Lippujen leimaus ja tarkastus sekä tarkastusmaksu

Lipuntarkastus Allegro-junassa

Matkustajan tulee itse huolehtia siitä, että hänellä on matkaan oikeuttava lippu tai että hän ostaa sellaisen junan konduktööriltä. Lähiliikenteen junissa lipun voi leimata itse junien eteisissä sijaitsevissa leimauslaitteissa, kaukoliikenteessä lipun leimaa aina konduktööri.

Lippujen leimaaminen

Etukäteen ostettu lippu tulee kaukoliikenteessä leimauttaa heti ensimmäisessä konduktöörin tekemässä lipuntarkastuksessa.

Etukäteen ostettu lippu tulee pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä (Helsinki-Riihimäki-Lahti, Helsinki-Lahti, Helsinki-Vantaankoski, Helsinki-Karjaa) leimata junan eteisessä olevassa leimauslaitteessa tai junalippuun on pyydettävä leima lipunmyyntiosastossa konduktööriltä tai rahastajalta.

Jos lippua ei ole ostettu etukäteen, sen voi ostaa

  • kaukoliikenteessä konduktööriltä, joka samalla myös leimaa lipun. Tällöin lipulla ei ole paikanvarausoikeutta.
  • pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä (Helsinki-Riihimäki-Lahti, Helsinki-Lahti, Helsinki-Vantaankoski, Helsinki-Karjaa) ainoastaan junan lipunmyyntiosastossa konduktööriltä. Lipunmyyntiosastot on merkitty junan sisä- ja ulkopuolella olevin opastein.

Lippujen leimaaminen lähiliikenteen junissa

Leimaa itse etukäteen ostamasi lippu junan eteisessä olevassa leimauslaitteessa. Konduktööriltä saa apua lipun leimaukseen junan lipunmyyntiosastossa. Lippu on voimassa vasta leimauksen jälkeen. Seutulippua ei tarvitse leimata, sillä lippuun tulostuu voimassaoloaika. Jos matkustat kaukoliikenteen sarjalipulla lähijunassa, niin mene lipunmyyntivaunuun ja anna lippu konduktöörille leimattavaksi.

Verkkokaupasta ostettu lippu on esitettävä konduktöörille junan lipunmyyntivaunussa. Kausilipulla matkustettaessa konduktöörille pitää todistaa henkilöllisyytensä lippuun liittyvällä VR:n henkilökortilla tai henkilöllisyystodistuksella.

Matkakortti näytetään itsepalvelulukijalle aina liikennevälineeseen noustessa sekä metron laiturialueella tai VR:n porttitarkastuksen aikana lähijunien laiturialueelle mentäessä.

Lippujen tarkastus Helsingin asemalla yöjunaliikenteen aikana

Lippujen tarkastus ja tarkastusmaksu

VR:n konduktööreillä ja HSL:n tarkastajilla on oikeus tarkastaa liput. Sinun tulee itse huolehtia, että sinulla on matkaan oikeuttava, asianmukaisesti leimattu lippu. Jos lipuntarkastuksessa todetaan, että näin ei ole, perii tarkastaja kertalipun hinnan lisäksi tarkastusmaksun. Tarkastusmaksu on 80 euroa.

Lisätietoja tarkastusmaksuista HSL Junaliikenteen tarkastusmaksutoimistosta, avoinna ma-pe klo 8.30-16.00, p. (09) 476 64111 (puhelinaika klo 9-13).