Metro on Pietarin kätevin kulkuväline

metro

 
Pietarin metro on edullinen ja näppärä tapa välttää kaupungin ruuhkat sekä päästä ajoissa perille. Metroasemat ovat usein taideteoksia jo itsessään.

 

Metrolla pääsee Pietarissa matkustamaan miltei joka kolkkaan. Kuuden linjan vuorovälit ovat tiheät, ja matkustaminen on edullista. Siksi metro onkin kaupunkilaisten suosiossa: matkoja tehdään päivittäin yli kaksi miljoonaa, ja metroraiteita on kaupungissa yli sata kilometriä.

Metro on Pietarissa monelle ensisijainen tapa liikkua. Paikalliset eivät välttämättä omista autoa, sillä metro riittää. Se on liikennevälineenä nopea, ja maan alla välttyy ruuhkilta. Monet pitävät metroa myös polkupyöräilyä turvallisempana, sillä kaupungin liikenteessä ei olla vielä kovin tottuneita pyöriin.

Metrolla liikkuminen on helppoa myös turisteille: selkeät opastekyltit ja linjakartat ovat myös englanniksi. Metro on siisti ja matkustaminen turvallista, kunhan huolehtii lompakostaan ja omaisuudestaan kuten missä tahansa suurkaupungissa. Liukuportaissa seistään oikealla ja istumapaikka luovutetaan sitä tarvitseville.

Lisäksi Pietarin metro on yksi maailman syvimmistä, ja linjat esimerkiksi alittavat Nevan sivuhaaroineen monessa kohtaa. Laskeutuminen asemille kestää liukuportaita pitkin joskus useita minuutteja. Jo matkalla voi nauttia asemien ainutlaatuisista tyyleistä, jotka ulottuvat portaisiinkin.

 

Vaikuttavat metroasemat

Pietarin metron asemat ovat poikkeuksellisen kauniit. Tyylillä on juurensa historiassa: Stalin halusi aikanaan vaikuttaa kansaan hulppeilla rakennuksilla, ja loistokkuus sopi metroon hyvin. Asemilla loisto tavoitti ja tavoittaa yhä suuren päivittäisen yleisön.

Kaupungin vanhin metrolinja on punainen linja numero 1, jonka varrella sijaitsevat monet näyttävimmistä asemista. Esimerkiksi Avtovo-aseman koristeelliset pylväät ja marmoripinnat ja Technologicheski Institutin tieteenharjoittajia esittävät reliefit ovat kiinnostavia nähtävyyksiä jo itsessään. Narvskaja-aseman korkokuvissa kuvatut ammattien edustajat puolestaan muistuttavat neuvostoajan arjesta ja esimerkiksi naiskuvasta. Jokainen asema on yksilöllinen, ja koristelut liittyvät usein aseman nimeen ja sijaintiin: esimerkiksi runoilija Majakovskin mukaan nimetyn Majakovskaja-aseman mosaiikit kuvaavat taiteilijaa ja hänen teoksiaan.

Metrosta kiinnostuneet voivat osallistua kierroksille, joilla tutustutaan asemiin ja niiden historiaan. Vaikka kierrokselle ei osallistuisikaan, Pietarin-matkaajan kannattaa vierailla reittinsä varrella esimerkiksi seuraavilla asemilla:

  • Tekhnologicheski Institut (linja 1)
  • Avtovo (linja 1)
  • Kirovski zavod (linja 1)
  • Narvskaja (linja 1)
  • Pushkinskaja (linja 1)
  • Majakovskaja (linja 3)

 

Maksa matka sujuvasti kuin paikallinen

Metroon päästäkseen matkaaja tarvitsee poletin, joka pudotetaan metroportin aukkoon sisäänpääsyä varten. Poletti, zheton, maksaa 45 ruplaa, ja sillä voi matkustaa yhden metromatkan kaikkine vaihtoineen. Poletteja voi ostaa asemien tiskeiltä tai automaateista. Käteistä on syytä varata matkaan: maksukortilla poletteja ei saa hankittua.

Säännöllisemmin metroa käyttävien kannattaa hankkia matkojen maksamiseen älykortti.

Tutustu Pietarin metrokarttaan tästä.