Lippujen leimaus ja tarkastus sekä tarkastusmaksu

Lipuntarkastus Allegro-junassa

Matkustajan tulee itse huolehtia siitä, että hänellä on matkaan oikeuttava lippu tai että hän ostaa sellaisen kaukojunan konduktööriltä. Lähiliikenteen juniin on ostettava lippu etukäteen.
 

Lippujen leimaaminen

Etukäteen ostettu lippu tulee kaukoliikenteessä leimauttaa heti ensimmäisessä konduktöörin tekemässä lipuntarkastuksessa. Kiskobussissa etukäteen ostettua lippua ei tarvitse leimata.

Etukäteen ostettu lippu tulee pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä (Helsinki–Tampere, Helsinki–Lahti, Helsinki–Lentoasema, Helsinki–Siuntio) leimata junan eteisessä olevassa leimauslaitteessa.

 

Jos lippua ei ole ostettu etukäteen, sen voi ostaa

  • kaukoliikenteessä konduktööriltä, joka samalla myös leimaa lipun. Tällöin lipulla ei ole paikanvarausoikeutta.

  • kiskobussin lippuautomaatista, joka sijaitsee junan toisessa päädyssä, katso tarkemmin kiskobussin lippujen osto ja maksu.

  • pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä lippu on aina ostettava etukäteen ennen junaan nousua.

 

Lippujen leimaaminen lähiliikenteen junissa

Leimaa itse etukäteen ostamasi lippu junan eteisessä olevassa leimauslaitteessa. Lippu on voimassa vasta leimauksen jälkeen. Seutulippua ei tarvitse leimata, sillä lippuun tulostuu voimassaoloaika. Jos matkustat kaukoliikenteen sarjalipulla lähijunassa, esitä se pyydettäessä konduktöörille tai tarkastajalle.

Matkakortti näytetään itsepalvelulukijalle aina liikennevälineeseen noustessa sekä metron laiturialueella tai VR:n porttitarkastuksen aikana lähijunien laiturialueelle mentäessä.

Lippujen tarkastus Helsingin asemalla yöjunaliikenteen aikana

 

Lippujen tarkastus ja tarkastusmaksu

VR:n konduktööreillä ja HSL:n tarkastajilla on oikeus tarkastaa liput. Sinun tulee itse huolehtia, että sinulla on matkaan oikeuttava, asianmukaisesti leimattu lippu. Jos lipuntarkastuksessa todetaan, että näin ei ole, perii tarkastaja kertalipun hinnan lisäksi tarkastusmaksun. Tarkastusmaksu on 80 euroa.

Lisätietoja tarkastusmaksuista HSL Junaliikenteen tarkastusmaksutoimistosta, avoinna ma–pe klo 8.30–16.00, p. (09) 476 64111 (puhelinaika klo 9–13).

Yöliikenne Helsingin asemalla

Helsingin asemalla tarkastetaan viikonlopun yöliikenteessä kaikkien lähijuniin menevien liput ennen junaan nousua.

Etukäteen ostetut alennusliput sekä kausiliput kelpaavat yöliikenteessä.

Lue lisää lähiliikenteen alueen yöliikenteestä