Opiskelijat

Opiskelijoille alennusta junamatkoista

 

Opiskelijana matkustat edullisesti junassa. Tutustu opiskelija-alennukseen ja hyppää junan kyytiin!
 


Kaukoliikenteen junissa opiskelijat saavat 30 % alennusta Peruslipusta sekä Sarjalipuista.


Lähiliikenteen maksualueen junissa matkustaessasi saat 50 % opiskelija-alennusta kertalipun hinnasta ja 10 matkan sarjalipun hinnasta.

Opiskelija-alennus

Opiskelija-alennuksen saadaksesi tulee sinun täyttää seuraavat ehdot:

  • opiskelet päätoimisesti ja palkatta yliopistossa, korkeakoulussa, ammattikorkeakoulussa, ammatillisessa oppilaitoksessa tai lukiossa etkä ole työssä vakinaisessa virassa tai vakinaiseen virkaan rinnastettavassa työsuhteessa

  • suoritat oppilaitoksen perustutkintoa, etkä ole suorittanut ylempää korkeakoulututkintoa

  • opiskelu kestää yhtäjaksoisesti vähintään 8 kk

  • oppilaitos on julkisessa valvonnassa

  • monimuoto-opiskelijan kokonaisopiskeluajasta yli 60 % on oltava lähiopetusta.

  • Kymppiluokalla tai 9. luokan lisäopetuksessa opiskelevat, oppivelvollisuuden suorittaneet ovat oikeutettuja opiskelija-alennukseen.

Huom. Opiskelu oppisopimuksella, työvoimakoulutuksessa (opiskelija saa työttömyyskorvausta tai työttömyysetuutta) tai henkilöstökoulutuksessa ei oikeuta opiskelija-alennukseen.

Junassa lipuntarkastuksen yhteydessä tarvitset voimassaolevan VR:n hyväksymän opiskelijakortin. Perinteisen kortin lisäksi voit nyt todistaa oikeutesi opiskelija-alennukseen myös digitaalisella opiskelijakortilla. Ennen varsinaisen opiskelijakortin saamista voit hyödyntää tilapäistä todistusta opiskelija-alennuksen saamiseksi VR:n junissa (voimassa 3 kk). Jos opiskelijakorttia tai tilapäistä todistusta ei ole, konduktööri myy sinulle uuden junalipun.

Lähiliikenteessä huomioidaan 2,60 euron vähimmäismaksu kertalipun hinnassa. Klo 23 jälkeen lähiliikenteen junissa ei saa opiskelija-alennusta, mutta etukäteen ostetut opiskelijaliput kelpaavat.

Opiskelija-alennusta ei myönnetä kausilipusta, Säästölipuista, lemmikkimaksuista, polkupyörämaksuista, Ekstra-luokan tai ravintolavaunun yläkerran lisäpalveluista tai autojunapaikoista.

Kaukoliikenteen junalipun hinta vaihtelee lipun ja sen ostoajankohdan mukaan. Myös peruutus- ja muut lippua koskevat ehdot vaihtelevat sen mukaan minkä lipun valitset.

 

VR:llä hyväksyttävät opiskelijajärjestöjen kortit

Katso hyväksyttävät opiskelijajärjestöjen kortit täältä.

 

Lukuvuositarra kertoo milloin opiskelijakortti on voimassa

  • Lukuvuositarralla 2018–2019 voit matkustaa 30.9.2019 saakka

Opiskelija-alennus junissa kun opiskelet ulkomailla

Opiskelija-alennus myönnetään myös ulkomailla opiskelevalle suomalaiselle, joka saa Suomesta opintotukea ulkomailla suoritettaviin opintoihin. Ulkomailla opiskelevana suomalaisena tarvitset VR:n tilapäisen todistuksen opiskelija-alennuksen saamiseksi VR:n junissa. Huomaathan, että todistukseen tarvitaan oppilaitoksen leima ja oppilaitoksen edustajan allekirjoitus.

Katso myös englannin- tai ruotsinkielinen tilapäinen opiskelijatodistuslomake.

 

Ulkomaiset opiskelijat Suomessa

Suomessa opiskelevalla ulkomaalaisella on oikeus opiskelija-alennukseen, kun hän täyttää opiskelija-alennuksen ehdot. Suomessa opiskelevat ulkomaiset vaihto-opiskelijat ovat oikeutettuja opiskelija-alennukseen, kun he opiskelevat suomalaisessa oppilaitoksessa, joka kuuluu alennuksen piiriin.

