Biltåg

Autojuna

 

När bilen också är med på tåget kan hela familjen koppla av. Efter en god natts sömn går det bra att köra igen. De nya sovvagnarna i två våningar är bekväma och erbjuder en möjlighet för familjer eller grupper att resa tillsammans. De två kupéerna i nedre våningen kan kombineras med en mellandörr och kupéerna i övre våningen har egen wc och dusch. Alla nattåg har en restaurangvagn.

 

Biltågen trafikerar följande sträckor:

Bekanta dig med biltågens tidtabeller!

 

Bilpaket

Du kan köpa ett billigt bilpaket som innehåller tågresan och sovplatser för 1–6 personer samt biltransporten. Priserna på bilpaketet varierar enligt resdag, förbindelse och passagerarantal, och kan köpas för förbindelser utan byten.

Bilpaketet kan köpas från webbshopen, biljettförsäljningen på stationer med service, biljettautomaterna, resebyråer eller per telefon via VR Kundservice. Dessutom kan man i en R-kiosk lösa ut ett bilpaket som bokats via VR Kundservice. Det lönar sig att ta fram bilens registerutdrag före man köper ett bilpaket via en självbetjäningskanal, för att bl.a. kontrollera måtten på bilen.

Om du ofta använder biltåget lönar det sig att ansluta sig till Veturi. Dina kontaktuppgifter och bilens uppgifter finns färdigt sparade när du följande gång gör uppköp. Kom ihåg att även ändra de egna uppgifterna i Veturi om bilens uppgifter ändras. Om bilens mått ändras efter att paketet köpts, kan du säkerställa lastandet av bilen genom att ringa VR Kundservice.

Läs mer om bilpaketet

 

Lastande av bil

Kontrollera lastningstiden från tågbiljetten och anländ i tid. Om du vill kan du låta VR ta hand om lastandet av bilen. Bilens mått påverkar lastandet, så se till att du har angett rätt mått på bilen i samband med köpet av bilpaketet. Notera att alla bilar inte ryms i bilvagnen.

Du kan bekanta dig med lastandet och lossandet av bilar på sidan BilTågresandets ABC. Se även VR:s biltransportvillkor.

Bekanta dej på förhand med var lastningsplatserna finns. Från kartorna över lastningsplatserna hittar du information om köranvisningar och adressen till lastningsplatsen för din navigator. I Helsingfors ligger den nya biltåg-stationen i Böle.

Biltågens lastningsplatser

 

Service på nattåg

I en sovvagn kan du resa bekvämt mellan söder och norr över natten. Vi har nya sovvagnar i två våningar med modern och mångsidig service för passagerarna, dessutom har vi kvar de traditionella blå sovvagnarna.

De nya sovvagnarna har kupéer som kan kopplas samman för familjer, lämpliga utrymmen för resenärer med funktionshinder och moderna wc- och duschutrymmen. Sällskapsdjur får transporteras i alla nattåg. Alla nattåg har även en restaurangvagn.

Läs mer om servicen i sovvagnarna

Återkommande frågor

Hur köper jag ett bilpaket i webbshopen?

När du anger bilens höjd i systemet, se till att en eventuell skidbox är medräknad. Om det är mer än 60 dygn kvar till resan får du en bokningsbekräftelse för den. Om du är registrerad kund hittar du tågbiljetterna under Egna uppgifter i webbshopen när det är mindre än 60 dygn kvar till resan, annars får du dem vid biljettförsäljningen på en station med service eller genom att ringa till VR Kundservice, tfn 0600 41 901. Om det är färre än 60 dygn kvar till resan får du tågbiljetterna direkt i samband med köpet. Bilpaket skickas inte till mobilen.

Hur gör man i webbshopen för att inkludera barn i bilpaketet?

Barn som är 10 år eller yngre reser gratis på nattåg tillsammans med sin förälder i samma sovkupé om man inte köper en egen sovplats åt barnet. (obs! ett barn med en vuxen/säng). Tågbiljetter som berättigar till gratis resa för barn får man vid biljettförsäljningen på stationer med service och per telefon till VR Kundservice. 11–16 år gamla barn har en egen sovplats när de reser i en sovvagn. När man väljer passagerare räknas de med i antalet vuxna.  

I hur god tid kan man köpa ett bilpaket?

Vr.fi meddelar åt dig när bilpaketet för det valda datumet kan köpas. Webbshopen meddelar också ifall tidtabellerna för den valda tidpunkten inte ännu är publicerade. För de mest populära säsongerna meddelar vi skilt på vr.fi samt i Veturi-nyhetsbrev då biljetterna kommer till försäljning.

Jag ska resa med mitt lilla barn i en sovvagn, men jag är rädd att barnet ska falla ur sängen. Vad ska jag göra?

I sovvagnarna kan de nedre (blå sovvagnar) eller nedre och mellersta bäddarna (i sovvagnar med två våningar) utrustas med ett skyddsnät så att barnet inte kan falla ur sängen. Man kan be om ett skyddsnät i samband med att man köper biljett vid stationens biljettförsäljning eller genom att ringa VR Kundservice, tfn 0600 41 901.

Visa alla

Upplev Lappland!

Sommaren i Lappland är full av upplevelser. Norra Finland är fullt av möjligheter för dig som vill vara aktiv mitt i sommaren. Den ljusa sommarnatten är som vackrast i Lappland. Vi har samlat tips för din Lapplandsresa.

Lappland-tips

Böle biltåg-station


Den nya BilTåg-stationen i Böle har öppnat. Bekanta dig med var den nya lastningsplatsen ligger och hur du hittar den.
BilTågens lastningsplatser