Reilausvinkit: Valmistautuminen

Suunnittelu

Valmistautuessasi matkaan, on hyvä miettiä miten tarkasti haluat suunnitella matkasi ennen reissuun lähtöä. Jotkut haluavat tehdä tarkan ohjelman jo etukäteen ennen matkaan lähtöä, toiset taas haluavat olla spontaaneita eivätkä lyö lukkoon mitään etukäteen. Tästä on hyvä keskustella erityisesti, jos olet lähdössä matkaan yhden tai useamman kaverin kanssa.

"Matkustelimme muutama vuosi sitten siskoni kanssa ympäri ämpäri Britteinsaaria. Seuraavan määränpään valinnassa käytimme periaatetta, että hyppäämme aina siihen junaan, joka milloinkin sattuu ensimmäisenä asemalle saapumaan. Sääntöä noudattamalla saavuimme hyvin yllättäviin paikkoihin, eikä tarvinnut vaivata lomalla päätään turhalla suunnittelulla." – Liisa, 25 v.

Näiden kahden ääripään lisäksi on myös olemassa hyväksi todettu välimuoto: jos matkaa varten on varautunut hyvin etukäteen, voi käyttää hyväksi molempien suuntausten hyvät puolet. Matkailija voi jättää tarkemman suunnittelun spontaanien päätöksien varaan, kun on etukäteen ottanut selvää kohdemaiden nähtävyyksistä ja tehnyt esimerkiksi listaa mahdollisesti kiinnostavista kohteista.

Sama lähestymistapa pätee esimerkiksi majoitukseen. Sen sijaan, että varaisit jo kotona kaikki matkan hostellit, voit tehdä listan potentiaalisista yöpymispaikoista tulevan reitin varrelta internet-osoitteineen ja puhelinnumeroineen. Näin voit varata yöpymisen päivän tai pari etukäteen matkan päältä, kun olet päättänyt seuraavan kohdekaupungin. Tällä tavalla voit etsiä sopivimmat, tai vaikka halvimmat, majapaikat jo kotona ja säästyt ylimääräiseltä internetissä surffaamiselta nettikahviloissa matkan aikana.

 

Rokotukset ja vakuutukset

Perusrokotteet olet saanut jo neuvolassa lapsena. Osa rokotteista antaa suojan eliniäksi, mutta toisiin olet saanut tehosterokotukset koulussa tai asevelvollisena armeijassa. Usein Euroopassa matkustaessa riittääkin nämä rokotussuojat. Tehdessäsi toistuvia ja pidempiä matkoja Baltian maihin ja Itä-Eurooppaan on suositeltavaa ottaa Hepatiitti A -rokote. Myös Hepatiitti B -rokote on hyvä ottaa joihinkin Euroopan maihin matkustettaessa.

Perusmatkavakuutus on oltava kunnossa. Ota etukäteen selvää miten sinun tulee toimia sairastuessasi, eli mistä saat apua ja neuvoja. EU:n alueella lääkärille vastaanotolle meno pitäisi ainakin periaatteessa olla helpompaa kuin muualla. Vaadi aina itsellesi kuitti ja säilytä se hyvin mahdollisia korvauksia varten!

 

Muut matkustusmuodot

Joskus juna ei kulje juuri siihen kiinnostavaan pieneen vuoristokylään tai sille salaiselle turisteilta suojassa olevalle unelmahiekkarannalle. Silloin kannattaa poiketa radan varrelta ja etsiä sopiva bussi. Varsinkin Itä-Euroopassa ja Balkanissa bussimatkat saattavat olla yllättävänkin halpoja, maksaen vain muutaman euron. Voit myös liftata perille, mutta silloin sinun pitää tietää mitä olet tekemässä. Joskus juna saatetaan myös korvata bussilla.

Tiettyjä reittejä voi kulkea laivalla InterRail-passilla, niistä kannattaa ottaa selvää etukäteen ja varata paikka laivalle hyvissä ajoin.

Halpislennot ovat viime vuosina tuoneet aivan uuden ulottuvuuden budjettimatkailijalle. On täysin mahdollista yhdistää interreilaus ja muutama halpa lento paikasta A paikkaan B.

"Olimme kiertäneet junalla Balkania ja olimme matkalla Espanjaan tapaamaan tuttuja. Ostimme etukäteen halvat 10 euron lentoliput Milanosta Santanderiin, koska halusimme säästää aikaa ja viipyä tuttujen luona hieman pidempään. Milanosta tuli meille sopiva välietappi, eli meillä oli vapaus kierrellä Balkanilla, kunhan olisimme Bergamon lentokentällä ajoissa kun lento lähtee." – Markus, 24 v

 

Vinkkejä

  • Ennen matkalle lähtöä kannattaa ottaa passista valokopio ja lähettää se liitteenä omaan sähköpostiosoitteeseen. Sähköpostilaatikko toimii myös muiden tärkeiden dokumenttien, kuten puhelinnumeroiden ja osoitteiden, säilytyspaikkana.
  • Jos haluat varata majoitukset jo ennen matkalle lähtöä, on matkan varrelle hyvä jättää yllättävien tapahtumien ja hidasteiden varalle muutama ”tyhjä” päivä, jolloin saat aikatauluihisi joustonvaraa.
  • Rokotteista löydät lisätietoja osoitteista www.rokotus.fi ja www.rokote.fi
  • Luottokortti on hyödyllinen varatessasi majoituksia. Useat hostellisivustot vaativat pienen etumaksun varauksista. Jos käytössäsi ei ole luottokorttia, voit ennen matkaa aktivoida VISA Electron -korttisi nettimaksuominaisuuden. Se toimii joissakin tapauksissa VISA:n korvikkeena.

 

Lue seuraavaksi: Pakkaaminen

Lentämällä lähtöpisteeseen

Muistathan, että voit aloittaa matkasi myös lentämällä suoraan ensimmäiseen kohteeseesi ja jatkaa matkaa reilaamalla.

Katso reilausvinkkejä ennen matkalle lähtöä

Tutustu Interrail-kortteihin ja niiden hintoihin.

Muista nämä reilillä

Hyvällä suunnittelulla varmistat, että Interrail-matkasi sujuu mahdollisimman mukavasti.

Lue täydellisen reilimatkan resepti