Vammaispalvelut

Huomioimme palvelussamme eri vammaisryhmät tarjoamalla matkustusta helpottavia palveluita kullekin asiakasryhmälle.
 

Avustuspalvelu


Tarvittaessa voit saada avustusta junamatkan yhteydessä kaikilla palveluasemilla. Avustamisvarauksen voit tehdä viimeistään 36 tuntia ennen matkan alkua.

Tutustu avustuspalveluun

Kysy konduktööriltä


Jos sinulla tulee kysyttävää, ota yhteyttä konduktööriin. Hän on junassa turvaamassa matkasi onnistumisen.

VR Asiakastuki auttaa


Maksuttomasta palvelunumero saat hoidettua kaikki matkaan liittyvät palvelut, junalipun ostamisesta asemien avustamispalvelun tilaamiseen.

Voit soittaa maksuttomaan VR Asiakastukeen puh. 0800 166 888.
Avoinna ma–pe klo 5–22 ja la–su sekä arkipyhinä klo 7–22.

Ennen matkaa

Otamme esteettömän liikkumisen näkökohdat huomioon junaliikenteessä mm. uuden kaluston hankinnassa ja vanhan kaluston uudistamisessa. Osallistumme eri sidosryhmien kehittämis- ja tutkimushankkeisiin, joilla parannetaan palveluiden esteettömyyttä.

 

Suosituksia esteettömän matkan turvaamiseksi

 1. Varmista etukäteen vammaispalveluiden saatavuus suunnittelemallasi yhteysvälillä.

 2. Jos tarvitset pyörätuolipaikan, varaa se mahdollisimman hyvissä ajoin, sillä vammaispaikkoja on junavuoroissa rajallinen määrä.

 3. Jos haluat tiedustella asemien avustuspalvelua, ota yhteyttä VR Asiakaspalveluun viimeistään 36 tuntia ennen matkan alkua. Avustuspalvelut

 4. Ole realisti oman avuntarpeesi suhteen erityisesti, mikäli et pysty kävelemään tai nousemaan junaan tai junasta omin avuin.

 5. Varmista oma saattoapu, mikäli haluat käyttää junavuoroja, joissa ei ole vammaispalveluita. Tarkista oikeus maksuttomaan saattajaan.

 

Asemasivuilta saat tietoa eri asemien vammaispalveluista. Sivuilta kannattaa tarkistaa lähtö- ja määräaseman palvelut, ja erityisesti se, onko asemien laituri korotettu vai ei.

 

Lipputietoja

Vammaismatkustajana voit matkustaa kaukoliikenteessä Peruslipulla tai Säästölipulla. Varauduthan todistamaan junassa oikeutesi saattajaan. Lue lisää saattajalipusta

 

Asemalla

Saapuminen asemalle

Saavu asemalle hyvissä ajoin.

Lähtö- ja saapumisaseman palveluvarustuksen ja aseman aukioloajan voit tarkistaa Asemien palveluista. Suurimmalla osalla asemista ei ole henkilökuntaa tai lipunmyynnin aukioloaika on rajoitettu.

Useimmilla rautatieasemilla on tarjolla vammaismatkustajille erillisiä pysäköintipaikkoja asemarakennuksen läheisyydessä. Asemien pysäköintipaikkojen ja mahdollisten vammaispaikkojen sijainnit on kerrottu kunkin aseman sivulla.

Rautatieasemien lipunmyyntitiloja uudistettaessa on otettu huomioon pyörätuolimatkustajien asiointimahdollisuus. Myös jonotusnumerotelineet sekä uudet lipunmyyntiautomaatit ovat pyörätuolimatkustajien ulottuvissa.

 

Avustaminen asemalla

1. Kun olet varannut avustajan asemalla, tule paikalle hyvissä ajoin, viimeistään 20 minuuttia ennen junan lähtöä.

 

Avustaminen asemalla 2. Avustamispiste on merkitty asemalla kansainvälisellä merkillä. Voit  tarkistaa avustamispisteen sijainnin asemakohtaisesti Asemat-osiossa. Turvallisuussyistä henkilökunta ei voi nostaa vammaista pyörätuoliin tai pyörätuolista. Useimmilla asemilla toimii asiakasinformaatiojärjestelmä, jota kautta saat tietoa junien kulkuajoista kuulutuksin ja näyttötaulujen välityksellä. Muutokset ovat mahdollisia, ja niistä ilmoitetaan kuulutuksin ja näyttötauluissa.

Tutustu tarkemmin avustamispalveluun

 

Laiturilla

Suurimmilla asemilla liikkuminen laitureille ja laiturilta toiselle on esteetöntä. Laiturialueelle ajaminen kulkuneuvolla on kielletty kaikilla asemilla.