Opiskelija-alennuksen saamiseki opiskelijan tulee näyttää junassa VR:n hyväksymä suomalaisen opiskelijajärjestön kortti tai tilapäistä todistusta opiskelija-alennuksen saamiseksi VR:n junissa (voimassa 3 kk).

Katso myös englannin- tai ruotsinkielinen tilapäinen opiskelijatodistuslomake.

 

Vertaile kaukoliikenteen lippuja

  Peruslippu Säästölippu
Opiskelija-alennus -30 %* -
Lippu on voimassa siihen merkittynä päivänä ja siihen merkityssä junassa x x
Näkövammainen tai pyörätuolissa istuva liikuntavammainen matkustaja on oikeutettu maksuttomaan avustajaan x x
Ostopaikat VR Mobiili, verkkokauppa, palveluaseman lipunmyynti tai lippuautomaatti, puhelimitse VR Asiakaspalvelu, matkatoimistot, kiskobussin juna-automaatti tai junan konduktööri Verkkokauppa, palveluaseman lipunmyynti tai lippuautomaatti, puhelimitse VR Asiakaspalvelu, matkatoimistot
Lipun toimitus: nouto asemalta, tulostus tai toimitus sähköpostin liitteenä tai tekstiviestinä matkapuhelimeen. x x
Lipun lähtöpäivän ja -ajan muuttaminen (ei matka reittiä) maksutta 5 €/muutos. Mikäli lippu vaihdetaan kalliimpaan junavuoroon, hintaero peritään vaihdon yhteydessä. Erotusta halvempaan junalippuun ei hyvitetä. 5 €/muutos. Mikäli lippu vaihdetaan kalliimpaan junavuoroon, hintaero peritään vaihdon yhteydessä. Erotusta halvempaan junalippuun ei hyvitetä.
Lipun peruutus Peruutusturva 10 € lipun oston tai muutoksen yhteydessä Peruutusturva 10 € lipun oston tai muutoksen yhteydessä
Lippuehdot Peruslipun ehdot Säästölipun ehdot
 

*Huom. Kaukoliikenteen Peruslipun hinta opiskelija-alennuksella pyöristetään ylöspäin seuraavaan tasaeuroon.

Lisää matkustusmukavuutta

Ravintolavaunun yläkerran istumapaikan hinta vaihtelee 3–11 euron ja Ekstra-luokan istumapaikan lisäpalvelun hinta 5–17 euron välillä reitin mukaan. Lisäpalveluiden hinta on kaikille matkustajille sama.

 

Lisää opiskelija, lapsi, eläkeläinen...

Usein kysyttyä

Millä todistan, että minulla on oikeus opiskelija-alennukseen?

Opiskelijan tulee osoittaa oikeutensa opiskelija-alennukseen näyttämällä junassa lipuntarkastuksen yhteydessä VR:n hyväksymä opiskelijakortti tai VR.fi:stä ladattava todistus (voimassa 3 kk), jos opiskelijajärjestön myöntämää opiskelijakorttia ei vielä ole. Todistukseen tarvitaan oppilaitoksen leima ja oppilaitoksen edustajan allekirjoitus, skannatut todistukset eivät kelpaa. VR:n ja matkahuollon yhteisen opiskelijakortin myynti päättyi 1.6.2016. Aiemmin ostettu kortti kelpaa edelleen junassa voimassaolotarran mukaisesti.

Näytä kaikki

Tilapäisellä todistuksella saat opiskelija-alennuksen junassa

Voit todistaa oikeutesi opiskelija-alennukseen VR:n junissa tilapäisellä todistuksella kunnes saat varsinaisen opiskelijakorttisi. Tilapäinen todistus tulee tulostaa sekä täyttää asianmukaisesti. Todistusta varten tarvitset myös oppilaitoksesi leiman.

Tilapäinen todistus on voimassa 3kk oppilaitoksen päiväyksestä. Löydät todistuksen myös oppilaitoksien Wilma -järjestelmästä.

Tulosta tilapäinen todistus tästä

Lähiliikenteen maksualue

VR:n lähiliikenteessä on käytössä kaksi eri hinnoittelujärjestelmää. Lippujen hinnat määräytyvät sen mukaan, liikutaanko pääkaupunkiseudun HSL-alueella vai VR:n liikennöimällä lähiliikennealueella.

Tarkista pääkaupunkiseudun maksualueet tästä

Lue lisää lähiliikenteen junalipuista

Lisätiedot HSL-alueen opiskelija-alennuksista (HSL.fi)