men jag är rädd att barnet ska falla ur sängen. Vad ska jag göra?

I sovvagnarna kan de nedre (blå sovvagnar) eller nedre och mellersta bäddarna (i sovvagnar med två våningar) utrustas med ett skyddsnät så att barnet inte kan falla ur sängen. Man kan be om ett skyddsnät i samband med att man köper biljett vid stationens biljettförsäljning eller genom att ringa VR Kundservice, tfn 0600 41 901.

I hur god tid måste jag köpa en resa med sovplats i webbshopen?

När du köper en resa med sovplats i webbshopen måste det vara minst en timme kvar tills tåget avgår från den ursprungliga avgångsstationen. Du kan kontrollera avgångsstationen genom att klicka på tågets nummer på sidan tidtabeller och priser i webbshopen.

Jag skulle vilja ta med mig skidor på tåget, går det?

Det är lätt att ta med skidor på tåget. Var de placeras varierar beroende på tågtyp. Det kostar ingenting att ta med sig skidor, utom om de transporteras i bagagevagnen på de blå tågen. När man transporterar skidor ska man dock se till att de inte medför olägenheter för de andra kunderna.

Visa alla