Periodbiljett för närtrafiken

Med en periodbiljett till närtrafiken reser du förmånligt om du ofta åker samma förbindelsesträcka med tåg.
 
Seriebiljetterna till närtrafiken släpptes till försäljning i VR Närtåg-mobilappen och den nya webbshopen: beta.vr.fi. Bekanta dig med beta.vr.fi
 


Du kan själv välja hur länge biljetten är giltig (14–365 dygn) och du har ett obegränsat antal resor inom de rutter du valt. Biljetten är personlig.


När du reser med en periodbiljett ska du kunna styrka din identitet med ett officiellt personkort.

Biljettvillkor

Fördelar

Rabatt enligt reseperiodens och ruttens längd.

Giltighetstid

14–365 dygn efter eget val, omfattar första och sista giltighetsdag. Biljetten kan köpas tidigast 60 dygn före första giltighetsdag.

Köpställen

Du kan köpa en periodbiljett i webbshopen, från biljettförsäljningen på en servicestation, i en biljettautomat, via kundservicen per telefon och via återförsäljare.

NYTT: Periodbiljett till salu också i VR Närtåg-mobilappen och på beta.vr.fi. Bekanta dig med beta.vr.fi

Betalning

Periodbiljetten betalas i samband med köpet.

Leveranssätt

Hämtning från en station, utskrift eller leverans som e-postbilaga eller textmeddelande till mobiltelefon.

NYTT: En biljett som man köper i VR Närtåg-mobilappen eller på beta.vr.fi levereras till biljettmappen eller e-posten och en enskild resa ska användas digitalt från seriebiljetten före man stiger på tåget. Bekanta dig med beta.vr.fi

Ombokning och avbokning

Periodbiljetten kan varken ombokas eller avbokas.

Om man har köpt en periodbiljett för minst 180 dagar kan den pausas en gång under giltighetstiden. Pausen kan vara i högst en månad (31 dagar), och det ska vara minst 14 dagar kvar på biljetten efter pausen. Man kan pausa sin biljett vid biljettförsäljningen på en station och via VR Kundservice. Man kan inte pausa en periodbiljett om biljetten har köpts i VR Närtåg-mobilappen eller nya beta.vr.fi.

* Periodbiljetter som köpts innan 14.12.2016 gäller fram till slutet av biljettens giltighetstid inom de köpta zonerna

 

När ska jag köpa en fortsättningsbiljett och vad kostar de?

När du reser med en period- eller seriebiljett till VR:s närtrafik kan du köpa en fortsättningsbiljett om du reser till en station som inte ligger på din rutt. Du kan köpa en fortsättningsbiljett (vuxna 2,60–10,60 €) från stationernas biljettförsäljning. Man kan få rabatt på fortsättningsbiljetter, se rabatter inom närtrafiken.

VR:s fortsättningsbiljetter ska stämplas i tågets stämplingsapparat, och de gäller i två timmar från att de stämplats. Du kan köpa önskad mängd fortsättningsbiljetter i förväg, och de har ingen användningstid. Man kan endast resa med närtåg med VR:s fortsättningsbiljett.

 

Vilka andra alternativ har jag att fortsätta resan?

Tillsammans med HRT prövar vi ett nytt alternativ fram till slutet av 2017, där du kan köpa en HRT:s enkelbiljett för en resa som fortsätter inom HRT-området, om du har en giltig VR:s periodbiljett till närtrafiken. Om du vill köpa en HRT:s enkelbiljett ska du enligt hela resan köpa en intern HRT-enkelbiljett eller en region-, närregion 2- eller närregion 3-biljett så att biljetten täcker hela resan inom HRT-området. HRT:s enkelbiljetter gäller i alla HRT:s färdmedel.

Dessutom kan man fortsätta resan inom VR:s närtrafikområde genom att köpa en VR:s enkel-, serie- eller periodbiljett via någon av VR:s försäljningskanal. Enklast köper du biljetter i VR Närtåg-appen eller i den nya webbshopen, beta.vr.fi.

 

Exempel på användningen av en fortsättningsbiljett:

Du har en periodbiljett till VR:s närtrafik för förbindelsesträckan Haarajoki–Dickursby och du vill resa till Helsingfors. Periodbiljetten täcker resan ända till Dickursby.

 

Du har två möjligheter:

  1. Du kan antingen köpa en fortsättningsbiljett från biljettförsäljningen på stationen och stämpla den i tågets stämplingsapparat. Biljetten gäller i två timmar från att den stämplats. Fortsättningsbiljetter kan köpas färdigt, eftersom giltighetstiden börjar först då biljetten stämplas. Fortsättningsbiljetter som köpts från stationernas biljettförsäljning gäller endast i närtåg, inte i andra färdmedel inom HRT-området.
  2. Alternativt kan du köpa en HRT:s enkelbiljett under prövningen som håller på till slutet av 2017. Om du vill köpa en HRT:s enkelbiljett, måste du köpa en regionbiljett enligt vald resa. HRT:s enkelbiljetter säljs via HRT:s försäljningskanaler (t.ex. mobil).

 

Du har en periodbiljett till VR:s närtrafik för förbindelsesträckan Haarajoki–Dickursby och du vill resa till Träskända. Periodbiljetten täcker resan från Dickursby till Kervo, eftersom Kervo finns på rutten, så du måste köpa en fortsättningsbiljett från Kervo till Träskända. Du behöver en VR:s biljett, eftersom resan börjar/slutar inom VR:s område.

 

Du har två möjligheter:

  1. Du kan antingen köpa en fortsättningsbiljett från biljettförsäljningen på stationen och stämpla den i tågets stämplingsapparat. Biljetten gäller i två timmar från att den stämplats. Fortsättningsbiljetter kan köpas färdigt, eftersom giltighetstiden börjar först då biljetten stämplas.
  2. Alternativt kan du använda en VR:s enkel-, serie- eller periodbiljett, beroende på hur ofta du reser från Kervo till Träskända.

 

Du kan köpa VR:s enkel-, serie- och periodbiljetter via alla försäljningskanaler: se Köpa och betala biljetter till närtrafiken. Enklast köper du biljetter i VR Närtåg-appen eller i den nya webbshopen, beta.vr.fi.

Om du är osäker på användningen av biljetter, kan du alltid be konduktören om hjälp eller ringa VR Kundservice tfn 0600 41 900 (samtalet kostar 1,99 €/mottaget samtal + lna).

 

Lägg till en studerande, barn, senior ...

Zonmerkeringarna försvinner från biljetterna från 14 december 2016.

I fortsättningen står avgångs- och ankomststationen på närtrafikens enkelbiljett. Biljetten gäller i två timmar på den valda sträckan i en riktning. Den gamla zonmarkeringen finns ännu på enkelbiljetter köpta på tågen.

Närtrafikens serie- och periodbiljetter som köpts innan 14 december 2016 kan användas i de zoner som antecknats på biljetten ända tills utgången av giltighetstiden.

Resor inom närtrafikområdet på Ring- eller Kustbanan

Kartorna visar rätta bytesstationer vid resor från Lahtis eller Riihimäki till Ring- eller Kustbanans stationer och vice versa.

Läs mer

Tågbiljetter på R-kioskerna

Du kan köpa de vanligaste fjärrtågsbiljetterna, flera erbjudanden och enkelbiljetter till VR:s närtrafik på R-kioskerna.

Se närmare

Hoppa på Veturi!

  du är bland de första som får information om tjänster och förmåner
  du kan vara med och utveckla våra tjänster
Check det är enklare och snabbare att handla biljetter
du får trevliga restips och förmåner