Osalla asemista on ns. korkeat laiturit (korkeus 550 mm), joilta pyörätuolimatkustajan on mahdollista siirtyä InterCity-juniin tai lähiliikenteen matalalattiajuniin omatoimisesti. Korkeat laiturit voit tarkistaa asemakohtaisesti Asemien palveluista

 • Liikkuessasi asema-alueella sähköpyörätuolilla tai inva-mopolla noudata erityistä varovaisuutta varsinkin raiteiden tasoylikulkua käyttäessäsi.
 • Pääsääntöisesti asemien laiturialueella on radansuuntainen varoitusviiva. Vammaisen matkustajan turvallisuuden takaamiseksi viiva tulisi ylittää vasta, kun juna on pysähtynyt laiturille.
 • Suurimmilla asemilla on liikkumista helpottamassa laiturihissit. Asemakohtaista tietoa saat asemien omilta sivuilta.
 • Sähköisestä opastetaulusta voit tarkistaa vaunun sijainnin ja siirtyä laiturilla oikean sektorin kohdalle.

 

Junaan nousu

Vammaispalveluilla varustettuun junaan voit tarvittaessa nousta invaramppia pitkin ilman avustusta (InterCity-junat) tai nostimen avulla. Tämä edellyttää, että asemalla on korotetut laiturit, jolloin junan sisäänkäynti ja asemalaituri ovat samalla tasolla. Tarkista asemien laituritiedot ennen matkalle lähtöä.

 • Pendolinon pyörätuolinostinta käyttää junan konduktööri, joka tarvittaessa avustaa myös InterCity-junien invaramppien käytössä.
 • Pendolinon pyörätuolinostimella voi turvallisuussyistä nostaa vain pyörätuolissa istuvaa matkustajaa.
 • Invamopo ei mahdu Pendolinoon.
 • Käytämme junissamme vain ko. tarkoitukseen hyväksyttyjä ramppeja ja nostimia. Katso eri junatyyppien vammaispalvelut
 • Jos nouset junaan väliasemalta, pyri ennakoimaan oman vaunusi paikka laiturimerkkien perusteella, jolloin konduktöörin on helpompi havaita sinut ja avustaa junaan nousussa.
 • Vastuu vammaisen matkustajan apuvälineen (pyörätuolin yms.) käytöstä junaan noustaessa ja junasta noustaessa on aina vammaisella itsellään tai hänen saattajallaan.
 • Avustuspalvelua käyttäessäsi avustaja saattaa sinut istumapaikallesi saakka junan lähtöasemalla.
 • Noustessasi junaan väliasemalta avustaja varmistaa turvallisen junaan nousun vaunusi kohdalta, mutta ei turvallisuussyistä voi saattaa sinua istumapaikalle asti.

 

Matkan aikana junassa

 • Kaukojunissa on saatavilla vammaispalveluita joitakin pika- ja taajamajunia lukuun ottamatta.

 • Vammaisena voit pyytää junan henkilökuntaa avustamaan ravintolatuotteiden ostossa, mikäli junassa on ravintolavaunu.

 • Junissamme on informaatio- ja kuulutusjärjestelmä, joka antaa tietoa junan kulusta ja pysähdyspaikoista. Kuulutustiedot näkyvät InterCity- junissa ja Pendolinoissa myös näyttöruuduissa.

 

Hengityskoneen käyttö junassa

Hengityskonetta matkana aikana käytettäessä tulee erityisesti ottaa huomioon, että pc-pistokkeiden virransyöttö ei ole katkeamatonta. Hengityskoneen tulee aina olla kytkettynä virtaan akun kautta.

Näkövammaiset

 • Uuden kaluston penkit on numeroitu pistekirjoituksella ja merkitty värikontrasteilla vaunuosaston ulko- ja sisäpuolella.

 • Junien sisustusvärityksessä on käytetty vastavärejä oviaukkojen ja seinien, ovien avausnappien sekä rappusten erottamisessa.

 

Opas/avustuskoiran kanssa matkustavat

 • Suosittelemme matkustusta lemmikkiosastossa tai sen viereisillä paikoilla.

 • Opas- tai avustuskoiran kanssa voi matkustaa myös InterCity-junan palveluvaunun alakerrassa ja Pendolinon palveluvaunussa.

 • Makuuvaunussa opaskoira matkustaa maksutta opastettavansa kanssa päätyhytissä, joka tulee varata kokonaan omaan käyttöön.

Junamatka opaskoiran kanssa matkustettaessa.

 

Kuulovammaiset

 • kuulovammaisten apuvälineiksi vaunuissa on ns. induktiosilmukoita, joiden avulla kuulolaitetta käyttävät kuulevat junan kuulutukset. Laitteisto löytyy InterCity-junien kaksikerroksisten palveluvaunujen alakerrasta avo-osastosta.

 • Kuulokoiran kanssa suosittelemme matkustusta lemmikkiosastossa tai sen viereisillä paikoilla.

 • Kuulokoiran kanssa voi matkustaa myös InterCity-junan palveluvaunun alakerrassa ja Pendolinon palveluvaunussa.

