Tsaarien juhlajuoma

Venäläinen samppanja on klassikkotuliainen, jolla on yllättävän pitkä historia.

Kuohuviini liittyy erottamattomasti juhliin ja merkkipäiviin Venäjällä. Monilla Venäjän-kävijöillä on siitä lukuisia muistoja, etenkin kulttuuriin ja kaviaariin yhdistettynä.

Venäläiset itse näyttävät suhtautuvan šampanskojeensa ristiriitaisemmin.
”Meille nuoremmille Šampanskoje edustaa menneisyyttä, nostalgista muistoa neuvostoajoista, joista en itse juuri tiedä”, sanoo 1980 syntynyt baarityöntekijä Sofia Balahina.

Hänen työpaikallaan venäläiset kuohuviinipullot poksahtelevat päivittäin.

Kuplivaa ravistellaan

Monet tuntevat venäläisen kuohuviinin yhden brändin nimellä, Sovetskoje Šampanskoje. Mutta genre on paljon laajempi. Useimmista elintarvikeliikkeistä löytyy nykyään häkellyttävän laaja kuohuviinivalikoima, josta enää noin 40 prosenttia kuuluu Sovetskoje-brändille. Myös Pietarissa valmistetaan kuohuviiniä, pitkälti klassisen Sovetskojen oloista ja makuista Rossiskoje Šampanskojea.

Venäläisyritys Federalnaja Produktivnaja Kompanija välittää maailmalle venäläisiä viinejä. FPK:n hotelli- ja ravintola osaston johtaja Konstantin Zhukov muistuttaa, että venäläinen viini ei ole pelkkää Sovetskoje Šampanskojea, joka tosin tunnettaneen maailmalla parhaiten. Tunnettuudelle on syynsä.

”Sovetskoje Šampanskoje kehiteltiin kaikkien yhteiskuntaluokkien saataville vuonna 1928, jolloin samppanja oli todellinen luksustuote. Alun perin viini tuotettiin Abrau-Durson kylässä Krasnodarin alueella. Vuoteen 1936 mennessä valmistusteknologia oli levinnyt kaikkialle Neuvostoliittoon”, kertoo Zhukov.

Sodat ravisuttivat hyvään alkuun päässyttä tuotantoa. Sen jälkeen Neuvostoliiton romahdus teki lähes selvää uudelleen jaloilleen nousseesta teollisuudesta.
Viinituotannon nykytilaa Zhukov luonnehtii hyväksi.

”Takana on pitkä ja mutkainen historia. Käännekohta oli vuosi 2010, jolloin oma tuotanto lähti taas vahvaan kasvuun.”

Pariisissa palkittu

Venäläisissä juomissa on pitkä lähituotannon perinne. Viiniin on käytetty niin marjoja ja hedelmiä kuin hunajaa ja leipääkin.

Ensimmäiset rypälelajikkeet tulivat Venäjälle 900-luvulla Konstantinopolista Kiovan prinssi Olegin mukana, mutta vasta kristinusko ehtoollisviineineen takasi suosion kansankin keskuudessa. Teollisuudeksi viininvalmistus muotoutui Pietari Suuren aikana 1700-luvulla.

Venäläinen kuohuviini saakin kiittää tsaareja syntymästään. Vuonna 1870 Abrau-Durson kylään rakennettiin kuohuviinitehdas tsaari Aleksanteri II:n käskystä. Ja jo heti vuonna 1900 Novi Svet -samppanja voitti Grand Prix de Champagne -palkinnon Pariisin maailmannäyttelyssä.

Kuohuviinien erot syntyvät niissä käytetyistä raaka-aineista ja salaisista valmistusmenetelmistä, joissa on yhdistetty oman maan osaaminen ja viinimaista tuotu tietotaito. Näin myös Venäjällä.

”Venäläinen samppanja syntyy keveästä Chardonnaysta, sensuellista Aligotésta, raikkaasta Sauvignonista, hedelmäisestä Rieslingistä sekä Pinot’sta, joka yhdessä Chardonnayn kanssa luo sen hurmaavan kukkaistuoksun”, Zhukov listaa.

Kuplat tanssahtelevat

Kuohujuoma sopii miltei minkä tahansa ruoan seuraksi.

”Ehkei sentään sillin ja säilykkeiden”, Zhukov toppuuttelee.

Puolimakea ja makea šampanskoje maistuvat niin miedon juuston, leivonnaisten ja hedelmien kuin makeisten ja jäätelönkin kera.

Mikä tahansa lasi ei kuohuvalle kelpaa. Venäläisittäin tulppaanin muotoinen kristallilasi tarjoaa kuplille tilan tanssia. Kapea kaula nostaa lasin korkeuksiin, vapauttaen juoman tuoksun ja maun.

Kaatamisellakin on sääntönsä, muistuttaa Zhukov.

”Lasi kallelleen, ja juoma kahdessa osassa, jotta vaahto asettuu.”

Jo ennen ensihörppyä kuuluu ihailla kuplien kauneutta ja hengittää tuoksuja.

 

Lainaus Teollisuudeksi viininvalmistus muotoutui Pietari Suuren aikana 1700-luvulla.