Päiväretket Pietarista

Pietarhovi

 

Pietarin läheltä löytyy kymmeniä upeita päiväretkikohteita, joihin pääsee julkisilla kulkuneuvoilla keskimäärin noin tunnissa. Ainakin yksi päivä Pietarin-lomasta kannattaa käyttää kaupungin ulkopuolella. Päiväretkillä pääsee vierailemaan mahtavissa palatseissa, nauttimaan kauniissa puistomaisemissa ja syventämään tietojaan Venäjän historiasta. 

 

1. Pietarhovi

Pietarhovi, jokaisen Pietarin-kävijän must-retkikohde, oli aikanaan yksi keisariperheen tärkeimmistä kesäasunnoista. Pietari Suuri sai innoituksen palatsiin käytyään Versaillesissa, mistä johtuen Pietarhovia on kutsuttu Venäjän Versaillesiksi.

30 kilometriä Pietarista etelään sijoittuva valtava palatsi-ja puistokokonaisuus muodostuu kahdesta osasta, pienemmästä Yläpuistosta ja laajemmasta Alapuistosta, joiden väliin jää Suuri palatsi sekä Suuri suihkulähdekaskadi.

Pietarin kesäkausi alkaa toukokuun puolivälissä Pietarhovin kuuluisalla suihkulähteiden avajaisjuhlalla. Bussien ja minibussien lisäksi Pietarhoviin voi matkustaa kätevästi kantosiipialuksilla, jotka aloittavat liikennöintinsä keväisin.

 

2. Tsarskoje Selon palatsialue

Barokkityyliä, kullattuja kupoleita ja kuvankauniita puistomaisemia: noin 25 kilometriä Pietarista etelään sijaitsevan Puškinin kaupungin, entisen Tsarskoje Selon eli tsaarin kylän palatsialue on vertaansa vailla. Upein rakennus on kiistämättä Katariinan palatsi, joka toimi aikoinaan Venäjän tsaarien kesäresidenssinä. Tänä päivänä palatsiin pääsee ihailemaan keisarillista loistoa ja taideaarteita. Palatsin kuuluisin osa on entisöity Meripihkahuone, jota on kutsuttu myös maailman kahdeksanneksi ihmeeksi.

Palatsikierroksen jälkeen voi levähtää ranskalaistyylisessä puistopuutarhassa sekä tutustua Puškinin viehättävään kaupunkiin.

 

3. Hatsinan puisto- ja palatsialue

Raunioituneita rakennuksia, paviljonkeja, lampia, siltoja, rönsyileviä villikukkia… Noin 45 kilometriä Pietarista lounaaseen sijaitseva luonnonkaunis Hatsinan palatsipuisto on täydellinen valinta päiväretkikohteeksi. Puiston viehättävimpiin nähtävyyksiin kuuluu pieni ranskalaistyylinen Venuksen paviljonki Rakkaudensaarella. Palatsipuistossa järjestetään joka vuosi heinäkuussa ilmainen ulkoilmakonsertti ”Musiikin yö”. Sinfoniaorkesteri soittaa Valkean järven rantaan pystytetyllä lavalla aamukolmeen saakka. Konsertti kerää joka vuosi noin 15 000 katsojaa. Aivan heinäkuun lopussa on vuorossa näyttävä ”Valon yö”, jolloin puistossa voi katsella erilaisia valoja ja tulia yhdistäviä näytöksiä sekä ilotulituksia.

Hatsinassa kannattaa ehdottomasti vierailla myös sisällä palatsissa, missä pääsee kokemaan tsaarinajan loistoa. Uusklassisen palatsin vaikuttavimpia huoneita ovat Valkoinen tanssisali ja Marmorinen ruokasali.

 

4. Oranienbaumin palatsi- ja puistoalue

Oranienbaum selvisi toisesta maailmansodasta lähes vaurioitta, ja se on esikaupunkien palatseista historiallisesti autenttisin. Päänähtävyys ja suurin palatsi on Menšikovin palatsi. Kiinnostava on myös rokokoo-tyylinen Kiinalainen palatsi, jonka Katariina Suuri rakennutti kesämökikseen. Oranienbaum on parhaimmillaan kesällä: Kiinalainen palatsi on avoinna ainoastaan kesäisin ja aurinkoisina päivinä. Sadesäällä ei pääse sisälle, koska ihmisten mukanaan tuoma kosteus vahingoittaisi palatsia.

Oranienbaumin kaunis puisto lampineen on valtava, joten siellä vaelteluun kannattaa varata muutama tunti. Oranienbaum sijaitsee Pietarhovin lähistössä, joten samalla retkellä voi halutessaan tutustua molempiin kohteisiin.

 

5. Merellinen Kronstadtin saari

Päiväretki merelliseen Kronstadtiin tarjoaa uutta ja erilaista nähtävää, kun Pietarin esikaupunkien palatsit on jo koluttu. Entinen suljettu sotilassaari sijaitsee Suomenlahdella noin 40 kilometrin päässä Pietarista. Saaren mantereeseen yhdistävä tie on samalla Pietarin tulvapato.

Saaren tärkein nähtävyys on kultakupolinen, hiljattain restauroitu Laivaston katedraali, joka kilpailee kauneudessaan Istanbulin Hagia Sofian kanssa. Tutkimisen arvoisia ovat myös historiallinen Kronstadtin linnoitus, josta osa kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon, ja saarta ympäröivät pienemmät linnoitukset, vanha puumajakka, sillat ja laiturit.

 

Lisää päiväretkikohteita