Saattajalippu

Huomioimme palvelussamme eri vammaisryhmät tarjoamalla matkustusta helpottavia palveluita kullekin asiakasryhmälle. Vammaispalvelut on merkitty aikatauluihin inva-merkillä.
 


Vammaismatkustajana voit saada saattajalipun, kun matkustat kaukoliikenteessä Säästö- ja Peruslipulla. Kyseiset liput oikeuttavat maksuttomaan saattajaan myös yöjunien makuupaikalla. Tutustu junien vammaispalveluihin.


Näkövammainen on oikeutettu maksuttomaan saattajaan ja hän voi maksutta ottaa mukaan opas-, avustus- tai kuulokoiran. Opas-, avustus- tai kuulokoiran kanssa matkaavalla on oikeus matkustaa pyörätuolipaikoilla.Tutustu tarkemmin junamatkaan opaskoiran kanssa.

 

Matkustaminen saattajan kanssa

Kun näkövammainen tai pyörätuolissa istuva liikuntavammainen asiakas matkustaa saattajan kanssa, saattajalla on oikeus maksuttomaan matkaan, myös yöjunien makuupaikalla. Saattajalla tulee olla valmiudet auttaa vammaismatkustajaa matkan aikana. Saattajan ja saatettavan tulee matkustaa kokonaisuudessaan sama yhteysväli.

 • Asiakkaalla on oltava aikuisen, lapsen, opiskelijan tai eläkeläisen junalippu. Myös alle 4-vuotiaalle näkö- tai liikuntavammaiselle tulee ostaa lastenlippu, jos hänen saattajalleen halutaan maksuton lippu. Saattajan on oltava yli 18-vuotias.

 • Pyörätuolissa matkustava alle 7-vuotias lapsi ja hänen saattajansa matkustavat veloituksetta VR:n lähiliikenteessä.

 • Saattajan maksuttoman lipun saa myös säästö- tai peruslipulla matkustava näkövammainen tai pyörätuolissa istuva liikuntavammainen asiakas.

 • Saat VR:n maksuttoman saattajalipun kaukoliikenteen lipuille. VR:n lähiliikenteen alueella riittää, että saatettavalla on matkaan oikeutettu lippu ja A-merkintäinen vammaiskortti. Katso myös lisätietoja HSL-alueen saattajalipusta.

 

Saattajaliput

Näkövammaisen tai pyörätuolissa istuvan liikuntavammaisen saattajalla on oikeus maksuttomaan matkaan kauko- ja lähiliikenteessä, myös yöjunien makuupaikalla.

Saattajan maksuton lippu tulee hankkia verkkokaupasta, aseman lipunmyynnistä, puhelimitse VR Asiakaspalvelun kautta tai junan konduktööriltä samalla kuin saatettavan vammaismatkustajan lippu.

Jos näkövammainen tai pyörätuolissa istuva liikuntavammainen on jo ostanut lippunsa itsepalvelukanavasta, saattajan lipun voi varata aseman lipunmyynnistä tai puhelimitse VR Asiakaspalvelusta.

 

Vammaismatkustajan ja saattajan liput verkkokaupasta

Näkö- tai liikuntavammaisena matkustajana voit ostaa junalipun verkkokaupasta. Jos olet oikeutettu saattajan maksuttomaan matkaan, voit nyt samalla lunastaa lipun saattajalle verkkokaupassa asioidessasi.

Toimi näin:

 • Valitse verkkokaupan hakuruudussa matkustajaksi (esim. aikuinen, eläkeläinen) ja klikkaa Lisää uusi matkustajatyyppi.

 • Valitse toisesta alasvetovalikosta matkustajatiedoksi Saattaja ja hyväksy saattajalipun ehdot klikkaamalla.

 • Sen jälkeen voit valita paikat itsellesi ja saattajallesi. Jos tarvitset pyörätuolipaikan, valitse sellainen verkkokaupan vaunukartalta ja saattajallesi paikka sen läheisyydestä. Sitten voit edetä lipun ostoon. Saattajalippu on maksuton.

