Aktuellt i tågtrafiken

27.12.2017

Förändringar i närtrafiken fr.o.m. 1.1.2018

Efter årsskiftet blir det lättare att resa i VR-närtrafiks område när åldersgränsen för barn höjs och det blir möjligt att resa gratis med barnvagn i VR:s närtrafiks område. Dessutom utvidgas HRT-området, och man kan resa till Träskända med både VR:s och HSL:s biljetter. I början av januari upphör försäljningen av HRT:s biljetter i VR:s kanaler. Läs mer nedan om förändringarna i januari.

HRT:s biljettförsäljning i VR:s kanaler slutar 1.1.2018

Från och med 1.1.2018 är det inte längre möjligt att köpa HRT-biljetter från VR:s biljettförsäljningar eller automater. HRT ansvarar för sina egna biljettförsäljningskanaler. Till VR:s egna närtåg (R-, G-, T-, D- och Z-tågen i riktning mot Tammerfors och mot Lahtis) får man biljetten enklast via applikationen VR Närtåg, i vr.fi-webbshop, från biljettförsäljningen på stationerna, från alla 600 R-kiosker i Finland eller från VR:s biljettautomat. Läs mer om närtrafikens tågbiljetter.

Ändringar i närtrafikområdet samt åldersgränsen för barn inom närtrafiken

Efter årsskiftet blir det enklare att resa i närtrafikområdet: åldersgränsen för barn höjs och man kan resa gratis med en barnvagn i VR:s närtrafikområde. Dessutom utvidgas HRT-området, och man kan resa till Träskända med såväl VR:s som HRT:s biljett. Läs mer om ändringarna nedan.

 

Höjd åldersgräns för barn och gratis resor med en barnvagn på närtågen

För att göra resandet i närtrafikområdet ännu smidigare höjer VR åldersgränsen för barn vid årsskiftet. Från och med den 1 januari är åldersgränsen sju år (tidigare fyra år). I fortsättningen reser barn mellan 7 och 16 år med barnbiljett, och barn under 7 år reser gratis i VR:s närtrafikområde.

Tågbiljetter och rabatter för barn

Samtidigt blir det enklare att resa med en barnvagn. Från och med den 1 januari 2018 reser man gratis i närtrafikområdet med ett barn mellan 0 och 6 år i en sittvagn eller barnvagn. Ingen biljett behövs.

Barnvagn på tåget

Närtrafikområdet omfattar både HRT:s och VR:s områden. Hittills har områdena haft olika praxis gällande åldersgränsen för barn samt barnvagn. I och med ändringarna blir det allt smidigare att resa med tåg i närtrafikområdet.

 

HRT-området utvidgas till Tusby och Sjundeå – nu kan du resa till Träskända med VR:s eller HRT:s biljett

Närtrafikområdet ändras den 1 januari 2018 då Tusby och Sjundeå ansluter sig till Helsingforsregionens trafik HRT. Efter detta kan du resa till Sjundeå station samt Jokela station i Tusby med HRT:s biljett.

Träskända hör även i fortsättningen till VR:s närtrafikområde, men ligger mitt i HRT-området. För att resandet ska vara så enkelt som möjligt kan du från och med den 1 januari 2018 resa mellan Träskända och stationerna i HRT-området med både HRT:s och VR:s biljetter. Detta gäller Haarajoki, Saunakallio, Ainola och Träskända stationer. Observera dock att du behöver en tågbiljett till VR:s närtrafik när du reser mellan Träskända och de övriga stationerna i VR:s närtrafikområde.

Reser du i HRT:s eller VR:s närtrafikområde? Bekanta dig med närtrafikens ruttkarta.

 


 

15.12.2017

Jultågen fylls snabbt – se avvikande tidtabeller

Jultågen fylls i rask takt – de populäraste natt- och dagtågen inför julen börjar bli slutsålda, men i returtrafiken finns det fortfarande gott om platser. Se julens avvikande tidtabeller nedan. De exakta tidtabellerna hittar du alltid enklast med hjälp av tidtabellssökningen.

 

Fjärrtrafik

 • Dagen före julafton, lördagen den 23 december, har dagtågen rikligt med extra turer jämfört med en vanlig lördag.

 • På julafton, söndagen den 24 december, minskar trafiken efter middagen och stannar av helt framemot kvällen.

 • På juldagen, måndagen den 25 december, startar trafiken igen så småningom före middagen.

 • På annandag jul, tisdagen den 26 december, trafikeras enligt söndagstidtabeller.

 • På nyårsaftonen, söndagen den 31 december, gäller söndagstidtabeller, och på eftermiddagen och på kvällen finns det färre turer än under en vanlig söndag.

