Pietarin Havanna

Räntäsateen ja loskalammikoiden täyttämä harmaa kaupunki vaihtuu karibialaiseen elämäniloon, kun astuu sisään O! Cuba -ravintolaan osoitteessa ulitsa Rubinšteina 36. Kirkkaanturkoosissa seinämaalauksessa kaksi bikineissä keikistelevää naista nojaa huolettomasti baaritiskiin. Korviin kantautuva kepeä salsan rytmi saa suupielet kääntymään ylöspäin.

Opiskelija-aikoina ystävystyneet pietarilaiset Dmitri Sobovlev ja Andrei Turkov matkustivat ensimmäisen kerran Kuubaan kymmenisen vuotta sitten. Karibialaisen saarivaltion vieraanvarainen kulttuuri ja letkeä elämänasenne tekivät heihin lähtemättömän vaikutuksen.

”Kuuba tunkeutui vereemme. Tajusimme heti, että Kuubasta ja sen keittiöstä tulee tärkeä osa elämäämme”, Sobovlev kertoo.

Pitkän pohdinnan jälkeen kaverukset avasivat vuonna 2010 kuubalaisen ravintolan Pietarin ydinkeskustaan. Alusta alkaen tarkoituksena oli luoda ennen kaikkea kohtaamispaikka, joka tempaisee mukaansa aidolla latinohenkisellä tunnelmalla.

Makuja valtameren takaa

O! Cuban laaja ruokalista tarjoaa tutustumismatkan kuubalaiseen keittiöön. Paellan tapainen riisiruoka Arros a la Marinera on täynnä merenherkkuja. Perinteinen papukeitto on puolestaan kuubalaista maistuvaa arkiruokaa. Tarjolla on myös muiden lattarikeittiöiden kuuluisuuksia, kuten vehnärieskoihin käärittyjä enchiladoja ja espanjalaista tortilla-munakasta.

Ravintolan pääkokki, bangladeshilainen Delovar Hossain on saanut oppinsa kuubalaiselta keittiömestarilta. Hänen mukaansa ruokalajeja on hieman sovellettu eurooppalaiseen makuun niin, etteivät ne kuitenkaan ole menettäneet alkuperäistä ideaansa. Tuliseen ruokaan tottuneille Venäjällä tarjoiltava ruoka saattaa usein tuntua liian laimealta. Kuubalaisravintolassa annoksia voi itse terästää mausteisilla kastikkeilla.

Ravintoloitsija Andrei Turkov uskoo, että Väli-Amerikan maista juuri Kuuba on venäläisille kaikkein rakkain. Sitä selittävät maiden tiiviit suhteet Neuvostoliiton ajoista lähtien.

”Kuubalaisia ja venäläisiä yhdistää rakkaus vapauteen, lämminhenkisyys ja se, että emme kumpikaan kieltäydy hyvästä rommista”, Turkov huomauttaa.

O! Cuban kaupungin parhaaksi kehuttu rommivalikoima sisältääkin kymmeniä eri rommilaatuja, joihin voi tutustua maistelulajitelmien avulla. Myynnissä on tietysti myös koko joukko maailmankuuluja kuubalaisia sikareita.

Valkoinen Buick vie ruokailijan huomion.

Valkoinen Buick vie ruokailijan huomion.

Salsan pyörteissä

Pietarissa kytee kiinnostus latinalais- amerikkalaiseen tanssikulttuuriin. Tanssikoulut houkuttelevat mukaan lattarirytmien maailmaan ja kaupungin baareissa järjestetään salsailtoja.

O! Cuba -ravintolan suurimman salin somistuksessa värikkäät talojen fasadit ja terassi tuovat mieleen kuubalaisen pikkukaupungin raitin. Suurimman huomion varastaa parkissa seisova oikea amerikanrauta, vuoden 1956 valkoinen Buick.

”Tämä kaksipaikkainen pöytä takaa kaikkein romanttisimman ravintolaillallisen. Autossa on juhlittu syntymäpäiviä ja kuultu jopa kosintojakin”, kertoo toinen ravintolan perustajista, Dmitri Sobovlev.

Vieressä kaksi miestä näppäilee taitavasti kitaraa ja tummahiuksinen nainen tulkitsee intohimoisesti kuubalaista sävelmää. Viikonloppuiltaisin havannalaisen trion kiihkeät latinorytmit saavat osan asiakkaista antautumaan lattialle musiikin vietäväksi.

O! Cuba, ul. Rubinšteina 36
www.o-cuba.ru

Lainaus Pietarilainen live-musiikkitarjonta on huikea ja keikkapaikkoja löytyy joka makuun. Paikallinen yleisö ei malta olla näyttämättä siltä, että he nauttivat meiningistä. Yleisö onkin kuin moni pietarilainen ihminen: iloinen, avoin ja riehakas.
- Underground Attack -bändin kitaristi Juhis Jukarainen