Med tåg i huvudstadsregionen

tag i huvudstadsregionen

 

Närtågen i huvudstadsregionen trafikerar huvudbanan mellan Helsingfors och Tammerfors, kustbanan mellan Helsingfors och Sjundeå, ringbanan mellan Helsingfors och flygplatsen samt genbanan mellan Helsingfors och Lahtis.
 

Inom närtrafikområdet används två olika betalsystem, HRT och VR:s närtrafik. En HRT-biljett gäller så länge hela tågresan görs inom HRT-området. Om en del av resan sker inom VR:s närtrafikområde ska man köpa en biljett för VR:s närtrafik för hela resan. Det går inte att använda en HRT-biljett som delbetalning för resan. Om tågresan påbörjas eller avslutas utanför dessa områden behöver man en biljett för VR:s fjärrtrafik för hela resan. En karta över områdena finns på den här sidan.

Både fjärr- och närtåg stannar på en del av stationerna (Tammerfors, Lempäälä, Toijala, Tavastehus, Riihimäki, Lahtis, Kyrkslätt, Alberga, Dickursby, Böle, Helsingfors). Om du åker fjärrtåg ska du kontrollera att du har en giltig biljett till fjärrtrafiken.

 

Närtrafikens tidtabeller

Närtrafikens tidtabeller finns i webbshopen, i VR Matkalla-mobilappen och under Närtrafikens tidtabeller enligt station och förbindelsesträcka.

 

Närtrafikens tågbiljetter

Enkelbiljett till VR:s närtrafik

Du kan köpa biljetter till närtrafikområdet i biljettautomater, med en smarttelefon i VR Matkalla-appen och på stationerna.

Priser på enkelbiljetter till närtrafikområdet

 

HRT Enkelbiljett

Inom HRT-området kan du köpa enkelbiljetter i VR:s och HRT:s biljettautomater och på stationerna. Det går också att köpa en enkelbiljett genom att läsa av resekortet med resekortsläsaren i tåget.

Priserna på enkelbiljetter till HRT-området finns på HRT:s webbplats.

 

Seriebiljetter till VR:s närtrafik

Du kan köpa en seriebiljett för 10 enkelresor i närtåg inom valda zoner. Med biljetten kan du resa i båda riktningar mellan de stationer som nämns på biljetten.

Seriebiljetten gäller i två månader och kan köpas i VR Matkalla-mobilappen och webbshopen beta.vr.fi, samt i en VR-biljettautomat, på en station, via VR Kundservice eller i en R-kiosk.

 

HRT:s 1–7 dygnsbiljett

På HRT-området kan du också resa med en förmånlig 1–7 dygnsbiljett, som gäller för obegränsat antal resor.

Du kan köpa en 1-dygnsbiljett i bussar och spårvagnar och en 1–7 dygnsbiljett från automater och försäljningsställen.

 

Periodbiljett till VR:s närtrafik

Med en periodbiljett till närtrafiken reser du förmånligt i närtrafikområdet när du åker tåg regelbundet. Du kan köpa biljetten i VR:s webbshop, från biljettförsäljningen på stationerna eller per telefon via VR Kundservice. Om du vill kan du lösa in biljetten i en R-kiosk efter att du har bokat den per telefon.

Priserna på närtrafikens periodbiljetter hittar du enkelt i webbshopen.

 

HRT Resekort

HRT:s resekort kan köpas från HRT:s serviceställe. Det går att ladda kortet med tid och värde där HRT-biljetter säljs samt i VR:s och HRT:s biljettautomater på metro- och tågstationerna.

HRT Resekort (HRT)

 

Service på närtågen

Olika typer av tågmateriel används inom närtrafiken. Den modernaste servicen och obehindrad påstigning för bland annat rörelsehindrade och resenärer med barnvagnar finns på VR:s Sm4-stadståg med lågt golv och på Vagnpark Ab:s Sm5-tåg (Flirt). Låggolvstågen är markerade med grönt i närtrafikens tidtabeller.

Du kan bekanta dig med all service på närtågen under Tåg och vagnar.

Rörelsehindrade
Se service för funktionshindrade
låggolvstågen är tillgängliga  
barnvagnar
Se resa med barnvagn

lätt att stiga av och på låggolvtåg

äldre tåg: barnvagnar måste lyftas ombord, inga tvillingvagnar
Sällskapsdjur
Se resa med sällskapsdjur
i sällskapsdjursavdelningarna på alla tåg Sällskapsdjursavdelningarna är placerade så att allergiska resenärer kan resa bekvämt i ändarna av tåget.
Cyklar
Se transportera cyklar
Det går att ta med cyklar på närtåg. Cyklar får tas med på närtåg utan avgift.

 

Av säkerhetsskäl avrådes användning av rullskridskor på tågen och plattformsområdena.

 

112-ikoniTänk på din säkerhet

Ring 112 i nödsituationer

Lämna inte tåget om något avvikande händer, utan vänta på tågpersonalens instruktioner. VR säkerhetscentral tfn 0800 132 323