Kattoravintolat kutsuvat herkuttelemaan

Tuulenvire hivelee kasvoja ja tarjoilija kaataa lasiin lisää valkoviiniä. Edessä avautuu esteetön näkymä Talvipalatsin pronssipatsain koristellulle katolle.

”Ensi kerralla kiikarit mukaan, ja pääset tarkastelemaan patsaita pienimpiä yksityiskohtia myöten”, tarjoilija Aleksei Kramer kehottaa.

Ylellisen hotellin katolla yhdeksännessä kerroksessa sijaitseva ravintola tarjoaa vaikuttavan panoraamanäköalan Pietarin historialliseen keskustaan, sen koristeellisille katoille ja kirkkojen kupoleihin. Kaupungista tuskin löytyy parempaa paikkaa ihailla pääesikuntarakennuksen holvikaaren päälle veistettyä hevosvaljakkoa tai Pietari-Paavalin tuomiokirkon kullattua tornia.

Suolle rakennetusta Pietarista on turha etsiä kukkulaa, jolle kiivetä katselemaan maisemia. Lintuperspektiiviä varten on etsiydyttävä yläilmoihin.

Pietarilaiset pakenevat katoille väenpaljoutta, liikenteen melua ja tukalaa hellettä. Asuintalojen huipulle pääsy on yleensä kielletty asukkailtakin, joten näköalaravintolat ja kattoterassit ovat paikallisten suosiossa.

Hotellien katoilla sijaitsevissa ravintoloissa myös hinnat hipovat pilviä, mutta Pietarin korkeuksista löytyy edullisiakin paikkoja. Erään teatterin kattoterassille pääsee keväisin, kesäisin ja syksyisin tuntia ennen esitystä.

Myös ennen leipätehtaana toimineen talon katolla viihtyy. Kyseessä ei ole mikään viimeisen päälle laitettu katettu terassi, vaan oikea, epätasainen katto. Kesällä siellä toimii kahvila, jossa asiakkaat voivat lepäillä isoilla tyynyillä. Maisemat ovat hienot ja kattoa reunustaa aita, mutta korkeanpaikankammoiselle riittää lyhyt pyörähdys. 

Aleksei Kramerin mukaan kattoravintolat ovat suosittuja varsinkin kesäisinä juhlapyhinä. Kun Palatsiaukiolla voitonpäivänä 5. toukokuuta tungeksitaan ja hikoillaan väkijoukon puristuksissa, ylhäällä hotellin katolla voi ottaa mukavan asennon tuolissaan ja antaa ilotulitusten räiskyä aivan silmien edessä. 

Kattoravintola, jossa Kramer tarjoilee, käyttää valaistuksenaan ainoastaan kynttilöitä ja luonnonvaloa. Sähkövaloja ravintolassa ei ole lainkaan. Pöytiä on sekä ulkona että sisällä lasikupolin alla. Sijainti kaupungin kattojen yllä ja tunnelmallinen valaistus saavat monet heittäytymään romanttisiksi.

”Täällä esitetään paljon kosintoja, viime kesänä ainakin neljä. Ravintolan listalla on näitä tapauksia varten jopa erityinen jälkiruoka, jonka sisään sormuksen voi kätkeä”, Aleksei Kramer kertoo.

BEllevue Brasserie  sopivat romantikoille.

Matalan profiilin Pietari

Kun Moskova mahtailee pilvenpiirtäjillään, Pietari on vuosikaudet tietoisesti vaalinut matalaa profiiliaan. Kaupungin historiallisessa keskustassa päti pitkään sääntö, jonka mukaan yksikään sen rakennuksista ei saa nousta korkeammaksi kuin 22 metriä korkea Talvipalatsi.

YIT:n Venäjän markkinointi- ja myyntijohtaja Jekaterina Gurtovan mukaan tällaista sääntöä ei enää ole, mutta nyt rakentamisessa pätee liuta muita korkeutta sääteleviä määräyksiä.

”Mikään yksittäinen rakennus ei enää määrittele muiden korkeutta, vaan tärkeintä on olla muuttamatta kaupungin siluettia.”

Pietari on jaettu eri vyöhykkeisiin, joilla jokaisella on omat rakennusnorminsa. Historialliset alueet ovat kaikkein tiukimmin säänneltyjä. Matalinta aluetta on Kultainen kolmio eli Nevski prospektin, Neva- ja Fontanka-jokien väliin jäävä alue, johon Talvipalatsikin kuuluu.

”Kivenheiton päässä Kultaisesta kolmiosta rakennukset voivat nousta jopa 40 metriin. Mitä kauemmaksi historiallisista keskuksista mennään, sitä höllemmiksi muuttuvat säännökset”, Gurtova sanoo.

Vasilinsaarella tiukimmin säädelty alue on Strelkan ympäristö, mistä Pietarin rakentaminen aikoinaan alkoi. Toiselle puolelle saarta YIT:kin on rakentanut 25-kerroksisia taloja.

