Opiskelijat

Opiskelijat junassa

 

Opiskelijat matkustavat junassa edullisesti. Säästölippu on aina kaikille edullisin lippu.
 


Kaukoliikenteen junissa opiskelijat saavat 30 % alennusta Peruslipusta sekä Sarjalipuista.


Lähiliikenteen maksualueen junissa matkustaessasi saat 50 % opiskelija-alennusta kertalipun hinnasta ja 10 matkan sarjalipun hinnasta.

Opiskelija-alennus

Opiskelija-alennuksen saadaksesi tulee sinun täyttää seuraavat ehdot:

  • opiskelet päätoimisesti ja palkatta yliopistossa, korkeakoulussa, ammattikorkeakoulussa, ammatillisessa oppilaitoksessa tai lukiossa etkä ole työssä vakinaisessa virassa tai vakinaiseen virkaan rinnastettavassa työsuhteessa
  • suoritat oppilaitoksen perustutkintoa, etkä ole suorittanut ylempää korkeakoulututkintoa
  • opiskelu kestää yhtäjaksoisesti vähintään 8 kk
  • oppilaitos on julkisessa valvonnassa
  • monimuoto-opiskelijan kokonaisopiskeluajasta yli 60 % on oltava lähiopetusta.
  • Kymppiluokalla tai 9. luokan lisäopetuksessa opiskelevat, oppivelvollisuuden suorittaneet ovat oikeutettuja opiskelija-alennukseen.

Huom. Opiskelu oppisopimuksella, työvoimakoulutuksessa (opiskelija saa työttömyyskorvausta tai työttömyysetuutta) tai henkilöstökoulutuksessa ei oikeuta opiskelija-alennukseen.

Junassa lipuntarkastuksen yhteydessä tarvitset voimassaolevan VR:n hyväksymän opiskelijakortin. Perinteisen kortin lisäksi voit nyt todistaa oikeutesi opiskelija-alennukseen myös digitaalisella opiskelijakortilla. Ennen varsinaisen opiskelijakortin saamista voit hyödyntää tilapäistä todistusta opiskelija-alennuksen saamiseksi VR:n junissa (voimassa 3 kk). Jos opiskelijakorttia tai tilapäistä todistusta ei ole, konduktööri myy sinulle uuden junalipun.

Lähiliikenteessä huomioidaan 2,60 euron vähimmäismaksu kertalipun hinnassa. Klo 23 jälkeen lähiliikenteen junissa ei saa opiskelija-alennusta, mutta etukäteen ostetut opiskelijaliput kelpaavat.

Opiskelija-alennusta ei myönnetä kausilipusta, Säästölipuista, lemmikkimaksuista, polkupyörämaksuista, Ekstra-luokan tai DuettoPlus-ravintolavaunun yläkerran lisäpalveluista tai autojunapaikoista.

Kaukoliikenteen junalipun hinta vaihtelee lipun ja sen ostoajankohdan mukaan. Myös peruutus- ja muut lippua koskevat ehdot vaihtelevat sen mukaan minkä lipun valitset.

VR:llä hyväksyttävät opiskelijajärjestöjen kortit

Katso hyväksyttävät opiskelijajärjestöjen kortit täältä.

Lukuvuositarra kertoo milloin opiskelijakortti on voimassa

  • Syksyn 2016 lukukausitarralla voit matkustaa 31.1.2017 saakka
  • Lukuvuositarralla 2016–2017 voit matkustaa 30.9.2017 saakka

 

Ulkomailla opiskelevat suomalaiset

Opiskelija-alennus myönnetään myös ulkomailla opiskelevalle suomalaiselle, joka saa Suomesta opintotukea ulkomailla suoritettaviin opintoihin. Ulkomailla opiskelevana suomalaisena tarvitset VR:n tilapäisen todistuksen opiskelija-alennuksen saamiseksi VR:n junissa. Todistukseen tarvitaan oppilaitoksen leima ja oppilaitoksen edustajan allekirjoitus. Katso myös englannin- tai ruotsinkielinen tilapäinen opiskelijatodistuslomake.

Ulkomaiset opiskelijat Suomessa

Opiskelija-alennukseen on oikeus myös Suomessa opiskelevalla ulkomaalaisella, kun hän täyttää opiskelija-alennusehdot.

Suomessa opiskelevat ulkomaiset vaihto-opiskelijat ovat oikeutettuja opiskelija-alennukseen, kun he opiskelevat suomalaisessa oppilaitoksessa, joka kuuluu alennuksen piiriin vaikka opiskelu kestää vähemmän kuin 8 kuukautta. Heidän tulee näyttää junassa VR:n hyväksymä suomalaisen opiskelijajärjestön kortti tai tilapäistä todistusta opiskelija-alennuksen saamiseksi VR:n junissa (voimassa 3 kk). Katso myös englannin- tai ruotsinkielinen tilapäinen opiskelijatodistuslomake.

