Liput lähiliikenteessä

Lähiliikenteessä on käytössä kaksi eri hinnoittelujärjestelmää. Lippujen hinnat määräytyvät sen mukaan, liikutaanko pääkaupunkiseudun HSL-alueella vai sen ulkopuolella. VR:n lähiliikenteen alueeseen kuuluvat yhteysvälit ovat Helsingin ja Lahden ja Riihimäen välillä, myös Siuntio kuuluu VR:n lähiliikennealueeseen. Helsingin suunnasta Keravalle ja Kirkkonummelle matkustetaan HSL:n lipuilla.

 

Lähiliikenteen kertalippuja voi ostaa VR Lähijunat -mobiilisovelluksesta, beta.vr.fi:stä, VR:n palveluasemien lipunmyynnistä, automaatilta tai R-kioskilta.

Voit tarkistaa kaikkien lähiliikenteen lippujen ostopaikat Lähiliikenteen lippujen osto ja maksu -sivulta.

 

Lähiliikenteen junaliput

Kun matkustat lähiliikenteessä kokonaan tai osittain pääkaupunkiseudun kuntien ulkopuolella (tutustu lähiliikenteen reittikarttaan), sinun tulee ostaa matkallesi VR:n lähiliikenteen lippu. Lähiliikenteen kertalippuja voit nyt ostaa myös uudesta VR Lähijunat -mobiilisovelluksesta.

 

Vyöhykemerkinnät poistuivat matkalipuista 14.12.2016 alkaen

Jatkossa lähijunaliikenteen kertalipussa lukee lähtö- ja määräasema ja se on voimassa kaksi tuntia valitulla yhdensuuntaisella reitillä. Junasta ostetuissa kertalipuissa vanha vyöhykemerkintä säilyy vielä toistaiseksi.

Sarja- ja kausilippujen matkustusoikeus on muuttunut seuraavanlaisesti

Ennen 14.12.2016 ostetut lähiliikenteen sarja- ja kausiliput voit käyttää lippuun merkityillä vyöhykkeillä voimassaolonsa loppuun asti. Mikäli olet ostanut lähiliikenteen sarja- ja kausilipun 14.12.2016 jälkeen, on siirtymä-aikaa uuteen malliin tammikuun 2017 loppuun asti, ja esimerkiksi Helsinki–Järvenpää sarja- ja kausilipulla voi matkustaa junassa kuten aikaisemminkin HSL/vyöhyke-alueella ilman erillistä jatkolippua.

1.2.2017 alkaen voit hyödyntää ostamaasi sarja- tai kausilippua vain valitsemallasi reitillä. Sinulla on mahdollisuus ostaa jatkokertalippu palveluasemilta tai junista, kun haluat jatkaa matkaasi toiselle määräasemalle, kuin varsinaiseen kausi- tai sarjalippuun on merkitty.

Ostaessasi uutta sarja- tai kausilippua suosittelemme, että ostat lipun usein matkustamallesi yhteysvälille, joka sallii matkahaun mukaiset junan vaihdot. Esimerkiksi, jos työpaikkasi on Leppävaarassa, suosittelemme, että ostat lipun suoraan ko. asemalle esimerkiksi Järvenpää–Leppävaara välille. Tällöin voit vaihtaa junaa joko Pasilassa tai Helsingissä, ja matkustaa lipulla sekä Helsinkiin että Leppävaaraan. Lippu on samanhintainen kuin Järvenpää–Helsinki välille ostettu lippu.

Miten matkustan lähiliikennealueelta Kehä- tai Rantaradalle? Tutustu reittikarttoihin

Lue lisää lähiliikenteen sarjalipuista

Lue lisää lähiliikenteen kausilipuista

 

HSL-alueen liput

Matkustaessasi VR:n lähiliikenteen junissa pääkaupunkiseudulla (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Kirkkonummi ja Kerava) tarvitset HSL-alueen lipun. Tutustu linjakarttaan ja lue lisää HSL-alueen lipuista.

 

Lähiliikenteen junaliput kaukoliikenteen liityntäyhteytenä

Voit ostaa kaukoliikenteen junalipun, joka sisältää matkan lähiliikenteen alueella. Kaukoliikenteen junaliput kelpaavat HSL-alueen lähiliikenteen junissa, kun vaihtoaika lähijunaan on korkeintaan 80 minuuttia kaukojunan saavuttua vaihtoasemalle. Lipun määräasemana pitää tuolloin olla haluttu HSL-alueen asema.

Kaukoliikenteen junaliput

 

Usein kysyttyä

Millä todistan henkilöllisyyteni, kun matkustan lähi- tai kaukoliikenteen kausilipulla?

Kausilipulla matkustaessasi sinun tulee todistaa henkilöllisyytesi virallisella henkilökortilla, passilla tai ajokortilla.

Kuinka kauan lähiliikenteen lippu on voimassa?

VR Mobiilista ja VR Lähijunat -sovelluksesta ostettu kertalippu on voimassa 2 tuntia ostohetkestä. Beta.vr.fi -verkkokaupasta ostettu lippu on voimassa 2 tuntia valitun junan lähtöajasta. Muista kanavista ostettu kertalippu on voimassa ostopäivänä, ja ostosta seuraavana päivänä 2 tuntia leimauksesta. Kertalippu on voimassa yhdensuuntaisella matkalla lippuun merkityllä lähtö- ja määräaseman välillä.

Millä todistan, että minulla on oikeus opiskelija-alennukseen?

Opiskelijan tulee osoittaa oikeutensa opiskelija-alennukseen näyttämällä junassa lipuntarkastuksen yhteydessä VR:n hyväksymä opiskelijakortti tai VR.fi:stä ladattava todistus (voimassa 3 kk), jos opiskelijajärjestön myöntämää opiskelijakorttia ei vielä ole. VR:n ja matkahuollon yhteisen opiskelijakortin myynti päättyi 1.6.2016. Aiemmin ostettu kortti kelpaa edelleen junassa voimassaolotarran mukaisesti.

Voiko lähiliikenteen sarjalipun peruuttaa?

Lähiliikenteen sarjalippua ei voi muuttaa eikä peruuttaa.

Näytä kaikki

Lähde matkaan Veturi-tunnuksilla!

Tiesitkö, että uudesta VR Lähijunat -sovelluksesta ostat hetkessä lipun VR:n lähijunaliikenteeseen Veturi-tunnuksia käyttäen?

Lataa heti!

App Store

Google Play

 

Osta junaliput helposti Ärrältä

R-kioskeilta voit ostaa yleisimpiä kotimaan kaukoliikenteen junalippuja, monia tarjoushintaisia lippuja sekä lähiliikenteen lippuja.

Katso tarkemmin

Katso panoraama-kuvat: Kaupunkijunalla lähiliikenteessä

Kaupunkijuna tarjoaa ympäristöystävällisen ja nopean matkustustavan pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä. Tutustu kaupunkijunaan panoraama-kuvien avulla.