Näin hankit viisumin Venäjälle

Kaikki Suomen kansalaiset tarvitsevat Venäjälle matkustaessaan viisumin. Asia kannattaa hoitaa kuntoon hyvissä ajoin ennen matkaa. Viisumi tarkoittaa käytännössä lupaa rajan ylittämiseen ja Venäjällä oleskeluun. Viisumit myöntää Venäjän konsulaatti. Viisumin valintaan vaikuttavat matkan kesto ja tarkoitus.

 

Minkälaisen viisumin tarvitsen?

 • Omatoimimatkailijalle sopii yleensä kertaviisumi.

 • Ryhmämatkalle lähtijälle ryhmäviisumi. Ryhmäviisumi myönnetään ryhmälle, jossa on vähintään 5 Suomen kansalaista.

 • Toistuvia liikematkoja varten on mahdollista anoa pidempiaikainen viisumi. Viisumin hinta riippuu siitä, mistä viisumia hakee ja kuinka pitkäksi aikaa.

E-viisumi ei toistaiseksi käy Allegro-junissa

 • Matkustajat eivät voi käyttää e-viisumia matkustaessaan rajan yli Allegro-junalla. Venäjän viranomaisten mukaan teknisestä valmiudesta johtuva viive on väliaikainen ja e-viisumi on tulossa myös junaliikenteeseen myöhemmin, arviolta viimeistään vuonna 2021.
 • E-viisumin laaja käyttöönotto vaatii Venäjän mukaan tarvittavan laitteiston kaikille rajanylityspaikoille. Junaliikenteessä tämä tarkoittaa Venäjän rajaviranomaisten mobiiliratkaisuja, jotka mahdollistaisivat e-viisumin tarkastuksen liikkuvassa junassa.

 • Seuraamme tilannetta ja kerromme eri kanavissamme, jos asiaan tulee muutoksia. Lisätietoa aiheesta (englanniksi).

Jalkapallon EM-kisoihin ilmainen FAN ID

 • Jos olet lähdössä Pietariin EURO2020 otteluita katsomaan sinun tulee tilata kisatapahtumaa varten ilmainen FAN ID joka korvaa myös viisumin. Lisätietoa Fan ID:sta (englanniksi)

Kuinka kauan kestää saada viisumi?

Viisuminen saaminen kestää tavallisesti noin kaksi viikkoa. Pikakäsittelymaksun maksamalla viisumin voi saada nopeammin.

 

Miten haen Venäjän-viisumia? 

Voit hakea viisumia suomalaisen matkatoimiston kautta tai Venäjän viisumikeskuksesta Helsingissä.

Viisumia varten tarvitaan kutsu vastaanottavasta organisaatiosta Venäjällä. Kutsun hankinta sisältyy matkatoimiston palveluun. Voit lähettää matkatoimistoon viisumia varten tarvittavat dokumentit postitse tai käydä paikan päällä.

Venäjän viisumikeskuksesta viisumia haettaessa kutsu pitää hankkia itse ja edellyttää käyntiä paikan päällä. Venäjän viisumikeskus veloittaa viisumin hintana vain viranomaismaksun. Matkatoimisto veloittaa viranomaismaksun lisäksi usein myös oman palvelumaksunsa.

Muista aina tarkistaa viisumin tietojen oikeellisuus ennen matkaa!

 

Mitä asiakirjoja tarvitsen, kun haen viisumia?

Viisumihakemukseen tarvitset liitteeksi seuraavat asiakirjat:

 • Allekirjoitettu viisumianomuskaavake

 • Passi, jonka tulee olla voimassa vielä puoli vuotta matkan jälkeen

 • Virallinen passikuva, joka on alle puoli vuotta vanha

 • Vakuutusyhtiön antama todistus siitä, että matkavakuutuksesi on voimassa

 • Venäjällä myös lapsella on oltava oma passi

 

Mitä pitää huomioida viisumin voimassaolosta?

Viisumin on oltava voimassa rajaa ylitettäessä. Tämä kannattaa huomioida erityisesti, kun matkustat Tolstoi-junalla yön yli. Juna ylittää rajan molempiin suuntiin matkustettaessa aina vasta lähtöpäivää seuraavana päivänä. Jos juna lähtee lähtöasemalta esimerkiksi keskiviikkona, viisumin tulee olla voimassa myös torstaina.

 

Miten viisumin tarkistus hoituu junassa?

Junassa matkalla Venäjälle täytetään ennen rajanylitystä vielä maahantulokortti kahtena kappaleena. Konduktööri tai vaununhoitaja jakaa maahantulokortit junassa. Toinen, Venäjän rajaviranomaisten leimaama kappale pitää olla mukana koko Venäjän-matkan ajan. Raja- ja tullitarkastus suoritetaan liikkuvassa junassa. Tarkastuksessa on esitettävä passi sekä viisumi.

 

Matkusta Venäjälle junalla

Tee matka Venäjälle tutustumaan kiehtovaan kulttuuriin, maistelemaan paikallisia herkkuja ja tekemään edullisia ostoksia. Junalla olet perillä nopeasti ja helposti keskellä kaupunkia. Tutustu Viipuriin, Pietariin tai Moskovaan matkakohteena ja osta liput nyt!

Venäjän viisumi -10% Lähialuematkoilta

Voit hakea viisumia useasta eri paikasta, Lähialuematkat tarjoaa sinulle VR:n asiakkaana 10%:n alennuksen Venäjän vapaa-ajan viisumista. Saat viisumin haettua sähköisesti alla olevan linkin kautta, joka sisältää alennuksen jo valmiiksi.

Viisumi Lähialuematkoilta

Venäjän-matkustuksen ABC

Oletko lähdössä ensimmäistä kertaa Venäjälle kokemaan maailman parhaat taidemuseot, teatterit ja konsertit tai nauttimaan erinomaisista ravintoloista, ostosmahdollisuuksista ja illanviettopaikoista?

Helpota matkasi suunnittelua ja tutustu Venäjän matkustuksen ABC:hen

Venäjän-liikenteen aikataulut

Edestakaisia Allegro vuoroja Helsingistä Pietariin on päivittäin neljä. Tolstoilla on yksi lähtö vuorokaudessa sekä Helsingistä että Moskovasta.

Katso Venäjän-liikenteen aikataulut