Ravintolavinkit Pietarin matkalle

Brunssi
 

Aamiaista ja brunssia Pietarissa

Vaikka majoitukseen ei kuuluisi aamiaista, sitä ei todennäköisesti tarvitse kaukaa etsiä. Pietarissa on todella paljon aamiaista ja brunssia tarjoavia paikkoja jokaiseen makuun ja hintaluokkaan.

Aamiaiskahvilat aukeavat Pietarissa hiukan myöhempään kuin aikaisimmat suomalaiset. Aamiaispaikkojen ovet aukeavat noin klo 8–9 ja brunssiravintoloiden noin klo 11. Toisaalta moni pietarilaiskahvila ja -ravintola tarjoaa vastapainoksi aamiaista pitkälle iltapäivään. Tarjolla on usein sekä perinteinen mannermainen aamiainen että venäläisiä erikoisherkkuja.

 

Pietarin laivaravintolat

Nevan ja pienempien kanavien aalloilla voi Pietarissa nauttia mieleenpainuvan aterian kauniissa maisemissa. Ravintolalaivojen tarjonta on monipuolistunut, ja nykyään jokaiselle löytyy jotakin.

Pietarin jokien ja kanavien varsille on viime aikoina avattu monia kiinnostavia laivaravintoloita. Laivassa pääsee ruokailun ohella nauttimaan omanlaisestaan tunnelmasta ja upeista, erilaisista kaupunkimaisemista. Jotkin laivoista risteilevät jokia ja kanavia pitkin, toiset pysyvät laiturissa. Laivaravintoloiden sesonki kestää keväästä pitkälle syksyyn, ja parhaimmillaan ne ovat lämpiminä kesäpäivinä.

Tarjonnan lisääntyessä myös ravintoloiden ruokalistat ovat monipuolistuneet. Laivoilta saa niin lounasta työpäivän väliin kuin tarkkaan harkittuja illalliskokonaisuuksia. Toki laivaan voi pistäytyä vain lasillisellekin nauttimaan tunnelmasta: monet ravintolat ovat tätä varten panostaneet myös juomalistaan ja snack-lautasiin.

Ravintolalaivat elävät sesongista, ja matkailijat ovat tärkeä asiakasryhmä, joten palvelu toimii ja ruokalistat ovat usein saatavilla myös englanniksi. Osassa laivoissa järjestetään myös ohjelmaa tunnelmallisista konserteista kisakatsomoihin ja myöhään yöhön kestäviin juhliin. Ohjelmatarjontaan on panostettu sitä mukaa kun ravintoloita on perustettu lisää: sen avulla halutaan erottua kilpailussa. Nykyään laivoilla voi ruokailla tyylikkäästi klassista kamarimusiikkia kuunnellen, mutta myös rento aamuun saakka juhliminen on mahdollista.

 

Georgialaiset

 

Georgialaiset ravintolat

Pietarin georgialaisia keittiöitä ei kannata ohittaa. Georgialaisia ravintoloita on paljon ja ne ovat suosittuja. Ravintoloiden ruoka onkin erinomaista sekä useimmiten edullista. Kaupungin paras georgialainen vaihtelee sen mukaan, keneltä kysyy. Alla sanasto, joka kannattaa pitää mielessä missä ruokaillessaan georgialaisessa ravintolassa.

Pieni keittiösanasto

  • hatšapuri = lämmintä leipää, jonka täytteenä on juustoa ja kananmunaa
  • hartšo = voimakkaasti maustettu lihakeitto
  • šašlik = marinoitua, grillattua lihaa, jonka kastikkeeksi kannattaa tilata esimerkiksi adzikaa, tkemalia tai satsibelia

 

Pietarin kasvisravintolat

Matkaillessa monipuolisen kasvisruoan löytäminen voi välillä tuottaa päänvaivaa. Pietarissa kasvisruokavalion noudattaminen on kuitenkin varsin vaivatonta: vaikka kasvis- ja vegaaniruokaa ei ole vielä tarjolla kaikissa ravintoloissa, kaupungissa toimii lukuisia näihin keskittyviä ravintoloita, joiden annokset maistuvat varmasti sekasyöjällekin.

Kasvissyönnillä on Pietarissa pitkät perinteet. 1900-luvun alkupuolella kaupungissa perustettiin kasvissyöjille monia ravintoloita ja tietyissä kouluissa ja päiväkodeissa tarjoiltiin vain kasvisruokaa. Kasvisruokavaliota noudattivat myös suuret venäläiset taiteilijat, kuten Leo Tolstoi ja Ilja Repin. Sittemmin kasvissyönti kuitenkin väheni ja kasvisruoka oli pitkään useimmille tuttu ainoastaan ortodoksisen paaston ajalta.

Nykyään kansainväliset ruokatrendit ovat lisänneet kasvisruokapaikkojen ja sopivien raaka-aineiden saatavuutta. Kasvisravintolat tarjoilivat pitkään lähinnä etnisiä annoksia, mutta viime aikoina tarjonta on laajentunut: nykyään kaupungista löytää monipuolisesti kasvislounaita ja tarvittaessa herkullista vegaanista katuruokaakin.