Keskustassa rakennusten korkeutta häivytetään mansardikatoilla. Ylin kerros on rakennettava sisemmäksi kuin muut kerrokset. Mansardikattoinen talo näyttää matalammalta kuin onkaan, koska ylintä kerrosta ei voi nähdä kadulta.

Kattojen esteettisyyttä ja rakennusten korkeutta säädellään myös nukkumalähiöissä. Uusien laatikkomaisten kerrostalojen katoilla on paljon erilaista talotekniikkaa, kuten ilmastointi- ja hissijärjestelmät.

”Tuokin rakennus näyttää pari kerrosta korkeammalta kuin onkaan”, Gurtova osoittaa toimistonsa ikkunasta näkyvää korkeaa betonitaloa, jonka katolla kohoaa jos jonkinlaista pömpeliä.

”Jossain vaiheessa jopa keskustaan ilmestyi tällaisia kattoja, mikä ei näyttänyt kauniilta”, hän päivittelee.

Sääntöjä on sittemmin tiukennettu. Nyt rakennuksen korkeus mitataan sen korkeimmasta kohdasta eikä katon harjakorkeudesta, kuten ennen.

 Jekaterina Gurtovan mukaan uusien talojen katoilla on paljon tekniikkaa.

Ensimmäinen pilvenpiirtäjä kohoaa

YIT:n rakentama Vita Nova -asuinkompleksi Primorskin alueella kuuluu Pietarin korkeimpiin rakennuksiin. Melkein merenrannassa sijaitsevan 25-kerroksisen talon asunnoista on hienot näkymät Suomenlahdelle. Katolle asukkailla ei ole pääsyä.

”Ilmastomme ei oikein sovi kattojen hyödyntämiseen. Ylimmän kerroksen asukkaille saattaa myös koitua ongelmia, jos katolla menee jokin pieleen”, Gurtova selvittää.

Vaikka Pietarissa ei ole tavattu kilpailla rakennusten korkeudessa, pian Vita Nova ja muut hujopit jäävät todellisen jättiläisen varjoon. Monivuotisen väännön ja pietarilaisten vastustuksen jälkeen kaupunki on saamassa ensimmäisen pilvenpiirtäjänsä.

Kaasuyhtiö Gazprom Neftin 86-kerroksisen pääkonttorin on määrä valmistua vuonna 2018. Suomenlahden rannalle rakennettavan tornin korkeudeksi tulee 463 metriä. Pilvenpiirtäjään tulee myös yleisölle avoin näköalatasanne.

Jekaterina Gurtova ei usko, että Gazpromin torni raivaisi tietä entistä korkeammille rakennuksille.

”Päinvastoin. Historiallisessa keskustassa rakennussäännöt muuttuvat entistä tiukemmiksi. Haluamme säilyttää sen normaalissa ulkoasussaan.”

 

Kurpitsoita omalta katolta

Kurpitsa tarvitsee kasvaakseen paljon tilaa, ja  yläilmoissa sitä riittää. Erään Pietarilaisen ravintolan valtava kattoterassi on omistettu hyötyviljelylle.

”Haluamme käyttää keittiössä omia, tuoreita kasviksia. Lähiruoka on muotia, ravintoloitsijat Denis Sutormin ja Jekaterina Sutormina sanovat.

Sutorminien kurpitsoita voi maistella muun muassa cappuccino-keitossa, jonka vaahto on valmistettu ricottajuustosta. Kurpitsagnocchit tarjoillaan salvian kanssa, ja pizzan päälle levitetään kurpitsan seuraksi mascarponea. Omaa satoa riittää ravintolassa joulukuuhun asti.

Talvikurpitsan lisäksi seitsemännen kerroksen katolla viihtyvät kesäkurpitsa, tomaatti, kurkku ja erilaiset yrtit. Viime kesänä Sutorminit yrittivät viljellä myös maissia ja artisokkaa. Maissi ei oikein menestynyt, mutta artisokka kasvoi hyvin. Pariskunta on istuttanut katolle kaikkiaan 300 siementä.

Petrogradskajalla toimistorakennuksen ylimmässä kerroksessa sijaitseva italialainen ravintola on tiettävästi kaupungin ainoa ravintola, jolla on oma kattoviljelmä.

Kattoviljely on Pietarissa vielä hyvin pienen piirin harrastus, vaikka sen puolesta puhuvat monet seikat. Maan pinnalla ruuhkaisen kaupungin lukuisat autot tupruttelevat ilmaan päästöjä, kun taas korkealla ilma on saasteettomampaa.

Sutorminien tuttavan kattoviljelmän Moskovski prospektillä kielsivät viranomaiset.

”Mekään emme ole varmoja, saako täällä viljellä, mutta tähän asti olemme välttyneet ongelmilta”, he hymyilevät.

Vihreällä katolla viihtyvät kurpitsojen lisäksi asiakkaat. Terassikausi alkaa toukokuussa, ja kasvimaan lisäksi katolle mahtuu lasten leikkikenttä, kansituoleja, riippumattoja ja grilli.

Lähiruoka on muodissa Denis Sutorminin ja Ekaterina Sutorminan mukaan lähiruoka on muodissa.