 • På nyårsdagen, måndagen den 1 januari, följer tågen söndagstidtabeller.

 • På trettondagsafton, fredagen den 5 januari, trafikeras enligt fredagstidtabeller (med vissa undantag).

 • På trettondagen, lördagen den 6 januari, gäller lördagstidtabeller.

Liksom under tidigare år har nattågsturerna utökats med ett flertal extra turer (Helsingfors–Kolari/Rovaniemi) under hela säsongen.

 

Närtrafik

 • På julafton, söndagen den 24 december, gäller söndagstidtabeller, och trafiken upphör ungefär kl. 18. Kl. 17–18 ersätts de vanliga A-, U-, N- och R-tågen med extra L- och T-tåg.

 • På juldagen, måndagen den 25 december, gäller söndagstidtabeller, och trafiken startar igen så småningom efter kl. 9. T-tåget har tidigare avgångar, den första avgången från Riihimäki är kl. 5.09. På kvällen avgår dessutom ett extra N-tåg från Helsingfors kl. 23.57. 

 • På annandag jul, tisdagen den 26 december, trafikeras enligt söndagstidtabeller.

 • På nyårsaftonen, söndagen den 31 december, gäller söndagstidtabeller, och ett extra N-tåg avgår från Helsingfors kl. 23.57.

 • På nyårsdagen, måndagen den 1 januari, följer tågen söndagstidtabeller, och på efternatten körs extra turer.

 • På trettondagsafton, fredagen den 5 januari, trafikeras enligt fredagstidtabeller.

 • På trettondagen, lördagen den 6 januari, gäller söndagstidtabeller, och dessutom avgår N-tåget från Helsingfors kl. 23.57.

 


 

16.10.2017

Julens resor säljs nu!

De efterlängtade julresorna börjar säljas måndagen den 16 oktober. De biljetter till inrikes fjärrtåg som släpps på måndag kan köpas till den 7 januari. Nästa dag kan biljetterna alltid köpas för en dag till, till exempel:

 • Tisdagen den 17 oktober 2017 kan resorna köpas till den 8 januari 2018.

 • Onsdagen den 18 oktober 2017 kan resorna köpas till den 9 januari 2018.

 • Torsdagen den 19 oktober 2017 kan resorna köpas till den 10 januari 2018.

I webbshoppen vr.fi ser du hur långt framåt biljetterna kan köpas.

Sportlovsresorna börjar säljas fredagen den 24 november. Målet är att tågbiljetterna i fortsättningen ska kunna köpas till slutet av de gällande tidtabellernas giltighetstid.

Julens biljetter i webbshoppen

 


 

16.6.2017

Nya tidtabellsperiod 19.6–9.12.2017

Från och med midsommarveckan lägger vi till 45 tågturer i veckan i olika delar av Finland. Nya tågturer åker från Tammerfors till Österbotten och Uleåborg, men turer läggs till även mellan Helsingfors och Åbo.

Tidtabellerna runt middagstid mellan Helsingfors och Tammerfors ändras så att tågen stannar även vid de mellanliggande stationerna: Tavastehus, Riihimäki, Lempäälä och Toijala. Fr.o.m. 19.6.2017 stannar totalt 49 tåg i Tavastehus på vanliga vardagar, 23 mot Tammerfors och 25 mot Helsingfors och Tavastehus.

Fr.o.m. 19.6 passar tågtrafiken bättre in med flygtrafiken. Nattågens tidtabeller förbättras både tidigt på morgonen och sent på kvällen för att bättre passa in med avgående flyg.

Tidtabeller:

 


 

16.6.2017

Böle station stängs 19.6 – tillfällig station i bruk

Nya passager tas i bruk vid Böle station fr.o.m. 19.6.2017, då den gamla stationsbyggnaden stängs helt för resenärer. I fortsättningen betjänar en tillfällig station i Böle som togs i bruk 3.4.

Resenärer som åker via Böle uppmanas observera de ändrade passagerna och följa skyltningen på stationen. Till exempel gångförbindelsen från Semaforbron till stationstorget stängs, då den gamla stationen och torget framför stationen blir byggplatsområde.

Den tillfälliga stationen i Böle

Den tillfälliga stationen har tre VR-biljettautomater, och man kan också köpa VR:s biljetter från R-kiosken på stationen. Stationen fungerar även som väntrum. Följe- och taxitrafiken, cykelparkeringen och assistanspunkten finns i fortsättningen vid den tillfälliga stationen, vid Veturitorget.

Specialarrangemangen fortsätter till hösten 2019, då den nya stationen i Böle och Tripla-köpcentret öppnar.

Böle tågstation