Itse asiassa Pietari on Venäjällä kasvisruoan edelläkävijä: siitä kiinnostuneet keittiömestarit muualta Venäjältä käyvät kaupungissa tutustumassa kaupungin kasvisravintoloiden resepteihin ja toimintatapoihin, jotka he vievät omiin ravintoloihinsa. Kasviperäisiä raaka-aineita saa kaupoista jo melko vaivattomasti ja ravintolatarjonta laajenee jatkuvasti.

 

Kasvisravintolat

 

Monipuolista pikaruokaa Venäjällä

Pikaruoka maistuu kiireisille kaupunkilaisille ja kohtuuhintaisissa, hyvissä pikaruokapaikoissa onkin Pietarissa todellista valinnanvaraa. Tutut kansainväliset ketjut kuuluvat toki katukuvaan, mutta nopeasti saatavilla on myös perinteisiä venäläisiä annoksia ja trendikkäämpiä aasialaisia annoksia.

Monilla kansallisilla ravintoloilla ja pikaruokaketjuilla on pitkä historia ja uskolliset kannattajansa niin paikallisten kuin turistienkin joukossa. Ravintolan tiskiltä saa heti mukaansa esimerkiksi blinejä, keittoja, salaatteja tai uuniperunaa – tyypillistä venäläistä arkiruokaa. Täytteitä on kaikkiin makuihin, ja myös kasvisruokailijoita huomioidaan jatkuvasti paremmin.

 

Pietarin parhaat pizzat ja burgerit

Pietari on yksi Venäjän rikkaimmista ruokakaupungeista. Kaupungin ruokatrendit vaihtuvat nopeasti, mutta kestosuosikki pizza säilyy.

Pizza maistuu sekä paikallisille että matkailijoille, ja tarjontaa on paljon. Erilaisia pizzerioita löytyy aina halvemmista ketjuista tasokkaisiin ravintoloihin asti. Hintataso ei päätä huimaa, sillä herkullisen pizzan saa Pietarissa helposti alle 10 eurolla ja laajasta pizzerioiden kirjosta löytyy jokaiselle jotakin.

Pietarissa ei hampurilaishimossa kannata tyytyä kansainvälisiin pikaruokaketjuihin. Hampurilainen on trendiruokaa myös Pietarissa: siihen panostavia ravintoloita tuntuu löytyvän joka puolelta, ja kaupungin kuumimman burgeripaikan titteli vaihtuu tiuhaan. Alusta loppuun käsintehdyn burgerin lisukkeineen saa yleensä noin 6–8 euron hintaan. Täydellisen burgerin löytäminen ei Pietarissa jää ainakaan valikoimasta kiinni.

 

Herkuttelijan Pietari

Makeat leivokset ja jälkiruoat kuuluvat olennaisesti venäläiseen ruokakulttuuriin. Monet jälkiruoat pohjautuvat perinteisiin herkkuihin, eikä syyttä: ovathan venäläisen keittiön marjapavlova tai mehevä hunajakakku hyvinkin maineensa veroisia.

Uusimmissa jälkiruokatrendeissä suosittuihin jälkiruokiin on etsitty uutta näkökulmaa. Pietarin ravintolamaailma houkuttelee kansainvälisiä kokkeja, jotka tuovat mukanaan raikkaita ajatuksia. Kahviloissa tarjottavien herkkujen raaka-aineet hankitaan yhä usein läheltä, mutta yllättävät vaikutteet näkyvät resepteissä ja annosten asettelussa. Kakut ja leivonnaiset voivat näyttää hyvinkin futuristisilta.

Samat trendit pätevät myös fine dining -jälkiruokiin, jotka rakennetaan annos kerrallaan. Esimerkiksi Gastronomika-projektin ravintolan suklainen annos näyttää särjetyltä kukkaruukulta. Jos jokin tietty fine dining -annos kiinnostaa, pöytä kannattaa varata etukäteen – ravintolat ovat todella suosittuja, ja ne saattavat olla täynnä.

Jälkiruoka on paikallaan ainakin maukkaan aterian päätteeksi, mutta annoksen voi nauttia myös erikseen. Rento kahvittelukulttuuri on Pietarissa voimissaan, ja leipomoissa ja kahviloissa on valinnanvaraa: leivonnaisen seuraksi löytää niin perinteistä venäläistä teetä kuin espressokahvejakin. Kaupungissa on mahdollista tehdä hyviä löytöjä poikkeamalla makeannälän yllättäessä ensimmäiseen vastaantulevaan, mukavannäköiseen kahvilaan.

 

Baarihyppely

 

Hypi baarista toiseen Pietarin yössä

Kun pietarilaiset lähtevät ulos, he harrastavat bar hoppingia eli baarihyppelyä. Harva jää koko illaksi samaan baariin.

Pietarin suosituimmilla baarikaduilla baarihyppely on helppoa – erilaiset ravintolat ja baarit ovat vieri vieressä. Iloisesta tunnelmasta ehtii nauttia useammassa paikassa, sillä baarit ovat usein auki aamukuuteen tai niin kauan kuin asiakkaita riittää.

Kokosimme alle listan parhaista baarikaduista sekä jokaisella kadulla muutaman paikan, joihin kannattaa tutustua. Kiinnostavia baareja ilmestyy jatkuvasti, joten oman suosikkipaikan voi löytää myös vahingossa kaupungilla kulkiessaan.

Pietarin parhaat baarikadut:

  • Rubinšteina ulitsa

  • Zhukovskogo ulitsa

  • Belinskogo ulitsa

  • Dumskaja ulitsa