Matkaan autojunalla – autojunamatkustuksen ABC

 
Matkustat autojunalla kätevästi Suomen halki etelästä pohjoiseen – aina Kolariin ja Kemijärvelle asti. Autojunapaketti sisältää vaihdottoman yöjunamatkan yhdestä kuuteen matkustajalle sekä ajoneuvolle.
Mietityttääkö miten auton kuormaus junaan onnistuu? Tai pohditko missä kuormauspaikat ovat? Nappaa täältä ohjeet ja vinkit huoletonta autojunareissua varten.

 

Lähdössä matkaan autojunalla – muista nämä:

  1. Ole hyvissä ajoin liikkeellä – varaa kuormaukseen tarpeeksi aikaa, jotta matkaanlähtö sujuu rennosti.

  2. Ota pieni laukku mukaan, jätä muut autoon – pakkaa isommat matkatavarat autoon ja varaa pieni laukku yön junamatkaa varten. Ota kylmälle säälle herkät matkatavarat pois autosta. Sukset ja laudat on helppo jättää autoon tai suksiboksiin matkan ajaksi.

  3. Liput mukana – muista ottaa matkustusasiakirjat esille.

  4. Kuski kuormaa – matkatoverit viihtyvät vaikkapa kahvilla rautatieasemalla tai aseman odotustilassa sillä aikaa, kun käyt kuormaamassa auton. Aja kuormauspaikalle yksin, opastamme sinua paikan päällä.

 

Sitten matkaan!

Missä voin kuormata autoni junaan?

Auto kulkee helposti mukana autojunassa matkustaessasi etelästä pohjoiseen ja takaisin päin. Voit kuormata autosi mukaan matkaan seuraavilla asemilla: Pasila, Tampere, Turku, Oulu, Rovaniemi, Kemijärvi, Kolari. Tutustu tarkemmin autojen kuormauspaikkoihin alla olevien linkkien avulla.

 

AutoJuna kuormauspaikat

Miten kuormaan auton junaan?

Auton kuormaamiseen kannattaa varata reilusti aikaa, tarkan kuormausajan voit tarkistaa lipustasi. Lipussasi oleva merkintä ei tarkoita tiettyä paikkaa junien kuljetusvaunussa, vaan varmistaa, että autollesi varatun paikan korkeus on riittävä. Voit joko kuormata autosi itse tai VR:n henkilökunta voi kuormata autosi, löydät tarkemmat kuormausohjeet alta.

 

 

Kuormaan itse autoni


Autossasi saa olla ainoastaan kuljettaja silloin, kun se ajetaan vaunuun. Junamatkalla tarvittavat matkatavarat kannattaa ottaa pois autosta ennen kuormausta.

Auto lukitaan ja raitisilmasuuttimet suljetaan kuljetuksen ajaksi. Ota myös huomioon autosi merkkikohtaiset ohjeet. Varsinkin Pohjoiseen mentäessä autoon ei kannata jättää kylmälle säälle herkkiä tavaroita.

Auto-perävaunuyhdistelmän kuormaa aina auton kuljettaja itse.

 

VR kuormaa autoni


Jos et itse voi kuormata autoasi, VR:n henkilökunta voi tehdä sen puolestasi. Valitse kuormaus aina etukäteen autojunapaketin oston yhteydessä. VR kuormaa tällöin autosi junaan ja toimittaa avaimet määräasemalle.

Pysäköi autosi lähtöpäivänä sitä varten merkitylle pysäköintipaikalle. Voit tarkistaa pysäköintipaikan sijainnin asiakaspalvelusta, asemien lipunmyynnistä tai asemien sivuilta.

Muistathan jättää auton avaimet hyvissä ajoin lähtöasemalle ennen kuormausajan alkamista. Voit tarkista avainten luovutus- ja noutopaikat kunkin aseman sivulta.

 

Huomioithan: Kun VR:n henkilökunta huolehtii autosi kuormaamisesta tai purkamisesta, varmistathan, ettei autosi alkolukko ole käytössä. Hygieniasyistä henkilökunta ei voi käyttää auton haltijan alkolukon puhalluslaitetta.

VR:llä ei ole korvausvastuuta, mikäli auton kuormaus ei valitettavasti onnistuisikaan VR:stä riippumattomista syistä.

Autojen kuormauksen tai niiden purkamisen mahdollinen viivästyminen ei kuulu myöhästymiskorvauksen piiriin.

 

Perillä – näin onnistuu auton purkaminen junasta

Kun juna on perillä, matkatoverisi voivat odottaa määräaseman odotustilassa sillä aikaa, kun purat auton itseksesi. Noudatathan paikan päällä työntekijöiden ohjeita.

Halutessasi voit kätevästi lähettää autosi jo 1–5 vuorokautta etukäteen määräasemalle. Tällöin huolehdimme autosi purkamisesta pois junasta.

Huomioithan: Pohjoisesta Helsinkiin saapuvien autojunien vaunut irrotetaan ennen Pasilaa muusta junasta ja siirretään purkulaituriin. Muistahan jäädä junasta Pasilan asemalla auton noutamiseksi. Muiden kaupunkien kuormauspaikat sijaitsevat asemien läheisyydessä. Muista tarkistaa kuormauspaikkojen tarkemmat sijainnit.

 

Hyvää matkaa!

 

Autojunapaketit ja aikataulut

Autojunapaketilla matkaat mukavasti autosi kanssa. Tutustu tarkemmin autojunapakettiin

Aikataulut löydät helposti verkkokaupasta valitsemalla lähtö- ja määräaseman. Löydät autojunien aikataulut myös täältä

Miten ostaa autojunapaketti verkkokaupasta? Lue ohjeet verkkokauppaan tästä

 

Mieli lepää Lapissa

Lappi on täynnä luonnon nähtävyyksiä ja kiehtovia aktiviteetteja vaellusretkistä lasketteluun.

Katso vinkkejä Lappiin

Hytin avaimet

Hytin avain on hytin ovessa ja muut avaimet hytissä avaintelineessä.

Auton koko

Auton koko leveys voi olla korkeintaan 2,20 m ja leveys renkaiden ulkoreunasta reunaan voi olla enintään 2 m. Auton korkeuden pitää sisältää myös mahdollinen suksiboksi.

 

Auton pituus voi olla korkeintaan 5,05 m kiinteine ulokkeineen, esim. vetokoukun kanssa.

 

Täysin katetussa autonkuljetusvaunussa ei voi kuljettaa ylileveitä/painavia pakettiautoja. Esim. seuraavat  mallit eivät sovi autovaunuun: Ford Transit (100 T300 ja isommat), Ford Tourneo Custom ja Ford Transit Custom, Nissan Primastar, Opel Vivaro, Renault Trafic, VW Transporter (uusi korimalli 7/2003 ->), VW Transporter Long, Transporter Caravelle, Transporter Multivan, Toyota Proace ja Hyundai H1.

Varmista pakettiautosi sopivuus kuljetukseen asiakaspalvelusta,
p. 0600 41 900.

Parhaat karvakaverit mukana – lemmikit AutoJunassa

Voit matkustaa lemmikkisi kanssa autojunassa, kun yövyt omaan käyttöön varatussa hytissä. Lemmikkien mukaanotto maksaa 5 euroa/lemmikki.

Lue lisää lemmikin kanssa matkustamisesta