Beväringar

 

Som beväring kan du resa i fjärrtrafiken utan skild biljett då du reser iklädd Försvarsmaktens permissionsuniform och har ett beväringskort med VR:s identifikation. Annars får du 30 % rabatt på priset för en standardbiljett och sparbiljett. Som beväring får du 50 % rabatt när du reser i VR närtrafik.

 

Resor i fjärrtrafiken

Då du reser iklädd försvarsmaktens permissionsuniform fungerar beväringskortet med VR:s identifikation som tågbiljett i fjärrtrafiken. Konduktören granskar det på samma sätt som andra biljetter. I fjärrtrafiken reser beväringar på lediga sittplatser i tågets Eko-klass. Det går inte att boka sittplats bara med beväringskortet.

Du kan boka en sittplats åt dig i fjärrtågets Eko-klass på nätet m.vr.fi.

Mobilbiljetten fungerar som biljett och konduktören kontrollerar den på samma sätt som andra biljetter. Reserätten baserar sig på beväringskortet och permissionsuniformen. Enbart en platsbokning ger inte rätt att åka gratis i tågen.

Genom att registrera dig och logga in i kundprogrammet Veturi kan du boka en sittplats till fjärrtåg.

För att kunna boka sittplats till fjärrtågen måste du vara medlem i VR:s kundprogram Veturi och du måste ha aktiverat funktionen för identifiering med identitetskort.

Om dina reseplaner ändras ska du komma ihåg att avboka din plats. Avbokningen kan göras via VR Kundservice på telefonnumret 0800 166888  (avgiftsfritt telefonnumret), samt vid biljettförsäljningsställena på stationerna.

Detta gäller inte närtrafikresor med Helsingfors regiontrafik (HRT) eller VR. 

Utan permissionsuniform kan du resa i fjärrtrafiken med 30 % rabatt på priset för en standardbiljett och sparbiljett. Du måste uppvisa beväringskort för att få rabatt. Rabatten varierar enligt tågtur. Du kan köpa en rabatterad tågbiljett från webbshopen, servicestationerna, biljettautomaterna, R-kiosker, resebyråer och av tågets konduktör.

Reserätt

Försvarsmaktens reserätter i pappersform finns kvar tills vidare. Följande ger värnpliktiga reserätt:

  • Inryckningsorder
  • Kallelse till frivilliga övningar
  • Kallelse till test, lämplighetstest eller krishanteringsutbildning
  • Order om utbildningstillfälle för reserver under Försvarsmaktens ledning
  • Mobiliseringsorder eller annan order från Försvarsmakten
  • Militärpass på hemförlovningsdagen

Resenären visar upp reserätten på tåget. Förutom reserätten ska man också kunna bestyrka sin identitet vid behov. Med reserätten kan man resa i fjärrtrafiken (inte i HRT:s eller VR:s närtrafik) i Eko-klassen utan bestämd sittplats.

Resor i VR närtrafiken

Som beväring kan du resa i VR närtrafiken utan skild biljett då du reser iklädd Försvarsmaktens permissionsuniform och har ett beväringskort med VR:s identifikation. Annars får du 50 % rabatt på priset för en enkelbiljett. Gäller inte HRT-biljetter.

  • I samband med biljettkontrollen på tåget ska du visa upp ett giltigt beväringskort.

  • VR närtrafikens biljetter kan användas endast i VR närtåg, inte i fjärrtåg.

Vi förbehåller oss rätten till ändringar.