 

Liikuntavammaiset

 • liikuntavammaisille on varattu palveluita eri junatyypeissä. 
 • Liikuntavammaisen matkustajan junamatkalla tarvitsemat apuvälineet kuljetetaan matkatavarana maksutta junissa, joissa on vammaispalvelut tai kun vammainen matkustaa yhdessä oman saattajansa kanssa.
 • Avustajakoiran kanssa matkaavalla on oikeus matkustaa palveluvaunujen vammaispaikoilla.
 • Liikuntavammainen voi matkustaa palveluvaunujen vammaispaikoilla myös lemmikkieläimen kanssa. Lemmikistä peritään tuolloin normaali lemmikkimaksu.
 • Hengityskonetta matkana aikana käytettäessä tulee erityisesti ottaa huomioon, että pc-pistokkeiden virransyöttö ei ole katkeamatonta. Hengityskoneen tulee tällöin aina olla kytkettynä virtaan akun kautta.
 

Matkan jälkeen

 • Konduktööri auttaa pyörätuolilla matkustavaa junasta poistumisessa, mikäli junassa on vammaispalvelut.

 • Mikäli olet tilannut avustajan matkasi määräasemalle, avustaja tulee hakemaan sinut paikaltasi, jos asemasi on samalla junan pääteasema. Jos jäät pois junavuoron väliasemalla, avustaja tulee sinua vastaan laiturille. Avustaja odottaa sinua laiturialueella mahdollisimman lähellä ilmoitettua vaunun pysähtymispaikkaa.

 • Mikäli junassa ei ole vammaispalveluita, tulee matkustajalla olla mukanaan oma avustaja, joka auttaa häntä junasta poistumisessa.

 • Junan inva-nostinta käyttää junan henkilökunta.

 

Pyörätuolin maksimimitat

Pyörätuolin maksimimitat kannattaa huomioida junamatkaa suunnitellessa:

Leveys 800 mm
Pituus 1250 mm
Korkeus 1375 mm
Kääntöympyrä 1500 mm

Painoraja on 250 kg, mukaan lukien pyörätuolilla liikkuva henkilö.

EU:n vammaiskortti

A-merkintäisellä EU:n vammaiskortilla voit todistaa oikeutesi maksuttomaan saattajalippuun VR:n kauko- ja lähiliikenteen junissa.

Maksuttoman saattajalipun voi hankkia vr.fi-verkkokaupasta, puhelimitse VR:n asiakaspalvelusta 0800 166 888 tai aseman lipunmyynnistä.

A-merkintäisen vammaiskortin lisäksi näkövammaiskortti ja pyörätuoli oikeuttavat edelleen maksuttomaan saattajalippuun.

Lisätietoa kortista ja sen myöntämisperusteista löydät osoitteesta: www.vammaiskortti.fi

Tarkista VR:n lähiliikennealue tästä.

Ratatöiden vaikutukset pyörätuolilla liikkuvalle asiakkaalle

Ratatöiden takia osa junavuoroista ajetaan linja-autoilla, joissa ei ole tarjolla vammaispalveluita.

Järjestämme sinulle taksikuljetuksen, mikäli liikut pyörätuolilla ja valitsemasi junavuoro on ratatöiden vuoksi korvattu bussikuljetuksella eikä sinulle löydy sopivaa, korvaavaa junavuoroa. Matkan suunnitteluun ja taksikuljetuksen tilaamiseen saat apua maksuttomasta asiakaspalvelunumerostamme, p. 0800 166 888 (ma–su klo 5–22).

Lähiliikenteen ramppipalvelu

Pyörätuoliasiakkaana voit tilata avustuspalvelun Z- ja R- junien pysähtymisasemille aikaisintaan 36 h tai viimeistään 2 h ennen matkaa.

Voit tilata avustuksen maksuttomasta puhelinnumerosta p. 0800 166 888 tai sähköpostin välityksellä osoitteesta ramppipalvelu@vr.fi. Palvelu on käytössä ma–su klo 5–22.

Tutustu palvelun aluekarttaan

Avustuspalvelu Allegro- ja Tolstoi-junien asemilla

Allegro- ja Tolstoi-junien Suomen asemille on mahdollista tilata avustuspalvelu normaalin kotimaan kaukoliikenteen käytännön mukaisesti.
Lue ohjeet avustuspalvelun tilaamisesta.

Allegron Pietarin asemalle avustamisen voi varata viimeistään 24 tuntia ennen matkaa. Varaa soittamalla alla olevaan numeroon:

Venäjältä:
+7 (800) 775-00-00 
numerovalinta 1 (Venäjän sisäiset soitot ovat ilmaisia)
Muualta maailmasta:
+7 (499) 605-20-00
(oman operaattorin hinnaston mukaisesti)

 

Katso myös

Rautatievastuuasetus