Täydellisen reilimatkan resepti

reilimatka

 

Interrailille voi lähteä monella kokoonpanolla ja monessa iässä.

 

Itsenäinen, omassa seurassaan viihtyvä tyyppi hyppää junaan yksin, sillä juttuseuran löytäminen reissun varrella ei ole ongelma. Mikäli matkaan lähtee ystävän tai kumppanin kanssa, on olennaista keskustella reilitoiveista etukäteen. Näin vältetään monta turhaa, nälkäisenä tai väsyneenä käytyä riitaa.

Perhereili ei ole hullumpi idea: alle 12-vuotiaat lapset matkustavat aikuisen seurassa ilmaiseksi (kaksi lasta yhtä aikuista kohden). Rattaissa istuvan lapsen kanssa reilaamisessa on haasteensa, sillä kansainvälisillä rautatieasemilla ei välttämättä ole hissejä.

Matkalle kannattaa omaksua avoin, iloinen asenne. Lähditpä reissuun millaisessa seurueessa tahansa, edessä on taatusti unohtumaton matka.

 

Pakkaa

Reilirinkkaan ei kannata pakata mitään epäolennaista. Kukaan ei seuraa asuvalintojasi matkalla, joten muutama vaatekerta riittää. Pyykkäysmahdollisuuksia löydät matkan varrelta.

Valitse kevyitä materiaaleja ja rullaa vaatteet tiiviisti. Pue matkalle mukavat kengät ja viskaa rinkkaan korkeintaan littanat rantasandaalit. Älä unohda reilun kokoista huivia, joka on valttikorttisi monessa tilanteessa: se suojaa auringolta, lämmittää illalla ja toimii niin peittona kuin piknik-vilttinäkin. Tiukkaan viikattu kangaskassi puolestaan on näppärä lisä lyhyempiä päiväretkiä varten.

Vauvan puhdistuspyyhkeet ovat monikäyttöisiä reissussa, jos vesipistettä ei ole saatavilla. Myös vessapaperirullaa kannattaa kantaa mukana.

Hoe mielessäsi myös ”kännykkä ja lompakko” -mantraa. Muista puhelimen laturi, särkylääkkeet sekä mahdollinen lääkityksesi. Näillä pötkit jo pitkälle. Vihko, kynä ja laiha taskukirja ovat jo luksusta.

Lataa älypuhelimeen valmiiksi kattava karttasovellus. Datan siirto EU-maissa on nykyään edullista, joten voit käyttää sitä melko huoletta matkalla. Pätevä aikatauluapplikaatio on myös paikallaan.

Lataa Rail Planner App

 

Liiku

Tyyli on vapaa. Jos tahdot ahnehtia metropoleja antaumuksella, anna mennä. Jos taas suosit verkkaista tyyliä, se on ihan yhtä sallittua.

Tutustu Interrail-passien laajaan valikoimaan – tarjolla on paljon muutakin kuin klassinen kuukauden passi. Räätälöi matkan mitta tai junailupäivien määrä tarpeidesi mukaan. Vaikka reilaaminen vaatii joustavuutta, alustava matkasuunnitelma on hyvä tehdä jo kotimaassa. Joskus yöjuniin on tunkua, joten petipaikka makuuvaunusta kannattaa varata jo etukäteen.

On tärkeää huomioida, että Interrail-passi ei käy matkalippuna kaikissa junissa, vaan joissakin saatetaan periä lisämaksu. Tarkasta passin soveltuvuus ennen kuin loikkaat kyytiin.

Lue lisää Interrail-passeista

 

Majoitu

Moni reilaaja suosii budjettisyistä hostelleja. Niissä vuodepaikka kimppahuoneesta irtoaa maasta riippuen muutamalla kympillä, mutta kahden hengen huoneenkin voi saada sopuhintaan.

Älypuhelin ratkaisee monta majoituspulmaa. Jos siedät epävarmuutta, voit perata päivän hotellitarjoukset merkittävimmistä verkkomajoituspalveluista vasta kohdekaupunkiin saapuessasi. Viime hetkellä buukatessa voit saada laatua kohtuuhintaan.

Rohkein reilaaja tutustuu sohvasurffaussivustoihin ja ottaa yhteyttä paikalliseen majoittajaan. Kotimajoitus on oivallinen tapa tutustua paikallisiin, eikä yöpyminen maksa senttiäkään.

Myös asunnon tai huoneen vuokraaminen on hyvä idea, sillä eritasoisia kohteita voi löytää mistä Euroopan kaupungista tahansa.

 

Etsitkö majoitusta? Kokeile seuraavia sivustoja:

Interrail.eu:n hostellihaku

Hotels.com

Airbnb.com