Viipurin nähtävyydet

Viipurissa voi aistia keskiajan tunnelmaa moderneilla mausteilla. Aikanaan Suomeen kuuluneesta Viipurista löytyy lukuisia muistoja suomalaisuudesta. Maisemasta voi bongata Alvar Aallon ja muidenkin suomalaisten arkkitehtuuria.
 

Kaupunkikuva on säilynyt entisellään, sillä uusien rakennusten tulee sopia kokonaisuuteen. Vanhoja rakennuksia riittääkin, tosin kaikkia ei ole vielä ehditty entisöidä. Joukosta löytyy hienoja helmiä, kuten Viipurin linna ja Pyöreä Torni, jotka ovat ehdottomasti tutustumisen arvoisia.

 

Keskiaikainen Viipurin linna

Viipurin linna on peräisin 1200-luvulta. Pienellä saarella sijaitseva keskiaikainen ritarilinna on ainoa laatuaan Venäjällä. Linnassa järjestetäänkin paljon keskiaikaisia festivaaleja ja turnauksia. Linnassa toimii museo, jossa voi tutustua tarkemmin linnan historiaan.

 

Viipurin vanha kaupunki

Viipurin linnoitus eli vanha kaupunki sijaitsee Viipurin linnan viereisellä niemenkärjellä. Vanhassa kaupungissa on upeita jugendkerrostaloja ja 1600-luvulta peräisin olevia taloja. Osa taloista on entisöity, mutta valtaosa on päässyt rappeutumaan.

 

Viipurin taidemuseo

Viipurissa toimiva taidemuseo on Pietarin Eremitaasin sivutoimipiste. Museossa on vaihtuvia näyttelyitä, luentoja ja koulutusta, kuten lasten kuvataidekoulu. Itse rakennuskin on näkemisen arvoinen. Sitä on verrattu Akropoliin kauniin pylväikkönsä ja sijaintinsa takia. Myös rakennuksen valkoiseksi rapatut seinät muodostavat vahvan ja näyttävän kontrastin ympäristöön.

 

Alvar Aallon kirjasto

Viipurin kaupunginkirjasto on Alvar Aallon suunnittelema, ja sitä pidetään arkkitehtuurisena helmenä. Kirjaston sisälle kannattaa kurkata. Kirjaston remontti valmistui 2013. Tiloissa voi ihailla Aallon muotoilua, joka todella toimii ja mahdollistaa luonnonvalon pääsyn kaikkiin tiloihin. Arkkitehtuurin ihastelun lisäksi tiloissa voi nauttia konserteista ja taidenäyttelyistä.

 

Pyöreä torni

Kauppatorilla sijaitseva Pyöreä Torni on säilynyt 1500-luvulta saakka aktiivisten asukkaiden ansiosta. Torni rakennettiin aikoinaan tykkitorniksi, mutta jo 1900-luvun alussa se muutettiin kahvilaksi, jollaisena se toimi edelleen. Ilmeikäs torni syvine ikkunaholveineen ja seinämaalauksineen on näkemisen arvoinen.

 

Lisää vinkkejä Viipurin nähtävyyksistä löydät Tripadvisorista.

Lähde Viipuriin!

Päivä Monrepos’n puistossa