Peruskysymysten äärellä Pietarissa

 
Tarvitaanko adapteria? Saako hanavettä juoda? Ai niin, käykö kortti? Näitä asioita ei välttämättä tule ajatelleeksi ennen kuin on jo perillä. Lue vastaukset Pietarin-matkailijoiden yleisimpiin kysymyksiin.

 

Mistä viisumi? Venäjälle matkustaakseen on hankittava etukäteen viisumi. Myös passin on oltava voimassa vähintään puoli vuotta matkan jälkeen. Viisumi on helpointa hankkia matkatoimiston kautta. Turistiviisumin hinta on matkatoimistosta riippuen noin 60–90 euroa. Viisumia kannattaa hakea hyvissä ajoin, mielellään jo pari viikkoa ennen matkaa, sillä hakemukseen tarvitaan useita asiakirjoja ja käsittelyajat ovat pitkiä. Lisätietoja saat Viisumi Venäjälle -sivulta tai matkatoimistostasi.

 

Voiko hanavettä juoda? Pietarissa vesijohtovesi ei ole juomakelpoista. Pullotettua lähdevettä on kuitenkin myynnissä lähes jokaisessa kadunkulmassa, kaupoissa ja kioskeissa edulliseen hintaan. Lähdevettä suositellaan käytettäväksi jopa hampaiden pesuun.

 

Käykö kortti? Korttimaksaminen lisääntyy Pietarissa jatkuvasti. Luottokortilla voi maksaa useimmissa ravintoloissa ja suuremmissa kaupoissa. Takseissa käy yleensä vain käteinen. Ruplia voi nostaa pankeista ja automaateista. Paikallinen välityspalkkio on 2–5 prosenttia, jonka lisäksi myös luottokorttiyhtiö voi veloittaa nostopalkkion. Korteista Visa ja Visa Electron ovat yleisimmät, mutta myös MasterCard, Eurocard, American Express ja Diners Club tunnetaan. Euroja on helppo vaihtaa rupliksi Pietarin monissa rahanvaihtopisteissä.

 

Mitä jos en osaa venäjää? Turistien täyttämillä alueilla ja hotelleissa asioidessa yleensä riittää, kun puhuu englantia ja ystävällistä elekieltä. Aakkosten tuntemisesta ja yleisimpien fraasien osaamisesta ei kuitenkaan ole haittaa. Kaikki kyltit on kirjoitettu Pietarissa kyrillisin kirjaimin. Nuoret puhuvat todennäköisemmin englantia kuin vanhemman polven pietarilaiset. Taksiin astuessa kannattaa varata mukaan kirjoitettu osoitelappu.

 

Kuuluuko tipata? Etenkin hienommissa ravintoloissa ja kahviloissa tippaus kuuluu hyviin tapoihin. Sopiva juomarahan määrä on noin 10 prosenttia laskun loppusummasta. Tarkista aina lasku, sillä joissakin paikoissa tippi lisätään automaattisesti loppusumman perään. Baareissa ja ravintoloissa, joissa ruoka ostetaan tiskiltä, ei tarvitse tipata.

 

Tarvitaanko adapteria? Pietarilaiset pistorasiat ovat suomalaisille tuttuja, joten adapteria ei tarvitse hankkia. Jännite on Pietarissa tyypillisesti 220 volttia.

 

Pääseekö nettiin? Suuri osa pietarilaisista hotelleista ja majoituspaikoista tarjoaa asiakkailleen langattoman verkon. Nettiin pääsee myös monissa keskustan kahviloissa, pubeissa, ravintoloissa ja puistoissa. Lisäksi suurimmalla ostoskadulla Nevski Prospektilla on Pietarin kaupungin tarjoama maksuton WLAN. Langatonta nettiä voi metsästää kätevästi esimerkiksi monissa älypuhelimissa olevan Wi-Fi Finder -applikaation avulla.

 

Miten saa taksin? Pietarilainen taksijärjestelmä on monimutkainen. Erilaisia ja -hintaisia taksifirmoja on runsaasti. Kaikkien autojen katoilla ei ole taksitunnusta, ja monet paikalliset nappaavatkin taksin lennosta nostamalla kätensä pystyyn. Taksin ottamista lennosta ei suositella matkaajille paitsi asemien ja suosituimpien nähtävyyksien lähistöllä, missä parveilee aina virallisia takseja. Ennen autoon hyppäämistä voit yrittää tinkiä 20–50 prosentin alennuksen alkuperäisestä hinnasta.

Kun tilaat taksin puhelimitse, sovi matkan hinta ennakkoon. Monien taksifirmojen operaattorit palvelevat myös englanniksi. Taksikuskit eivät välttämättä puhu englantia, joten matkalle kannattaa ottaa kynä ja paperia sekä kartta. Useimmissa takseissa on maksettava käteisellä.

 

Venäjän-matkustuksen ABC

Oletko lähdössä ensimmäistä kertaa Venäjälle kokemaan maailman parhaat taidemuseot, teatterit ja konsertit tai nauttimaan erinomaisista ravintoloista, ostosmahdollisuuksista ja illanviettopaikoista?

Helpota matkasi suunnittelua ja tutustu Venäjän matkustuksen ABC:hen

Katso kaikki Pietarin tarjoukset ja vinkit

Allegrolla matkustat helposti ja edullisesti Pietariin. Juna vie mukavasti keskustasta keskustaan, keskelle elämysten metropolia. Kokosimme sinulle matkavinkkejä Pietarin-matkustuksesta. 

Pietarin matkavinkit

Allegro-junan aikataulut

Junaliput Venäjälle