 • Huomioithan, että pyörätuolimatkustajan saattajan paikkaa ei voi toistaiseksi hankkia mobiiliselaimen kautta.

 

Liikuntavammaiset

 • Pyörätuolipaikkoja ei varata muille kuin liikuntavammaisille tai -rajoitteisille matkustajille. Pyörätuolipaikkojen vieressä olevat paikat on varattu ensisijaisesti liikuntavammaisten saattajille. Jos liikuntavammainen haluaa istua tavallisella istumapaikalla, hän voi varata sellaisen pyörätuolipaikan sijaan.

 • Liikuntavammaisen matkustajan apuväline kuljetetaan matkatavarana maksutta junissa, joissa on invapalvelut tai kun vammainen matkustaa avustajan kanssa. Invamopo ei kuitenkaan mahdu Pendolino-junaan.

 • Vammaismatkustaja tai hänen saattajansa huolehtii pyörätuolin, invamopon tai muun apukulkuvälineen käytöstä junaan noustaessa sekä junasta poistuttaessa.

 • Kun liikuntavammainen matkustaa lemmikin kanssa, hänellä on oikeus matkustaa IC- ja Pendolino-junissa palveluvaunussa vammaispaikoilla, samoin kuin avustaja- tai opaskoiran kanssa.

 

Näkövammaiset

Paikkanumero pistekirjoituksella

Näkövamma on todistettava matkustettaessa maksuttoman saattajan kanssa

 • Näkövammaisten Keskusliiton jäsenkortilla (näkövammaiskortilla), kun haitta-aste on vähintään 65 %

 • Näkövammaiset Lapset ry:n jäsenkortilla (näkövammaiskortilla)

 • Lääkärintodistuksella, josta ilmenee, että näkövamma on vähintään 65 %

 • Suomen kuurosokeat ry:n jäsenkortilla

 

Matkustaminen opas- avustaja- tai kuulokoiran kanssa

 • Suosittelemme matkustusta lemmikkiosastossa tai sen viereisillä paikoilla.

 • Opas-, avustaja- tai kuulokoiran kanssa matkaavalla on oikeus matkustaa InterCity-junan palveluvaunun alakerrassa ja Pendolino-junan palveluvaunussa.

 • Opas-, avustaja- tai kuulokoirasta ei peritä erillistä lemmikkimaksua.

 • Opas-, avustaja- tai kuulokoira matkustaa kanssasi maksutta yöjunan makuuhytissä, myös esteettömässä makuuhytissä. Huomaathan, että koko hytti tulee silloin varata omaan käyttöön. Hytti hinnoitellaan tällöin edullisemmin kuin normaali yhden hengen hytti. Tarkemmat tiedot saat asiakastuestamme.

EU:n vammaiskortti

A-merkintäisellä EU:n vammaiskortilla voit todistaa oikeutesi maksuttomaan saattajalippuun VR:n kauko- ja lähiliikenteen junissa.

Maksuttoman saattajalipun voi hankkia vr.fi-verkkokaupasta, puhelimitse VR:n asiakaspalvelusta 0800 166 888 tai aseman lipunmyynnistä.

A-merkintäisen vammaiskortin lisäksi näkövammaiskortti ja pyörätuoli oikeuttavat edelleen maksuttomaan saattajalippuun.

Lisätietoa kortista ja sen myöntämisperusteista löydät osoitteesta: www.vammaiskortti.fi

Tarkista VR:n lähiliikennealue tästä.

Tutustu vammaispalveluihin!

Huomioimme palvelussamme eri vammaisryhmät tarjoamalla matkustusta helpottavia palveluita kullekin asiakasryhmälle. Tutustu vammaispalveluihin junissa sekä palveluasemien avustuspalveluun.

Vammaispalvelut