Vertaile kaukoliikenteen lippuja

  Peruslippu Säästölippu
Opiskelija-alennus -30 %* -
Lippu on voimassa siihen merkittynä päivänä ja siihen merkityssä junassa x x
Näkövammainen tai pyörätuolissa istuva liikuntavammainen matkustaja on oikeutettu maksuttomaan avustajaan x x
Ostopaikat VR Mobiili, verkkokauppa, palveluaseman lipunmyynti tai lippuautomaatti, puhelimitse VR Asiakaspalvelu, matkatoimistot, kiskobussin juna-automaatti tai junan konduktööri Verkkokauppa, palveluaseman lipunmyynti tai lippuautomaatti, puhelimitse VR Asiakaspalvelu, matkatoimistot
Lipun toimitus: nouto asemalta, tulostus tai toimitus sähköpostin liitteenä tai tekstiviestinä matkapuhelimeen. x x
Lipun lähtöpäivän ja -ajan muuttaminen (ei matka reittiä) maksutta 5 €/muutos. Mikäli lippu vaihdetaan kalliimpaan junavuoroon, hintaero peritään vaihdon yhteydessä. Erotusta halvempaan junalippuun ei hyvitetä. 5 €/muutos. Mikäli lippu vaihdetaan kalliimpaan junavuoroon, hintaero peritään vaihdon yhteydessä. Erotusta halvempaan junalippuun ei hyvitetä.
Lipun peruutus Peruutusturva 10 € lipun oston tai muutoksen yhteydessä Peruutusturva 10 € lipun oston tai muutoksen yhteydessä
Lippuehdot Peruslipun ehdot Säästölipun ehdot
 

*Huom. Kaukoliikenteen Peruslipun hinta opiskelija-alennuksella pyöristetään ylöspäin seuraavaan tasaeuroon.

Lisää matkustusmukavuutta

DuettoPlus vaunun yläkerran istumapaikan hinta vaihtelee 3–11 euron ja Ekstra-luokan istumapaikan lisäpalvelun hinta 5–17 euron välillä reitin mukaan. Lisäpalveluiden hinta on kaikille matkustajille sama.

 

Lisää opiskelija, lapsi, eläkeläinen...

Usein kysyttyä

Millä todistan, että minulla on oikeus opiskelija-alennukseen?

Opiskelijan tulee osoittaa oikeutensa opiskelija-alennukseen näyttämällä junassa lipuntarkastuksen yhteydessä VR:n hyväksymä opiskelijakortti tai VR.fi:stä ladattava todistus (voimassa 3 kk), jos opiskelijajärjestön myöntämää opiskelijakorttia ei vielä ole. VR:n ja matkahuollon yhteisen opiskelijakortin myynti päättyi 1.6.2016. Aiemmin ostettu kortti kelpaa edelleen junassa voimassaolotarran mukaisesti.

Näytä kaikki

VR:n ja Matkahuollon yhteinen opiskelijakortti

HUOM! 1.6.2016 alkaen VR:n kautta ei voi ostaa VR:n ja Matkahuollon yhteistä opiskelijakorttia. Matkahuollon kautta hankitut opiskelijakortit kelpaavat VR:n junissa. Opiskelija voi myös todistaa junassa oikeutensa opiskelija-alennukseen tilapäisellä todistuksella jos hänellä ei ole vielä opiskelijajärjestön myöntämää opiskelijakorttia. Aiemmin ostetut kortit kelpaavat edelleen junissa.

ISIC-kortti

Huom! ISIC-kortti tai muu kansainvälinen opiskelijakortti ei oikeuta opiskelija-alennuksen saamiseen.

Jatko-opiskelijat

Opiskelijajärjestöjen (SYL, SAMOK, OSKU, SKOL, TERHOL) vihertävät jatko-opiskelijoiden opiskelijakortit eivät oikeuta VR:n opiskelija-alennukseen.

Lähiliikenteen maksualue

VR:n lähiliikenteessä on käytössä kaksi eri hinnoittelujärjestelmää. Lippujen hinnat määräytyvät sen mukaan, liikutaanko pääkaupunkiseudun HSL-alueella vai VR:n liikennöimällä lähiliikennealueella.

Tarkista pääkaupunkiseudun maksualueet tästä

Lue lisää lähiliikenteen junalipuista

Lisätiedot HSL-alueen opiskelija-alennuksista (HSL.fi)