Voiko Pietarin vettä juoda?

Pietari Vesi

 
Pietarin vesijohtovesi ei vanhojen putkistojen vuoksi ole juomakelpoista. Janoiseksi kaupungissa ei kuitenkaan jää.

 

Pietarin vesilaitokselta lähtevä vesi on nykyään tutkimusten mukaan puhdasta, mutta vanhojen putkistojen ja niiden bakteerikantojen vuoksi paikallisetkaan eivät käytä hanavettä sellaisenaan. Matkaajan onkin syytä käyttää kaupungissa ainoastaan pullotettua vettä, ja pullovettä suositellaan myös hampaiden pesuun.

Hiilihapoilla vai ilman?

Pullovettä on kaikkialla Pietarissa hyvin saatavilla, eikä siitä joudu maksamaan liikoja. Tuontivedet ovat kalliimpia kuin venäläiset merkit, mutta kummatkin ovat yhtä juomakelpoisia. Pienistä marketeista ja kioskeista vettä saa hankittua vielä iltamyöhäänkin, mutta halvemmalla matkailijat saavat vetensä suurista marketeista. Myytävänä on sekä tavallista että hiilihapotettua vettä erikokoisissa pulloissa. Jotkin mineraalivedet ovat melko raskaasti suolattuja ja maustettuja. Ne eivät välttämättä maistu raikasta vettä kaipaavalle, mutta mineraalit voivat esimerkiksi hellepäivänä olla avuksikin. Nyrkkisääntönä kaupoissa on, että mitä suuremmissa pakkauksissa veden hankkii, sitä edullisemmin sen saa: hotellihuoneeseen voi hankkia suuremman kanisterin, josta voi useamman päivän ajan täyttää pienen vesipullon mukaan matkaan.

Hanavettä ei yleensä tarjoilla myöskään Pietarin ravintoloissa. Ilmaisiin vesikannuihin tottuneesta matkaajasta joidenkin ravintolojen hinnoittelu voi tuntua kalliilta suhteessa muihin juomiin. Hiilihapotettua mineraalivettä saa tilaamalla mineral'naya vodaa (минеральная вода) tai gazirovannaya vodaa (газированная вода). Tavallista, hiilihapotonta vettä kaipaava voi valita voda bez gazan (вода без газа).

Mallia paikallisista

Pidempään Pietarissa asuvat voivat ottaa vesihuollossa mallia asukkailta. Suuria määriä tilatessa vettä saa näppärästi kotiinkuljetuksella vaihdettavissa ja uudelleentäytettävissä pakkauksissa, joissa se on usein edullisempaa kuin kaupasta ostettuna. Vettä toimittavat yksityiset yritykset.

Monet paikalliset myös käyttävät kotonaan hanavettä, kunhan se on ensin asianmukaisesti suodatettu. Suodatukseen on myynnissä kannuja ja irrotettavia laitteistoja. Suodattamalla poistetaan putkista veteen irronneita metalleja ja muita jäämiä sekä vähennetään suodattimesta riippuen myös maku- ja värihaittoja. Suosittuja ovat esimerkiksi aktiivihiilisuodattimet, jotka poistavat metallijäämien lisäksi bakteereja ja muita haitallisia yhdisteitä. Suodattimia on myynnissä rauta- ja retkeilykaupoissa.