Herkuttelijan Pietari

Herkuttelijan Pietari

 

Makeat leivokset ja jälkiruoat kuuluvat olennaisesti venäläiseen ruokakulttuuriin. Monet jälkiruoat pohjautuvat perinteisiin herkkuihin, eikä syyttä: ovathan venäläisen keittiön marjapavlova tai mehevä hunajakakku hyvinkin maineensa veroisia.
 

Uusimmissa jälkiruokatrendeissä suosittuihin jälkiruokiin on etsitty uutta näkökulmaa. Pietarin ravintolamaailma houkuttelee kansainvälisiä kokkeja, jotka tuovat mukanaan raikkaita ajatuksia. Kahviloissa tarjottavien herkkujen raaka-aineet hankitaan yhä usein läheltä, mutta yllättävät vaikutteet näkyvät resepteissä ja annosten asettelussa. Kakut ja leivonnaiset voivat näyttää hyvinkin futuristisilta.

Samat trendit pätevät myös fine dining -jälkiruokiin, jotka rakennetaan annos kerrallaan. Esimerkiksi Gastronomika-projektin Cococo-ravintolassa on tarjolla suklainen annos, joka näyttää särjetyltä kukkaruukulta. Jos jokin tietty fine dining -annos kiinnostaa, pöytä kannattaa varata etukäteen – ravintolat ovat todella suosittuja, ja ne saattavat olla täynnä.

Jälkiruoka on paikallaan ainakin maukkaan aterian päätteeksi, mutta annoksen voi nauttia myös erikseen. Rento kahvittelukulttuuri on Pietarissa voimissaan, ja leipomoissa ja kahviloissa on valinnanvaraa: leivonnaisen seuraksi löytää niin perinteistä venäläistä teetä kuin espressokahvejakin.

Pietarissa on mahdollista tehdä hyviä löytöjä poikkeamalla makeannälän yllättäessä ensimmäiseen vastaantulevaan, mukavannäköiseen kahvilaan. Täsmävinkkejä kaipaavat voivat puolestaan kokeilla seuraavia:

 

Jelisejevin herkkupuoti

Laadukkaita herkkuja tarjoileva Jelisejevin herkkupuoti sijaitsee keskeisesti Nevskin varrella. Loistelias, historiallinen liike avautui uudelleen joitakin vuosia sitten. Kauppa on todellinen nähtävyys: tilat on entisöity vanhaan loistoonsa, ja tarjolla on tyylikkäitä makeita ja suolaisia tuotteita ympäri maailmaa.

  • Nevski prospekt 56, M Gostini dvor.

Smalldouble

Pieni kahvila on tunnelmaltaan rauhallinen. Leivonnaisten ja jälkiruokien lisäksi Smalldoublesta saa suolaisia annoksia pieneen nälkään. Vetonaulana ovat kuitenkin herkulliset manteleista tai pähkinöistä paikan päällä valmistetut kasvismaidot, joiden kera voi tilata kuuman juoman tai erikoisannoksen.

  • Kazanskaja ulitsa 26, M Sadovaja, Sennaja Plošchad. 

Sever-Metropole

Konditoriaketju Severin kakut ja leivonnaiset ovat tunnettuja herkullisuudestaan, ja niitä voi ostaa lukuisista paikoista ympäri kaupunkia. Sever-Metropolen leipomokahvilassa kaupungin ydinkeskustassa ne ovat kauniisti esillä – ja helposti saatavilla. Sever-leipomolla on myös verkkosivut, joilla valikoima on esitelty yksityiskohtaisesti.

  • Moskovski prospekt 42, M Technologicheski Institut.

Schastye

Iisakinkirkon kupeessa sijaitseva kahvila on sisustettu modernin valoisasti, ja paikan nimi tarkoittaa suomeksi onnellisuutta. Kahvilasta saa niin perinteisiä venäläisiä herkkuja kuin modernimpia, esimerkiksi ranskasta vaikutteitaan saaneita annoksia. Tarjolla on lisäksi myös suolaisia suupaloja ja annoksia.

 

Lue lisää Pietarin jälkiruokatrendeistä Allegro Magazinen uusimmasta numerosta.