Peruslippu

Peruslipulla matkustat viihtyisästi junan Eko-luokassa. Peruslipun voit ostaa kaikista junalippujen ostopaikoista. Lipun voit muuttaa ennen junan lähtöä viidellä eurolla. Ostamalla 5–13 euron Peruutusturvan voit tarvittaessa peruuttaa matkasi.
 


Peruslippu on voimassa lippuun merkittynä päivänä ja siihen merkityssä junassa. Voit lisämaksua vastaan muuttaa lippuun merkityn matkan. Jos olet ostanut lippuun peruutusturvan, voit peruuttaa sen kokonaan.

 


Lapset, opiskelijat ja eläkeläiset saavat matkasta alennuksen, samoin varusmiehet ja siviilipalvelusmiehet vapaa-ajan matkoillaan.

 


Peruslipulla matkustava näkövammainen tai pyörätuolissa istuva liikuntavammainen on oikeutettu maksuttomaan saattajaan.
Vammaispalvelut

 

Lisää opiskelija, lapsi, eläkeläinen...

Kaukoliikenteen junalippu lähiliikenteen liityntäyhteytenä

Voit ostaa kaukoliikenteen junalipun, joka sisältää vaihdon lähiliikenteen alueella. Huomaathan, tällöin lippusi määräasemana pitää olla haluamasi lähiliikenteen alueen asema. Kaukoliikenteen junaliput kelpaavat lähiliikenteen junissa, kun vaihtoaika lähijunaan on korkeintaan 80 minuuttia kaukojunan saavuttua vaihtoasemalle.

Voit esimerkiksi ostaa junalipun Helsingin Lentoasemalle ja vaihtaa kaukojunasta lähijunaan Tikkurilan asemalla. Lue miten ostat junaliput Lentoasemalle

 

Matkusta mukavasti

Voit ostaa matkallesi lisää matkustusmukavuutta ostamalla Säästölippuusi paikan Ekstra-luokkaan tai InterCity-junan ravintolavaunun yläkertaan. Ravintolavaunun yläkerran istumapaikan hinta vaihtelee 3–11 euron ja Ekstra -luokan istumapaikan lisäpalvelun hinta vaihtelee 5–17 euron välillä riippuen reitistä. Lisäpalveluiden hinta on kaikille matkustajille sama.

 

Lippuehdot

Hinnat

Peruslipun hinnat voit katsoa verkkokaupasta. Aseman lipunmyynnistä tai R-kioskilta ostettaessa lipun hintaan lisätään 1 euron palvelumaksu lippua kohden (ei suorilla taajamajunayhteyksillä), junan konduktööriltä ostettaessa 3/6 euron palvelumaksu lippua kohden.

Alennukset

Lapset (4–16 v.) 40 %, opiskelijat sekä varus- ja siviilipalvelusmiehet vapaa-ajan matkoillaan 30 %, eläkeläiset 20 % voimassa olevasta Peruslipun hinnasta. Alle 4-vuotiaat lapset matkustavat ilmaiseksi ilman omaa istumapaikkaa.

Matkustusluokka

Eko-luokka. Lippu ei sisällä istumapaikkaa, kun matkustat taajamajunassa tai ostat lipun junan konduktööriltä.

Ostopaikat

Peruslipun voit ostaa kaikista ostopaikoista: verkkokaupasta, palveluaseman lipunmyynnistä (palvelumaksu 1 €) tai lippuautomaatista, R-kioskilta (palvelumaksu 1 €), matkatoimistoista, puhelimitse VR Asiakaspalvelusta, kiskobussin juna-automaatista, junan konduktööriltä (palvelumaksu 3/6 euroa) ja VR:n jälleenmyyjiltä/Matkahuollon myyntipisteistä ja asiamiespisteistä (ks.tarkemmin)

Maksaminen

Verkkokauppa, VR Mobiili, lippuautomaatti ja junan konduktööri: Peruslippu maksetaan ostotapahtuman yhteydessä.

Muista ostopaikoista varatut liput:

  • Jos junalippu varataan vähemmän kuin 24 h ennen junalähtöä, lippu on maksettava viimeistään 30 minuuttia ennen junan lähtöä.

  • Jos junalippu varataan vähemmän kuin 30 minuuttia ennen lähtöä, lippu on maksettava ostotapahtuman yhteydessä.

Jos varausta ei makseta määräaikaan mennessä, liput vapautuvat uudelleen myyntiin.

Toimitustavat

Aseman tai R-kioskin tuloste taikka sähköpostitse tai tekstiviestinä matkapuhelimeen.

Muutokset

Voit muuttaa Peruslipun lähtöpäivää tai -aikaa (ei yhteysväliä tai suuntaa) palveluaseman lipunmyynnissä tai puhelimitse VR Asiakastuen kautta numerossa p. 0800 166 888 (ma–su klo 5–22, numero on maksuton) ennen junamatkan alkua (muutosmaksu 5 €/muutos). Huomaathan, että palveluaseman lipunmyynnissä tehdyistä muutoksista peritään yhden euron palvelumaksu muiden mahdollisten kulujen lisäksi.

Mikäli matkaan sisältyy junan vaihto, muutokset tulee tehdä ennen koko matkan alkua. Lippu on matkustajakohtainen. Mikäli lippu vaihdetaan kalliimpaan junavuoroon, hintaero peritään vaihdon yhteydessä. Erotusta halvempaan lippuun ei hyvitetä.

Peruutukset

Voit peruuttaa Peruslipun ennen junan lähtöä, jos olet lippua ostaessasi tai muuttaessasi ostanut 5–13 euron hintaisen Peruutusturvan. Junalipun hinnan saat takaisin asemien lipunmyynnistä tai VR Asiakaspalvelusta, R-kioskilla vain R-kioskilta ostetuista lipuista.
Lue lisää Peruutusturvasta.

 

Lippujen ostaminen junassa

Useita junalippuja voi ostaa junan konduktööriltä. Lippuun ei sisälly tuolloin tiettyä istumapaikkaa. Maksuvälineinä kelpaavat yleisimmät maksukortit, eivät kuitenkaan varmennettavat maksukortit kuten Visa Electron, Diners Club, Diners Club Discover tai Maestro-kortit.

Junassa lipun hinta on 0–76 km:n matkalle 3 euroa ja yli 76 km matkalle 6 euroa kalliimpi kuin itsepalvelukanavista ostettaessa. Suorilla taajamajunayhteyksillä junan konduktööriltä ostettu lippu maksaa 50 senttiä enemmän. Maksu on matkustajakohtainen.

Lisätietoja ostamisesta ja maksamisesta